Proiect ALDE: Autorizațiile de mediu, valabile doar dacă beneficiarii obțin viza anuală

Proiect ALDE: Autorizațiile de mediu, valabile doar dacă beneficiarii obțin viza anuală
Publicat: 15/06/2019, 18:52

Proiectul inițiat de deputatul ALDE Ion Cupă, semnat de ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu și senatorul ALDE Viorel Ilie, propune modificarea articolului 16 din Ordonanța de urgențã a Guvernului nr.195/2005 privind protecția mediului.

„(2¹) Autorizația de mediu și autorizația integrată de mediu își păstrează valabilitatea pe toată perioada în care beneficiarii lor obțin viza anuală. Scopul aplicării vizei anuale este acela de a confirma faptul că titularul desfășoară activitatea în aceleași condiții pentru care a fost emisă autorizația de mediu sau autorizația integrată de mdiu și că nu au intervenit modificări care să afecteze condițiile stabilite prin actele de reglementare”, prevede inițiativa parlamentarilor ALDE.

Viza anuală este aplicată de către Ministerul Mediului și de Administrația Rezervației Biosferei «Delta Dunării» pentru ambele tipuri de autorizații de mediu.

„Procedura de aplicare a vizei anuale prevăzute la alin. (2¹) se stabilește prin ordin al conducătorului autorității publice central pentru protecția mediului”, conform sursei menționate.

Vizele anuale pentru autorizațiile de mediu care care nu intră în competența Ministerului și Administraței Rezervației Biosferei „Delta Dunării” vor fi aplicate de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului sau se deleagă de către aceasta către autoritățil competente pentru protecția mediului, mai arată proiectul de leg.

„Obținerea vizei anuale este obligatorie atât pentru autorizațiile de mediu și autorizațiile integrate de mediu care sunt emise la data intrării în vigoare a prezentei legi, cât și pentru cele emise ulterior. Valabilitatea autorizațiilor de mediu și a autorizațiilor integrate de mediu care sunt emise la data intrării în vigoare a prezentei legi se poate modifica la cererea titularilor, în sensul menținerii valabilității acestor acte de reglementare pe toată perioada în care titularul obține viza anuală”, mai susțin inițiatorii în proiect.

Totodată, „în cazul în care titularul nu solicită modificarea valabilității autorizației de mediu sau a autorizației integrate de mediu, el este obligat ca, înainte cu cel puțin 6 luni de la expirarea valabilității actului de reglementare, să solicite emiterea uni noi autorizații în termenele prevăzute de legislația în vigoare, chiar dacă pe parcursul termenului de valabilitate a obținut viza anuală”.

Aplicarea vizei anuale va fi tarifată conform prevederilor legale în vigoare, iar cuantumul acesteia se stabilește prin ordin al autorității publice central pentru protecția mediului.

Inițiatorii arată că autorizațiile integrate de mediu emise au valabilitate de 5 ani, respectiv de 10 ani.

„Procedurile de emitere a unor noi autorizații integrate de mediu desfășurate de-a lungul ultimilor 10 ani (de la momentul aderării României la UE) au pus în evidență faptul că pentru cele mai multe activități condițiile inițiale de mediu nu au fost modificate și nici condițiile și modul de operare nu au impus modificări substanțiale ale actelor de reglementare”, argumentează aleșii ALDE, în expunerea de motive a propunerii legislativ.

Parlamentarii ALDE motivează că, în urma analizării modului de implementare a prevederilor Legii nr. 278/2013, au fost constatate capacități instituționale insuficiente care pot determina neîncrederea în atingerea obiectivelor specifice, cu riscul apariției situațiilor în care Comisia Europeană declanșează procedura de infringement.

„Prin prezentul act normativ se propune ca valabilitatea autorizațiilor de mediu și a autorizațiilor integrate de mediu să nu mai fie cuantificată în timp (5 ani, respectiv 10 ani), ci să țină cont de constanța funcționării activităților economice la parametrii inițiali, dar cu aplicarea unei vize anuale de către autoritatea de mediu. În acest fel se evită funcționarea fără autorizație de mediu valabilă (procedura de emitere a unei autorizații noi depinde de factori independenți de autoritate și de operatorul economic, cum ar fi, de exemplu, elaboratorul documentației care stă la baza unei noi autorizații)”, mai arată sursa citată.

Potrivit celor trei, modificările vor conduce la încheierea unor procedur de infringement la adresa României și vor preveni deschiderea unor noi proceduri de infringement de către Comisia Europeană împotriva României.

„Sistemul de autorizare propus va conduce la respectarea condițiilor de mediu de către operatorii economici, dat fiind că cel puțin o dată pe an vor fi supuși verificărilor de conformare, verificărilor de funcționare, și nu în ultimul rând verificărilor referitoare la menținerea calității mediului la starea inițială. În concluzie, operatorul economic va funcționa într-un mod corect și cu respectarea condițiilor de mediu impuse, la un înalt nivel tehnologic”, concluzionează inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Cinci zodii obsedate de control. Le place să dea ordine și să aibă mereu dreptate
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?