Poveștile insolite ale unor medalii Nobel dispărute

Poveștile insolite ale unor medalii Nobel dispărute
Publicat: 05/10/2019, 16:24

– dizolvate în acid

Atunci când naziștii au invadat Danemarca, în aprilie 1940, cercetătorii de la Institutul pentru fizică teoretică Niels Bohr s-au întrebat unde ar putea ascunde medaliile primite de doi laureați germani ai premiului Nobel pentru fizică, Max von Laue (1914) și James Frank (1925), care erau păstrate acolo pentru siguranță, potrivit standardmedia.co.ke.

În imperiul lui Hitler era aproape o ofensă capitală să scoți aur din țară, iar numele lui Laue era gravat pe medalie, deci, dacă ar fi fost descoperită, consecințele pentru fizician ar fi fost drastice, a povestit chimistul maghiar George de Hevesy, care lucra la institut, într-un eseu autobiografic publicat în 1962.

După ce a fost convins să nu le îngroape undeva, pentru că tot ar fi putut fi descoperite, acesta le-a dizolvat apă regală (un agent oxidant foarte puternic utilizat pentru dizolvarea aurului și a platinei), iar recipientul l-a păstrat în laboratorul lui. După război, în 1950, De Hevesy – laureat al premiului Nobel pentru chimie în 1943 – a transformat aurul lichid în precipitat și l-a dat Fundației Nobel pentru ca aceasta să refacă medaliile, care le-au fost înmânate din nou celor doi fizicieni în 1952.

– făcută cadou

Pe de altă parte, scriitorul norvegian Knut Hamsun i-a oferit medalia sa aferentă premiului Nobel pentru literatură primit în 1920 ministrului propagandei naziste Joseph Goebbels, în 1943. În 1947, Hamsun a fost condamnat pentru înaltă trădare și și-a petrecut restul vieții în instituții pentru boli mintale. Medalia sa s-a pierdut.

– scoase la licitații

Medalia aferentă premiului Nobel pentru pace primit de francezul Aristide Briand în 1926 a fost vândută la licitație pentru suma modestă de 12.200 de euro, în 2008.

Șase ani mai târziu, biologul american James Watson, care a câștigat premiul Nobel în 1962, pentru contribuția la descoperirea structurii ADN, și care a făcut niște declarații controversate despre africani, și-a vândut medalia pentru 4,1 milioane de dolari. Cumpărătorul, miliardarul rus Alișer Usmanov, i-a returnat medalia.

– furate

Cumpărătorul medaliei lui Aristide Briand, Écomusée de Saint-Nazaire, Franța, s-a bucurat de aceasta doar câțiva ani. Medalia a fost furată în 2015 și nu a fost încă recuperată.

În India, în 2017, mai multe persoane au furat medalia aferentă premiului Nobel pentru pace primit în 2014 de Kailash Satyarthi. Dar medalia era de fapt o copie, adevărata fiind expusă la un muzeu, și a fost repede recuperată.

Însă medalia primită în 1913 de scriitorul Rabindranath Tagore, furată în 2004, nu a fost încă descoperită.

– confiscată

În 2009, avocata și activista iraniană Shirin Ebadi a acuzat administrația de la Teheran că i-a confiscat bunurile din cauza unor taxe neplătite. O cutie depozitată la bancă, ce conținea medalia aferentă premiului Nobel pentru pentru pace primit de aceasta în 2003 și însemnele Legiunii de Onoare, a fost confiscată pentru neplata unor taxe de 410.000 de dolari. Autoritățile au negat inițial, dar, după critici la nivel internațional, i-au returnat medalia lui Ebadi.

– Războiul Rece

Numele laureaților premiilor Nobel pentru medicină, chimie, fizică și literatură sunt gravate pe spatele medaliilor, iar cele ale premianților pentru economie și pace, pe cant. Acesta ar putea fi motivul pentru care laureații premiului Nobel pentru economie din 1975, Leonid Kantorovici (Rusia) și Tjalling Koopmans (SUA), s-au întors acasă fiecare cu medalia celuilalt, potrivit site-ului oficial al organizației, www.nobelprize.org.

A fost nevoie de patru ani de eforturi diplomatice, din cauza Războiului Rece, pentru ca medaliile să ajungă la proprietarii lor.

– epatare

A fost un adevărat moment de panică în decembrie 1999, într-un apartament din Grand Hotel din Oslo. Medalia oferită organizației Doctors Without Borders dispăruse.

În ziua următoare, medalia a fost recuperată. Membrii delegației franceze a organizației o împrumutaseră pentru a impresiona doamnele în barurile din Oslo.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni...
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani