The Guardian: Dragnea, o figură deranjantă pentru mulți oficiali de la Bruxelles. Liderul PSD, comparat cu Viktor Orban și Jaroslaw Kaczynski

The Guardian: Dragnea, o figură deranjantă pentru mulți oficiali de la Bruxelles. Liderul PSD, comparat cu Viktor Orban și Jaroslaw Kaczynski
Publicat: 08/05/2019, 11:24

„Dragnea a fost condamnat pentru fraude electorale și îi este interzis să devină premier, însă puțin se îndoiesc că acesta nu este cel care ia de fapt deciziile și conduce Guvernul. Criticii îl acuză că este principalul subiect pentru care președinția României a devenit un obstacol pentru guvernul țării, care a fost marcat de un conflict cu Bruxellesul din cauza reformelor judiciare”, scriu jurnaliștii de la The Guardian.

Cotidianul scrie despre Liviu Dragnea că a devenit o figură proeminentă în politica locală, devenind liderul PSD, un partid „care în aparență este de centru-dreapta care folosește politici sociale conservatoare”. Acesta mai este descris ca fiind „un adept al gestionării politicilor interne și balansării forțelor regionale, însă nu este atât de priceput când vine vorba de aparițiile în public sau scena internațională, preferând să aibă un rol în umbră”.

„Ideologia lui este însuși el”, declară Victor Ponta, citat de The Guardian. Monica Macovei, citată de asemenea de cotidian, adaugă despre Liviu Dragnea că „este persoana care face totul, le spune tuturor miniștrilor, premierului, ce să facă”.

The Guardian amintește că anul trecut, liderul PSD a fost condamnat la trei ani și jumătate în închisoare pentru abuz în serviciu într-un caz de corupție.Jurnaliștii britanici menționează de asemenea că acesta este anchetat și pentru dosarul Tel Drum și că, între timp, Guvernul încearcă să treacă o lege a amnistiției care ar preveni închiderea lui Liviu Dragnea și a multor altora.

Cotidianul face de asemenea referire la DNA, condus între 2013 și 2018 de Laura Codruța Kovesi, care a supravegheat condamnarea a sute de politicieni și oficiali români pentru corupție. Autoritățile române au răspuns prin a o acuza la rândul lor de corupție, interzicând acesteia să discute cu presa sau să părăsească țara. Măsurile luate au creat tensiuni între România și partenerii europeni, în special în contextul în care România a preluat la începutul lunii ianuarie președinția Consiliului UE. Laura Codruța Kovesi este acum una dintre cei doi candidați pentru funcția de procuror-șef european.

Dragnea a atacat Direcția Națională Anticorupție, acuzând procurorii că ar forma un „stat paralel” care folosește metode din perioada comunistă în timp ce pretinde că este un stat reformat. Acesta a cerut amnistie pentru cei care au fost condamnați pe nedrept, inclusiv pentru el.

La Bruxelles politicienii sunt îngrijorați pentru direcția în care se îndreaptă România, concluzionează The Guardian. „Știam foarte bine, la momentul respectiv, că România și Bulgaria nu sunt pregătite”, a declarat o sursă care a fost implicată în procesul de aderare. „Greșeala a fost că am sperat că, devenind state membre, aceste două țări vor începe să respecte automat standardele europene…Poți să pui presiune pe o țară atunci când vrea să adere, dar imediat ce a devenit membră, posibilitatea de obține reforme este redusă”, afirmă sursa, potrivit The Guardian.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 100 de ani de când România a câștigat prima medalie olimpică