Toni Greblă, achitat definitiv de instanța supremă, în dosarul în care a fost cercetat pentru fapte de corupție: „Anumiți oameni s-au crezut dumnezei ai CCR”

Toni Greblă, achitat definitiv de instanța supremă, în dosarul în care a fost cercetat pentru fapte de corupție: „Anumiți oameni s-au crezut dumnezei ai CCR
Publicat: 27/06/2019, 15:28

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au achitat definitiv pe Toni Greblă în dosarul în care a fost cercetat pentru trafic de influență, fals în acte și coordonarea unui grup infracțional. Greblă a fost achitat și în primă instanță tot de ÎCCJ.

Procurorii DNA l-au acuzat în 2015 pe Toni Greblă că, după efectuarea perchezițiilor domiciliare la ferma sa de struți, fostul judecător al Curții Constituționale și-a continuat activitatea infracțională și a făcut demersuri de valorificare a foloaselor necuvenite obținute din infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, ca să obțină pentru el și pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

La vremea respectivă, Greblă, fost judecător CCR, a fost reținut de DNA pentru o perioadă de 24 de ore.

Greblă a explicat atunci că procurorii i-au imputat faptul că, în ce privește infracțiunea de trafic de influență, este vorba despre o sumă de 100.000 de euro, care a fost investită de omul de afaceri Mihai Prundianu în ferma de struți. În schimbul banilor, Greblă ar fi intervenit pentru acesta pe lângă unele instituții ale statului.

DNA mai arăta că, începând din august 2014, Toni Greblă a făcut demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între finul său, Ion Bîrcină, un cetățean turc, cetățeanul moldvean Victor Dolghi și Constantin Bartolomeu Săvoiu. Cetățeanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci ar fi constituit un grup infracțional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare către Federația Rusia, în ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

Toni Greblă a declarat, la scurt timp după ce a fost achitat definitiv de instanța supremă, că va analiza și va lua o decizie. Secretarul general al Guvernului a spus că dosarul i-a fost deschis pentru că trebuia și CCR să fie atenționată de persoane care „s-au crezut dumnezei” în instituții.

„Nicio decizie nu trebui luată la cald. Voi analiza cu luciditate, având în vedere și funcția pe care o exercit în prezent. Și sper să iau cea mai bună decizie – să nu mă pripesc, să fiu un om echilibrat. Din păcate, alții nu au procedat la fel cu mine”, a declarat Toni Greblă, la Antena3.

Întrebat de ce i s-a deschis acest dosar când era judecător CCR, Greblă a răspuns: „Anumiți oameni care nu mai reprezentau instituțiile în care lucrau s-au crezut dumnezei și au vrut să pună la punct toate celelalte instituții ale statului român. Rămăsese CCR neatenționată în legătură cu faptul c deciziile ar trebui luate în altă parte și conform cu interesle unora. Din acest motiv, au vrut să dea un exemplu și CCR. Iar au acum mă felicit pentru faptul că imediat mi-am dat demisia din CCR pentru a apăra Curtea și ea să poată să-și exrcite responsabilitățile”.

La rândul său, Șerban Nicolae, liderul senatorilor PSD, a spus că nu avea nicio îndoială în privința nevinovăției lui Greblă.

„Sunt prieten cu Toni Greblă de mai bine de 25 de ani. Nu e un secret că am făcut propunerea să meargă la Guvern și de asemenea să meargă la Ministerul Justiției. Se miza pe faptul că judecătorii nu contează, erau însăilate în bătaie de joc niște acuzații în care domnul Greblă era acuzat că a încălcat embargoul iimpus de Rusia UE. Eu nu am avut nicio îndoială că este nevinovat. Probabil că ei nu au mai reușit să lege ceva din aceste mizerii în care se legau capre, struți, rochii și embargoul”, a spus Nicolae la Antena3.

Magistrații instanței supreme l-au achitat definitiv, joi, pe Toni Greblă, în dosarul în care a fost cercetat pentru fapte de corupție. Secretarul general al Guvernului a fost achitat și în primă instanță de ÎCCJ pentru trafic de influență, fals în acte și coordonarea unui grup infracțional.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana