Elon Musk a prezentat prima sa navetă spațială gândită pentru transport de călători pe Lună – VIDEO

Elon Musk a prezentat prima sa navetă spațială gândită pentru transport de călători pe Lună - VIDEO
Publicat: 29/09/2019, 15:37

Elon Musk a prezentat vehiculul spațial la baza SpaceX din Boca Chica, Texas.

„Conștiința este un lucru rar și prețios și ar trebui să facem toți pașii necesari pentru a păstra lumina conștiinței”, a comentat Musk. „Eu cred că ar trebui să facem tot ce putem ca să ajungem o specie multiplanetară și să extindem conștiința dincolo de Pământ, și ar trebui să facem asta acum”.

În cei unsprezece ani scurși de când SpaceX a lansat prima navetă spațială privată alimentată cu combustibil lichid, compania a conceput rachete care pot ajunge în siguranță la sol, a lansat o mașină sport în spațiu și este pregătită să trimită astronauți NASA pe Stația Spațială Internațională. Scopul ultim al companiei este să trimită oameni pe Marte. Racheta prezentată sâmbătă ar putea face acest lucru și să asigure întoarcerea călătorilor pe Pământ, arată Wire.

„Ce avem nevoie pentru a deveni o civilizație spațială este să facem ca transportul în spațiu să fie ca transportul aerian. O rachetă pe care să o putem refolosi este în esență cheia spațiului cosmic”, arată Elon Musk.

Prototipul prezentat de Musk poartă numele Mark 1 și este una dintre cele două navete de acest tip realizate de Space X. Cea de-a doua, Mark 2, se află la baza Space X de la Cape Canaveral, Florida. Musk afirmă că primul zbor al navetei Mark 1 va avea loc „într-o lună sau două”. Racheta va fi lansată din Texas cu o traiectorie suborbitală care nu va depăși altitudinea de 19 km. Primul zbor pe orbită ar putea să urmeze în următoarele șase luni.

Naveta este numai o parte din aparatul de zbor care ar putea transporta oamenii. În forma finală, aceasta ar urma să fie așezată pe un aparat de propulsie masiv care ar avea până la 37 de motoare Raptor.

Motoarele Raptor sunt de două ori mai puternice decât dispozitivele folosite de rachetele Falcon 9 produse tot de SpaceX. Versiunea orbitală a navetei va fi echipată cu șase motoare Raptor, dar prototipul Mark 1 va efectua primul zbor suborbital cu numai trei motoare.

În forma completă, naveta ar depăși dimensiunile rachetei Saturn V, care a transportat echipajul misiunii Apollo pe Lună, devenind cel mai mare și cel mai puternic aparat de zbor realizat vreodată. Forța motoarelor ar fi dublă față de cea obținută pentru Saturn V, a arătat Musk.

Naveta este descrisă de fondatorul SpaceX ca un amestec „ciudat” între un echipament de propulsie, o cabină de control și un sistem de parașutare. Aparatul va putea să ajungă singură la sol la capătul călătoriei, un lucru obținut și pentru alte dispozitive produse de SpaceX. De data aceasta manevrele pentru revenirea pe Pământ ar fi diferite. Dacă Falcon 9 și Falcon Heavy reveneau la sol pe o traiectorie aproape verticală, noul vehicul spațial ar pluti treptat prin straturile atmosferice pentru a se ridica la verticală înaintea aterizării.

„E o manieră destul de nouă de a controla o rachetă. Seamănă mai mult cu o parașută. Va fi teribil să vezi cum aterizează”, a explicat Musk.

SpaceX a efectuat două teste ale vehiculului „Starhopper” în timpul verii 2019. Echipată cu un singur motor Raptor, racheta a atins, la cel de-al doilea test o înălțime de peste 150 de m și a reușit să aterizeze. Potrivit autorizațiilor eliberate de autoritățile aeriene, noua navetă ar putea să zboare pentru prima dată în jurul datei de 13 octombrie pentru a atinge o altitudine de până la 22 de km, o treime din distanța pe care trebuie să o parcurgă pentru a ajunge în spațiul cosmic.

SpaceX trebuie să pună la punct și producția motoarelor Raptor. Potrivit lui Musk, până acum au fost realizate 12 asemenea motoare, mai puțin de jumătate din necesarul propulsorului masiv anunțat de companie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii