Iașiul va avea un centru regional dedicat intervențiilor de urgență. Până la finalizarea lucrărilor, salvatorii stau în containere – GALERIE FOTO

Publicat: 26/06/2019, 16:44

Printr-o decizie a Consiliului Județean, terenul și clădirea de lângă Aeroportul Iași au fost date în folosintă, miercuri, Inspectoratului General al Aviaței. De aici vor fi operate mai multe elicoptere de mari dimensiuni, care vor interveni în toată zona Moldovei, dar și peste Prut.

„Vom înființa un Centru Regional SMURD care va fi dotat cu elicoptere noi. Investițiile sunt de la Ministerul de Interne, noi acordăm clădirea Aviației Utilitare. Centrul Regional SMURD este un pionerat pentru că va acționa atât în Moldova, cât și în Republica Moldova. Tot acolo vom pregăti și spații special amenajate pentru cei care așteaptă să intervină in misiuni. În prezent salvatorii stau în patru containere, ceea ce este anormal”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa.

Primul pas a fost trecerea clădirii Aviației Utilitare din patrimoniul Consiliului Județean Iași în cel al Inspectoratului General de Aviație. Propunerea a fost aprobată miercuri în șeÄ‘ința de Consiliu Județean.

Potrivit documentului înaintat de către Inspectoratului General de Aviație Consiliului Județean Iași, Unitatea Specială de Aviație de la Iași își desfășoară activitatea într-o construcție provizorie, un ansamblu de containere, spațiul fiind insuficient pentru desfășurarea activităților.

Astfel, IGAV solicită clădirea în care a funcționat Aviația Utilitară. În același document este specificat și faptul că „Unitatea Specială de Aviație de la Iași este inclusă în programul de înzestrare cu elicoptere ușoare și medii/grele, program finanțat din fonduri nerambursabile. Acest fapt implică necesitatea realizării în viitorul apropiat unei infrastructuri adecvate (clădire administrativă, hangar, platforme de decolare/aterizare, laboratoare tehnice) desfășurării în condiții de maximă sigurantă și eficiență a tuturor misiunilor de zbor”.

În cererea adresată Consiliului Județean Iași, cei de la Unitatea Specială de Aviație Iași susțin că au nevoie de o infrastructură adecvată pentru desfășurarea în condiții de maximă siguranță și eficiență a misiunilor de zbor, precum și lucrărilor de mentenanță aeronautică pentru aeronavele Inspectoratului General de Aviație.

Prinicipalele misiuni ale Inspectoratului General de Aviație, care are patru unități speciale în București, Iași, Cluj și Tulcea, sunt căutarea și salvarea persoanelor afectate de calamități naturale, incendii, înzăpeziri, misiuni umanitare tip SMURD, transport materiale de strictă necesare în zone calamitate. Acum, misiunile Unității Speciale de Aviație de la Iași sunt realizate cu elicopter MI-8. Cel de-al doilea elicopter care operează pe zona Moldovei este cel SMURD, EC 135.

Directorul Aeroportului Iași, Cătălin Bulgariu, suștine că la centrul din capitala Moldovei vor fi repartizate șase elicoptere noi: „Din discuțiile pe care le-am avut la Aeroport au arătat (n.r. reprezentanții IGAV) că deja au în licitație un număr de elicoptere, atât de cele medicale, cât și de cele de intervenție. Pentru Iași sunt prevăzute trei elicoptere de salvare și trei pentru urgențe medicale”.

Clădirea Aviației Utilitare este neutilizată de câțiva ani, iar acum se află într-o avansată stare de degradare. Hangarul este acum garaj pentru autospeciale de deșeuri, iar în zona administrativă nu mai există nici măcar prize sau uși.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Vestea zilei despre Digi/RCS-RDS. Mai multe televiziuni, scoase din Grila de programe
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern