Avocatul Poporului cere să își exprime opinia pe legile despre drepturile cetățenilor, înaintea adoptării

Avocatul Poporului cere să își exprime opinia pe legile despre drepturile cetățenilor, înaintea adoptării
Publicat: 05/07/2019, 15:58

„La Avocatul Poporului eu mi-aș dori foarte mult, dacă tot ni se cere să intervenim sau, mă rog, să ne spunem punctul de vedere, s-o facem înainte de adoptarea acestor acte normative. (…) Și mi-aș dori să reiau acest lucru și să ne trimită și nouă din timp, să ne putem uita și să spunem un punct de vedere. Pentru că lumea îmi spune dar, dar la Curtea Constituțională, în logica aceasta confruntațională, suntem la bătălie și la război. Eu cred că lucrurile se pot rezolva inclusiv prin amendamente, pe cale legislativă, după aceea. Dar, repet, eu mi-aș dori să intervenim atunci când trebuie și nu post-factum”, a afirmat Renate Weber, joi la TVR 1, potrivit unui comunicat de presă al instituției remis, vineri, MEDIAFAX.

Avocatul Poporului a adăugat că instituția trebuie scoasă din disputele politice și readucerea ei la misiunea inițială, aceea de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor.

„Este total nedrept (…) Peste tot în lume, unde există această instituție de Ombudsman, Ombudsperson, Avocatul Poporului, ea este instituția menită să fie vocea celor fără voce. Sigur că da, îi aperi pe cei care sunt, cumva, în relație de subordonare sau victime ale administrației, care țin de încălcări de drepturi și libertăți fundamentale, dar, pe de altă parte, când spun de vocea celor fără voce, mă refer, evident, la copii, la cei care sunt în centrele unde nu mai au libertate, fie că este vorba de centre de detenție, că sunt închisori, că sunt alte centre, fie că sunt spitalele psihiatrice. Așadar tot ce înseamnă om care este cumva într-o situație în care, de fapt, nu mai poate să se exprime și atunci Avocatul Poporului aici are un rol. Ideea mea de bază este să readucem în ochii opiniei publice înțelegerea și să am eventual acest sprijin, ca Avocatul Poporului să revină la misiunea lui inițială, aceea de a apăra drepturile și libertățile fundamentale. Sigur că asta înseamnă, inclusiv, să încercăm să scoatem instituția din această bătălie politică. Văd acum după referendum, că lumea a spus, majoritar, că și alți actori să aibă dreptul să atace pe motiv de neconstituționalitate. Este o chestiune foarte bună. Adică, eu sunt întrutotul de acord să aibă alții dreptul să facă asta, iar Avocatul Poporului să o facă numai când este vorba despre drepturi și libertăți”, a completat Weber.

Ea a prezentat și strategia de comunicare a Avocatului Poporului, astfel încât publicul să cunoască mai bine rolul pe care îl are instituția.

„Noi suntem o instituție care are un sediu central, dar are, în același timp, 14 birouri teritoriale și 3 centre zonale. Centrele zonale sunt numai pentru locurile de detenție. Colegii mei, care lucrează în aceste birouri, au comunicări la nivel local, doar că asta nu interesează și atunci la nivel central politicienii se fac că nu există. Eu vreau, într-adevăr, să schimbăm lucrurile acestea, eu vreau ca și colegii mei, pentru că Avocatul Poporului are șase adjuncți. Aș dori ca și colegii mei să fie mai prezenți și să găsim diferite formule, pentru ca oameni să știe că există această instituție care este a lor și la care se pot adresa. Pentru că în cazul în care v-aș da cifrele, ați vedea că este vorba de peste 13.000 de sesizări, discuții telefonice, oameni care vin în audiență, petiții primite și sesizări din oficiu din cazurile apărute în presă. Și se fac anchete, Recomandări. Dar trenul care nu întârzie, nu spune o poveste”, a conchis Renate Weber.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...