Abrogarea Legea recursului compensatoriu, amânată din nou de deputații juriști

Abrogarea Legea recursului compensatoriu, amânată din nou de deputații juriști
Publicat: 24/09/2019, 17:00

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a decis, marți, cu 12 voturi „pentru”, șapte „împotrivă” și o abținere, amânarea dezbaterii privind proiectul legislativ de modificare a Codului Penal precum și pentru abrogarea recursului compensatoriu.

Deputatul PSD Doina Pană, membru supleant în Comisie, a propus amânarea deoarece nu au fost prezenți specialiștii din instituțiile invitate.

„Eu vă propun amânarea acestei ședinței de Comisie care nu poate ajunge la o dezbatere reală atâta timp cât nu există specialiștii pe care să-i consultăm”, a declarat aceasta.

Președintele Comisiei, Nicușor Halici, a anunțat că deputații juriști se vor întruni săptămâna viitoare. Halici a spus că va reitera invitația Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Administrația Națională a Penitenciarelor și a agentului guvernamental la CEDO pentru a prezenta soluții.

Deputatul PNL Ioan Cupșa, membru în Comisia Juridică, a precizat că în ședință au fost mai multe declarații politice decât o dezbatere propriu-zisă.

„Am solicitat abrogarea legii recursului compensatoriu, legii 169/2017, și modificarea legii privitoare la executarea pedepselor privative de libertate și a Codului Penal, în așa fel încât să nu se mai întâmple ce vedem în prezent. Există o recrudescență vădită a fenomenului infracțional în România. Se pare că nu-i preocupă câtuși de puțin, eventual în declarații publice la unele posturi de televiziune, pe cei care acum ne guvernează. N-am putut dezbate astăzi. Totul s-a desfășurat în niște condiții ostile. Au fost mai mult niște declarații politice decât o dezbatere în această comisie”, a afirmat Cupșa.

„Scopul acestei amânări este de a permite eliberarea din penintenciare în continuare, pe o anumită perioadă de timp, și a altor condamnați penali”, a mai declarat liberalul.

Deputatul USR Stelian Ion a spus că exceptarea unor categorii de infractori sau unei categorii de fapte sunt măsuri „de avarie”.

„Se poate pune problema unei discriminări față de alte categorii, pentru că toți aceștia sunt oameni. Dacă pornești de la premisa că fundamnetul elgii a fost acela al respectării drepturilor omului, astfel încât nimeni să nu fie supus unor condiții mefavorabile, da, poate fi vorba de discriminare”, a mai afirmat Ion.

În urmă cu o săptămână, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a respins solicitările PNL și USR de dezbatere a proiectului de lege care abrogă recursul compensatoriu.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 și, potrivit actului normativ, deținuții care au stat în condiții improprii beneficiază de șase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberați 529 de deținuți.

Curtea Constituțională arată, în motivarea deciziei privind respingerea inițiativelor PNL-USR și PSD de revizuire a Constituției, că măsura de interzicere a amnistiei și grațierii faptelor de corupție nu se poate implementa printr-o revizuire a Constituției. Curtea Constituțională a respins pe 18 iulie inițiativele legislative ale PNL-USR și PSD de revizuire a Constituției. Judecătorii au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție, prevederi în inițiativele legislative depuse, depășește limitele de revizuire a Constituției.

PNL și USR au depus, pe 1 iulie, la Parlament un proiect pentru revizuirea Constituției prin care condamnații definitiv la pedepse privative de libertate sunt excluși de la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare, iar amnistia și grațierea pentru fapte de corupție este interzisă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate