Premieră la Cluj cu proiectul „Copil iubit la bord”: Polițiștii vor verifica cum sunt montate scaunele pentru copii din mașini

Premieră la Cluj cu proiectul „Copil iubit la bord: Polițiștii vor verifica cum sunt montate scaunele pentru copii din mașini
Publicat: 22/10/2019, 14:00

Șeful Biroului pentru Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Cluj, Gina Pop, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că în cadrul proiectului „Copil iubit la bord” vor avea loc instruiri practice în care polițiștii vor învăța cum se montează un scaun auto în mașină sau cum se prinde corect un copil într-un astfel de scaun.

„La nivelul județului Cluj se va derula, timp de un an, începând cu luna noiembrie, un plan de acțiuni, în premieră națională, în cadrul proiectului , cu scopul de a reduce numărul de copii răniți sau decedați în accidentele rutiere. Polițiștii Serviciului Rutier vor derula acțiuni în trafic dedicate acestui domeniu și vor face, în prima etapă, recomandări șoferilor privind utilizarea scaunelor auto pentru copii, după care se va trece la aplicarea de sancțiuni. Vor avea loc instruiri practice în care polițiștii vor învăța cum se montează un scaun auto în mașină, cum se prinde corect un copil într-un astfel de scaun. De asemenea, vor avea loc întâlniri cu copiii din grădinițe și școli și cu părinții acestora despre conștientizarea cu privire la rolul scaunelor pentru copii și modul de utilizare pe categorii de vârste și înălțime”, a spus Pop.

Erika Bărăgan, reprezentant al Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), a declarat la rândul său că este vorba despre primul proiect integrat din România care privește prevenirea accidentelor rutiere soldate cu victime copii.

„800 de copii au fost implicați în accidente rutiere în Cluj în perioada 2015-2016, constatându-se că jumătate dintre cei care erau în mașini nu purtau centuri de siguranță. Potrivit unor studii, realizate în 2014 și 2018, peste 20% dintre copiii din Cluj-Napoca observați în trafic nu purtau niciun fel de sistem de siguranță, jumătate dintre aceștia nefiind așezați corespunzător în scaune sau scoici în funcție de înălțime, vârstă și greutate. S-a mai constatat că doar 15% dintre șoferi și-au așezat copiii sub 4 ani cu spatele la direcția de mers, așa cum este standardul european, poziție care scade riscul de rănire în caz de accident rutier cu 90%”, a spus Bărăgan.

Directorul de dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Câmpean, a subliniat că municipalitatea, care este partener în acest proiect, va încerca să găsească soluții pentru finanțarea unor măsuri, cum ar fi vouchere care să faciliteze achiziționarea de scaune auto pentru copil de către familiile cu venituri reduse sau facilitarea construirii unei platforme prin intermediul căreia clujenii să facă schimb de astfel de scaune pentru copii, scopul fiind creșterea siguranței copiilor în trafic.

Proiectul integrat „Copil iubit la bord” este implementat de ISJ Cluj, Poliția Rutieră și Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, dar și de Primăria Cluj-Napoca, prin Poliția Locală.

Foto: Pixabay

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu...