Un deputat PSD dezvăluie cum poate fi păstrată Secția de anchetă a magistraților

Un deputat PSD dezvăluie cum poate fi păstrată Secția de anchetă a magistraților
Publicat: 09/07/2019, 19:08

„În spațiul public au existat comentarii amestecate despre trei rapoarte GRECO. Primul- Raportul GRECO privind conformitatea cu cele 13 recomandări anterioare, în care compară anul trecut cu anul acesta. Raportul GRECO ad-hoc, care ne privește pe noi, că se referă la legile justiției – 5 recomandări. Și mai este raportul în ansamblu, care se referă la toate țările. S-a făcut un amestec. Cel cu 13 recomandări, anul trecut am avut două îndeplinite, anul acesta patru. Eu am fost acolo și am și susținut progresele. Din șapte neîndeplinite, au rămas șase, una a devenit îndeplinită parțial. Una e doar parțial îndeplinită pentru că este îndeplinită doar de Camera Deputaților. Pe total, în acest raport avem 7 recomandări îndeplinite total sau partial și 6 neîndeplinite. Față de cum eram înainte e un pas înainte, ca sa nu spun un progres”, a declarat Eugen Nicolicea, pentru Mediafax.

„Îndeplinirea recomandărilor din raportul GRECO ad-hoc legat de legile justiției. Anul trecut am avut 5 recomandări, cu aceleași critici, anul acesta avem una îndeplinită, am rămas cu patru. Criticile sunt aceleași. Deci patru recomandări sunt mai puține decât 5, deși nu este mulțumitor, situația este mai bună decât cea de anul trecut”, a mai spus Nicolicea.

Cel de-a treilea raport, care vizează toate statele: „E interesant dacă vedeți graficele că România nu stă chiar așa de rău. Țările mai mici și mai ascultătoare sunt cele cu mai mari realizări: Finlanda, Albania, Estonia, Țările mai puternice au mai puține îndeplinite. (…) Acest raport nu cuprinde realizările din luna iunie. Față de raportul general o să stăm și mai bine”.

Cât privește desființarea Secției de anchetare a magistraților, Eugen Nicolicea susține că îndeplinirea altor puncte ar putea salva situația.

„Deși s-a cerut să nu se înființeze, s-a înființat, evident că spune să desființeze. Dacă mă întrebați înainte de raport, traduceam din start ce se întâmplă. Cu privire la recomandări, se lucrează statistic, dacă 75% sunt îndepinite, e stare bună. Dacă nu ai îndeplinit-o pe cea cu Secția, ai îndeplinit alte trei, ai 75%, deci stare bună. Uitați-vă la Germania că au, legat de independența judecătorilor, 60% neîndeplinit, în timp ce România nu are neîndeplinite, ci parțial indeplinite. Recomandarea (n.r.: legată de desființarea Secției) s-ar referi la independența judecătorilor. Întotdeauna trebuie sa fie o chestiune care să arate că este dezastru, ca să avem o știre. Nu stăm extraordinar de bine, dar nu stăm nici rău”, a mai spus Nicolicea, pentru Mediafax.

România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupției, transmite Grupul Statelor contra Corupției (GRECO), exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureștiului de a desființa Secția specială de investigare a magistraților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete