INTERVIU General (r) Jaroslaw Strozyk: Amenințarea comună contra României și a Poloniei vine din Est

Publicat: 09/10/2019, 16:00

Generalul de brigadă (r) Jaroslaw Strozyk a vorbit, într-un interviu pentru Monitorul Apărării și Securității acordat cu ocazia Conferinței MAS pe tema „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de securitate și apărare”, despre amenințările comune la adresa României și Poloniei, făcând referire în special la comportamentul agresiv al Rusiei din ultima vreme.

De asemenea, generalul (r) de brigadă a evidențiat importanța unui consens în cadrul partidelor politice ale statului pentru a consolida securitatea națională și a nu oferi Rusiei ocazia de a interveni și a destabiliza țara. În plus, Jaroslaw Strozyk a vorbit despre necesitatea unei abordări profesioniste a securității naționale, care să îi implice, pe cât posibil, pe cei care au o experiență vastă în acest domeniu.

Redăm interviul integral acordat de generalul (r) de brigadă Jaroslaw Strozyk:

Reporter: Având în vedere că subiectele dezbătute astăzi sunt centrate pe securitatea națională, cum ați descrie dumneavoastră, în linii mari, abordarea Poloniei asupra securității naționale?

General (r) Jaroslaw Strozyk: Avem destul de multe asemănări cu România în ceea ce privește modul în care abordăm securitatea națională și avem abordări asemănătoare în special de când am devenit membri NATO. Polonia a devenit membru NATO cu cinci ani mai devreme decât România, dar am cooperat, apoi, pe cât posibil, pentru a avea o perspectivă comună asupra problemelor curente, însă aș putea spune că Polonia a făcut câteva greșeli în ultimii ani. Prin urmare, România este acum fruntașă în ceea ce privește modul potrivit în care abordează securitatea națională. Cred că principalul subiect al fiecărei discuții despre securitate națională ar trebui să fie înțelegerea, consensul dintre partidele politice asupra securității naționale. Mai cred cu tărie că, în Polonia, nu avem un asemenea consens, în zilele noastre, între principalele partide politice. Avem prea multe dezbateri, avem prea multe discuții, iar asta este – aș putea spune – un dezavantaj pentru securitatea națională.

Reporter: Care credeți că sunt amenințările comune la adresa României și a Poloniei și cum ar putea fi aceastea abordate într-un mod cât mai adecvat din punctul de vedere al securității naționale?

General (r) Jaroslaw Strozyk: Bineînțeles, cred că amenințarea comună vine din Est și constă în comportamentul Rusiei încă din 2008, momentul agresiunii acesteia împotriva Georgiei. Același lucru s-a întâmplat apoi și în Ucraina, așadar, cred cu tărie că aceasta este amenințarea străină pe care o avem în comun. În același timp, însă, revin la ceea ce am menționat mai devreme. Cred că trebuie să fim foarte preciși cu privire la discuțiile noastre naționale. Trebuie să ajungem la un consens, la o abordare bipartizană în cadrul partidelor noastre politice. Acesta este exact ceea ce Rusia caută și este lucrul pe care se bazează, și anume că discuțiile noastre interne vor fi atât de dinamice, încât ei vor putea câștiga câteva avantaje. Câteodată domnul Putin poate doar sta cu picioarele pe masă pentru a aștepta să vadă cum evoluează discuțiile între politicienii noștri asupra problemei, cum se ceartă, cum se contrazic între ei. De aceea, noi trebuie să găsim o abordate profesionistă și să îi ascultăm, pe cât posibil, pe experți. Nu doar pe militari, nu doar pe generali, cât pe cei care au o experiență în acest domeniu de mai bine de 30 de ani, o experiență care a început după căderea comunismului. Prin urmare, aceasta este principala modalitate prin care trebuie să abordăm securitatea națională.

Reporter: De ce credeți că, deși investițiile în securitatea națională sunt tot mai mari, există un sentiment de nesiguranță în Europa Centrală și de Est?

Generalul (r) Jaroslaw Strozyk: Aceasta este o discuție foarte interesantă. Noi credem că pragul NATO pe care trebuie să îl atingem este 2% din PIB. Dar aceasta este ca o mantra, ca un mit. Noi știm că 2% din PIB-ul României, sau 2% din PIB-ul Poloniei, nu este același lucru ca 2%, sau chiar 1,5%, din PIB-ul Germaniei. Deci, eu aș prefera să am 1,5% din PIB-ul Germaniei pentru apărarea națională, decât cei 2% din PIB-ul Poloniei. În consecință, aceasta este problema: nu există niciodată îndeajuns în privința banilor și a cheltuielii înțelepte, a achiziționărilor înțelepte a echipamentelor, în multe state. De asemenea, trebuie să investim în sistemul nostru național, în industria noastră de apărare națională pe cât posibil, dar aceasta este o problemă foarte dificilă și o sarcină deloc ușor de îndeplinit.

Reporter: Revenind la Rusia, care este perspectiva dumneavoastră cu privire la ultimele evoluții ale Rusiei în regiunea Mării Negre? Credeți că Rusia încearcă să își mărească influența în această regiune?

General (r) Jaroslaw Strozyk: Rusia folosește orice mijloc posibil pentru a destabiliza fiecare regiune. Cu siguranță că România este una dintre acele regiuni și regiunile apropiate, inclusiv Ucraina, desigur, Turcia, care cooperează îndeaproape cu Rusia, este totodată o regiune pe care ei ar vrea să o destabilizeze, să știe care-i sunt problemele interne, pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă. Așa cum voi aveți probleme naționale, și Turcia are câteva, poate și Polonia, deși nu atât de multe, dar cu privire la Regiunea Mării Negre aș putea spune că este o regiune foarte dinamică și că există multe posibile amenințări la adresa acesteia, iar Rusia face tot ce îi stă în putință pentru a o destabiliza. Poate că nu prin acțiuni concrete, dar, așa cum spuneam mai devreme, prin plasarea unor „capcane” în locurile în care crede că există posibilitatea unei amenințări.

Reporter: Cum are trebui să răspundă NATO în fața a astfel de amenințări?

General (r) Jaroslaw Strozyk: NATO este o organizație destul de complicată și ar trebui să aibă grijă de fiecare domeniu, desigur, dar acest lucru nu o să fie posibil. Așa cum bine știm, NATO este o organizație care creează consens asupra fiecărei probleme, dar ar trebui să folosească banii dedicați bugetului NATO pentru investiții în sistemul de apărare român, polonez, lituanian. Sunt destul de încântat de ultimele acțiuni ale acesteia, din ultimii ani, dar încă persistă o dilemă în cadrul NATO și anume ce se întâmplă dacă un membru NATO este atacat și cât ar dura ca NATO să ia măsuri dacă Articolul 5 este invocat.

Reporter: Credeți că România este vulnerabilă la atacuri cibernetice acum, înainte de alegeri? Sau tot timpul?

General (r) Jaroslaw Strozyk: Sunt alegeri în fiecare țară. Noi avem alegeri, în Polonia, duminica următoare, și cred că Rusia folosește orice metodă, inclusiv atacuri cibernetice, împotriva fiecărui stat, poate că nu un anumit atac cibernetic, dar să influențeze alegerile, să aibă un impact asupra alegerilor, așa cum au procedat în cazul SUA, în 2016. Așadar, așa cum ați menționat dumneavoastră mai devreme, aceasta este o tendință, adică o metodă pe care Rusia o folosește. Aceasta încearcă să folosească anumite grupuri pentru a influența evoluțiile curente din țara dumneavoastră, din Polonia, din alte țări din Europa Centrală și Estică.

Reporter: Vă mulțumesc!

General (r) Jaroslaw Strozyk: Mulțumesc!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?