Premieră la Cluj cu proiectul „Copil iubit la bord”: Polițiștii vor verifica cum sunt montate scaunele pentru copii din mașini

Premieră la Cluj cu proiectul „Copil iubit la bord: Polițiștii vor verifica cum sunt montate scaunele pentru copii din mașini
Publicat: 22/10/2019, 14:00

Șeful Biroului pentru Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Cluj, Gina Pop, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că în cadrul proiectului „Copil iubit la bord” vor avea loc instruiri practice în care polițiștii vor învăța cum se montează un scaun auto în mașină sau cum se prinde corect un copil într-un astfel de scaun.

„La nivelul județului Cluj se va derula, timp de un an, începând cu luna noiembrie, un plan de acțiuni, în premieră națională, în cadrul proiectului , cu scopul de a reduce numărul de copii răniți sau decedați în accidentele rutiere. Polițiștii Serviciului Rutier vor derula acțiuni în trafic dedicate acestui domeniu și vor face, în prima etapă, recomandări șoferilor privind utilizarea scaunelor auto pentru copii, după care se va trece la aplicarea de sancțiuni. Vor avea loc instruiri practice în care polițiștii vor învăța cum se montează un scaun auto în mașină, cum se prinde corect un copil într-un astfel de scaun. De asemenea, vor avea loc întâlniri cu copiii din grădinițe și școli și cu părinții acestora despre conștientizarea cu privire la rolul scaunelor pentru copii și modul de utilizare pe categorii de vârste și înălțime”, a spus Pop.

Erika Bărăgan, reprezentant al Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), a declarat la rândul său că este vorba despre primul proiect integrat din România care privește prevenirea accidentelor rutiere soldate cu victime copii.

„800 de copii au fost implicați în accidente rutiere în Cluj în perioada 2015-2016, constatându-se că jumătate dintre cei care erau în mașini nu purtau centuri de siguranță. Potrivit unor studii, realizate în 2014 și 2018, peste 20% dintre copiii din Cluj-Napoca observați în trafic nu purtau niciun fel de sistem de siguranță, jumătate dintre aceștia nefiind așezați corespunzător în scaune sau scoici în funcție de înălțime, vârstă și greutate. S-a mai constatat că doar 15% dintre șoferi și-au așezat copiii sub 4 ani cu spatele la direcția de mers, așa cum este standardul european, poziție care scade riscul de rănire în caz de accident rutier cu 90%”, a spus Bărăgan.

Directorul de dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Câmpean, a subliniat că municipalitatea, care este partener în acest proiect, va încerca să găsească soluții pentru finanțarea unor măsuri, cum ar fi vouchere care să faciliteze achiziționarea de scaune auto pentru copil de către familiile cu venituri reduse sau facilitarea construirii unei platforme prin intermediul căreia clujenii să facă schimb de astfel de scaune pentru copii, scopul fiind creșterea siguranței copiilor în trafic.

Proiectul integrat „Copil iubit la bord” este implementat de ISJ Cluj, Poliția Rutieră și Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, dar și de Primăria Cluj-Napoca, prin Poliția Locală.

Foto: Pixabay

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...