Prima pagină » Știri » Stanciu și Tănăsescu consideră dezbaterea privind modificările aduse Codului Penal un „simulacru”

Stanciu și Tănăsescu consideră dezbaterea privind modificările aduse Codului Penal un „simulacru”

Stanciu și Tănăsescu consideră dezbaterea privind modificările aduse Codului Penal un „simulacru
Judecătoarele CCR Livia Stanciu și Simina Tănăsescu consideră, într-o opinie concurentă la decizia de neconsituționalitate privinde modificările aduse Codului Penal, că dezbaterea parlamentară a proiectului de lege, în aceeași zi cu votul, a fost "dusă în derizoriu" și a reprezentat un "simulacru".

„Politica penală și procedural penală a statului nu poate fi dezbătută și votată într-o Cameră a Parlamentului într-o singură zi; ea reflectă starea și evoluția societății în contextul fenomenului infracțional, ea implică luarea unei decizii de natură legislativă care are repercusiuni deosebite asupra dezvoltării societății și nu reflectă o necesitate de moment. Ea nu trebuie să fie contradictorie sau să răspundă dorinței unei anumite opțiuni politice, ci trebuie să răspundă cerințelor societății, protejând interesele generale ale acesteia. Or, pentru aceasta, deputatul trebuie să aibă asigurată posibilitatea de a lua cunoștință de proiectul/ propunerea legislativă, amendamentele aduse, raportul și avizele comisiilor permanente, dar și de a se informa sau consulta cu alți actori politici sau instituționali; numai în aceste condiții își poate forma o opinie asupra problemei dezbătute și numai în aceste condiții votul său, eminamente politic, poate fi dat în deplină cunoștință de cauză. Prin urmare, se constată că deputații au fost puși în situația de a nu putea participa în mod real la dezbaterea parlamentară, aceasta fiind dusă în derizoriu, căpătând valențele unui simulacru”, arată oponia concurentă a celor două judecătoare, inclusă în motivarea deciziei CCR privind neconstituționalitatea modificărilor aduse Codului Penal.

Livia Stanciu și Simina Tănăsescu constată „conduita vădit arbitrară a legiuitorului”. Magistrații susțin că parlamentarii „ignoră, în mod constant, normele regulamentare și recomandarea Curții Constituționale potrivit căreia «parlamentarii, fie că provin din rândul majorității, fie că provin din cel al opoziției, trebuie să se abțină de la exercitarea abuzivă a drepturilor procedurale și să respecte o regulă de proporționalitate, de natură să asigure adoptarea deciziilor ca urmare a unei dezbateri publice prealabile», și, implicit, principiul exercitării cu bună-credință și în spirit de loialitate față de valorile constituționale a drepturilor procedurale parlamentare”.

Potrivit acestora, Curtea nu este chemată să verifice numai dacă a fost respectat Regulamentul Camerei Deputaților, ci dacă, prin conduita sa, forul legislativ a încălcat „garanțiile procedurale pe care le are la îndemână deputatul pentru a-și exercita mandatul în serviciul poporului, respectiv de a cunoaște amendamentele depuse, de a formula propriile amendamente și de a vota în cunoștință de cauză propunerea/ proiectul de lege”.

De asemenea, cei doi magistrați notează că regulamentul parlamentar trebuie să respecte cerințele privind claritatea și previzibilitatea normelor, „să fie un element regulator suplu, care, pe de o parte, să permită o libertate de acțiune parlamentarilor sau grupurilor parlamentare în acord cu dispozițiile art.69 din Constituție referitoare la caracterul reprezentativ al mandatului parlamentar, iar, pe de altă parte, să garanteze autorității legiuitoare posibilitatea de ași îndeplini rolul constituțional”. „Or, instrumentul juridic menit să asigure îndeplinirea atribuțiilor Parlamentului nu poate constitui o piedică în realizarea scopului său”, mai arată opinia celor două judecătoare.

„Desfășurarea procesului legislativ în cauza analizată denotă faptul că, încălcarea termenului de 5 zile din Regulament (s.n. termenul este de 5 zile întrucât Camera Deputaților a fost Cameră decizională), aspect care în sine nu atrage neconstituționalitatea extrinsecă a unui act normativ, a avut însă aptitudinea să ducă la imposibilitatea exercitării plenare a mandatului de deputat, în sensul că nu au putut fi luate la cunoștință amendamentele adoptate în comisia sesizată în fond și dezbătute în mod real, nu s-au putut depune sau s-a limitat extrem de sever dreptul deputaților de a depune amendamente și nu a fost exprimat un vot în deplină cunoștință de cauză. Practic, legiuitorul nu a respectat garanțiile pe care Regulamentul Camerei Deputaților le instituie în consacrarea mandatului reprezentativ prevăzut de Constituție, termenul de 5 zile, pus la dispoziția parlamentarilor membri ai Camerei decizionale, fiind anulat”, mai arată sursa citată.

Pe 29 iulie, Codul penal și Codul de procedură penală au fost declarate de CCR neconstituționale în ansamblul lor. Astfel, procesul de revizuire al Codurilor penale va trebui reluat. Curtea transmite că în cazul Codului de procedură penală Parlamentul nu a respectat limitele procedurii de reexaminare.

Curtea Constituțională a admis sesizările de neconstituționalitate formulate de PNL – USR și de președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Citește și

Mediafax
Se dau vouchere lunare pentru energie electrică. Cine beneficiază și cum se pot obține
Digi24
Ilie Bolojan anunță că vor fi două praguri de TVA. Ce măsuri are în vedere Guvernul privind accizele, băncile și jocurile de noroc
Cancan.ro
Vine URGIA peste România din nou: 11 județe vor fi devastate în următoarele ore. Avertisment ANM de ultimă oră
Prosport.ro
O mai ții minte pe Ada Nechita? Cum arată la 41 de ani una dintre cele mai frumoase handbaliste din istoria României
Adevarul
Monștrii din apele Prutului, între legendă și adevăr. Peștii uriași care i-au speriat până și pe scafandri
Mediafax
Ilie Bolojan anunță noi măsuri: TVA va fi pe două praguri, iar accizele la alcool şi combustibil vor crește
Click
Ce mănâncă grecii, de fapt, și care este secretul care ți-a fost ascuns până acum. Un patron de restaurant dezvăluie adevărul despre o vacanță perfectă în Grecia
Wowbiz
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Antena 3
Prima fotografie cu Lauren Sanchez în rochie de mireasă. Logodnica lui Jeff Bezos a ales o creație Dolce & Gabbana
Digi24
Scandal la Casa Regală a Norvegiei: Fiul cel mare al prinţesei moştenitoare ar fi comis 23 de infracţiuni. Cele mai grave fapte
Cancan.ro
ALERTĂ medicală! Boala care a umplut camerele de gardă ale spitalelor din România
Ce se întâmplă doctore
Brigitte Pastramă, de nerecunoscut după ce a dispărut din showbiz! Fosta lui Ilie Năstase a renunțat la acidul din buze și la extensii
observatornews.ro
Cod galben de vreme severă emis de ANM. Vijelii puternice lovesc în 11 județe, în următoarele ore
StirileKanalD
Și-a ucis soția cu sânge rece, după care a plecat „zâmbind”. Victima își plimba fiul de doar 7 luni în momentul în care criminalul i-a luat viața
KanalD
Un avion s-a prăbușit în Franța, la scurt timp după decolare! Toți cei aflați la bord au murit
Ciao.ro
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Promotor.ro
Fără Rabla în 2025? Iată câteva mașini pe care ți le permiți și fără ajutor de la stat!
Descopera.ro
Binturongul: animalul din Asia care are un miros extrem de ciudat
Capital.ro
Doliu la ProTV! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins nevinovat: Dumnezeu te-a vrut să cânți printre îngeri
Evz.ro
București devine insulă de căldură urbană. Temperaturi record în România
A1
Marele Premiu de Formula 1 al Austriei se vede duminică, de la 16.00, la Antena 1 şi pe AntenaPLAY
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
VIDEO Dana Roba, dispusă să se mai împace cu fostul iubit, Beni? "Avem o relație foarte bună, iar dacă acum îl sun să vină să-mi aducă niște medicamente sau să mă ajute cu ceva, el vine și mă ajută!"
RadioImpuls
Mesaje de Sfinții Petru și Pavel 2025. Idei de urări și felicitări pentru sărbătoriți: „Fie ca Sfinții Petru și Pavel să te ocrotească și să te călăuzească în fiecare pas. Să ai parte de lumină, pace și credință în suflet! La mulți ani!”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Bulă, știi să acorzi primul ajutor? – Da, doamna profesoară!
Descopera.ro
Muncitorii care lucrau la rețelele de gaz din Peru au descoperit o mumie veche de 1.000 de ani, așezată într-o poziție unică