Iașiul va avea un centru regional dedicat intervențiilor de urgență. Până la finalizarea lucrărilor, salvatorii stau în containere – GALERIE FOTO

Publicat: 26/06/2019, 16:44

Printr-o decizie a Consiliului Județean, terenul și clădirea de lângă Aeroportul Iași au fost date în folosintă, miercuri, Inspectoratului General al Aviaței. De aici vor fi operate mai multe elicoptere de mari dimensiuni, care vor interveni în toată zona Moldovei, dar și peste Prut.

„Vom înființa un Centru Regional SMURD care va fi dotat cu elicoptere noi. Investițiile sunt de la Ministerul de Interne, noi acordăm clădirea Aviației Utilitare. Centrul Regional SMURD este un pionerat pentru că va acționa atât în Moldova, cât și în Republica Moldova. Tot acolo vom pregăti și spații special amenajate pentru cei care așteaptă să intervină in misiuni. În prezent salvatorii stau în patru containere, ceea ce este anormal”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa.

Primul pas a fost trecerea clădirii Aviației Utilitare din patrimoniul Consiliului Județean Iași în cel al Inspectoratului General de Aviație. Propunerea a fost aprobată miercuri în șeÄ‘ința de Consiliu Județean.

Potrivit documentului înaintat de către Inspectoratului General de Aviație Consiliului Județean Iași, Unitatea Specială de Aviație de la Iași își desfășoară activitatea într-o construcție provizorie, un ansamblu de containere, spațiul fiind insuficient pentru desfășurarea activităților.

Astfel, IGAV solicită clădirea în care a funcționat Aviația Utilitară. În același document este specificat și faptul că „Unitatea Specială de Aviație de la Iași este inclusă în programul de înzestrare cu elicoptere ușoare și medii/grele, program finanțat din fonduri nerambursabile. Acest fapt implică necesitatea realizării în viitorul apropiat unei infrastructuri adecvate (clădire administrativă, hangar, platforme de decolare/aterizare, laboratoare tehnice) desfășurării în condiții de maximă sigurantă și eficiență a tuturor misiunilor de zbor”.

În cererea adresată Consiliului Județean Iași, cei de la Unitatea Specială de Aviație Iași susțin că au nevoie de o infrastructură adecvată pentru desfășurarea în condiții de maximă siguranță și eficiență a misiunilor de zbor, precum și lucrărilor de mentenanță aeronautică pentru aeronavele Inspectoratului General de Aviație.

Prinicipalele misiuni ale Inspectoratului General de Aviație, care are patru unități speciale în București, Iași, Cluj și Tulcea, sunt căutarea și salvarea persoanelor afectate de calamități naturale, incendii, înzăpeziri, misiuni umanitare tip SMURD, transport materiale de strictă necesare în zone calamitate. Acum, misiunile Unității Speciale de Aviație de la Iași sunt realizate cu elicopter MI-8. Cel de-al doilea elicopter care operează pe zona Moldovei este cel SMURD, EC 135.

Directorul Aeroportului Iași, Cătălin Bulgariu, suștine că la centrul din capitala Moldovei vor fi repartizate șase elicoptere noi: „Din discuțiile pe care le-am avut la Aeroport au arătat (n.r. reprezentanții IGAV) că deja au în licitație un număr de elicoptere, atât de cele medicale, cât și de cele de intervenție. Pentru Iași sunt prevăzute trei elicoptere de salvare și trei pentru urgențe medicale”.

Clădirea Aviației Utilitare este neutilizată de câțiva ani, iar acum se află într-o avansată stare de degradare. Hangarul este acum garaj pentru autospeciale de deșeuri, iar în zona administrativă nu mai există nici măcar prize sau uși.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată