PNL a depus un proiect pentru amânarea pensionării anticipate a magistraților până în 2021

PNL a depus un proiect pentru amânarea pensionării anticipate a magistraților până în 2021
Publicat: 31/10/2019, 10:38

„Ieri (miercuri – n.r.), PNL a înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaților o propunere legislativă care vizează prorogarea termenului de intrare în vigoare a dispozițiilor privind pensionarea anticipată a magistraților. O normă care nu este oportună acum, așa cum a constatat și Comisia de la Veneția. Întreg sistemul judiciar ar fi dat peste cap. Realitatea nu poate fi negată: volum mare de dosare, deficit de magistrați. Iar de aici, lanțul slăbiciunilor devine tot mai lung: termene peste termene, decizii amânate, cauze care nu sunt soluționate într-un termen rezonabil…”, a scris Alina Gorghiu, joi, pe Facebook.

Liberalul a adăugat că „Tabloul nu este unul care să atragă aplauze. Tocmai de aceea, soluția este una singură: amânarea termenului de intrare în vigoare pentru 1 ianuarie 2021″.

„Articolul V din Ordonanța de urgență a Guvernuuli nr. 92 din 15 octombrie 2018, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, publicată în Monitorul Oficial nr. 874 din 16 octombrie 2018, se modifică și va avea următorul cuprins: „Prevederile art. I pct. 142 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu referire la art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021″, arată proiectul de lege depus la Parlament.

Potrivit expunerii de motive, trebuie ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția, iar proiectul își propune să facă acest lucru.

„Efectul acestor prevederi legale, în contextul resurselor umane existente la nivelul instanțelor judecătorești și al parchetelor, a fost expus și în Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția. Această urmă a arătat că noua schemă de pensionare anticipată pentru judecătorii, procurorii și magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casați e și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și pentru personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, permite pensionarea chiar și între 20-25 de ani vechime, recomandându-se renunțarea la schema de pensionare anticipată dacă nu poate fi certificat faptul că aceasta nu va avea niciun impact negativ asupra funcționării instanțelor judecătorești și a parchetelor”, arată inițiatorul în expunerea de motive a proiectului de lege.

Prin urmare, „pentru a reduce impactul cumulat al acestor prevederi asupra eficienței sistemului judiciar, se impune amânarea aplicării acestui sistem de pensionare anticipată, reglementat la art. 82 alin. (3) din lege”, potrivit sursei citate.

Senatorul PNL precizează că termenul prevăzut în prezent în OUG 92/2018 este unul nerezonabil, și anume intrarea în vigoare până la 1 ianuarie 2020.

„Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92 din 15 octombrie 2018, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, s-a prorogat termenul de intrare în vigoare a dispozițiilor precizate mai sus până la 1 ianuarie 2020, termen nerezonabil pentru a determina efectele pe care norma le-ar produce asupra bunei funcționrăi a autorității judecătorești. Prezenta propunere legislativă are ca scop modificarea termenului de intrare în vigoare a dispozițiilor menționate, pentru a ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, dar și de situația de fapt existentă în cadrul autorității judecătorești, referitoare la numărul insuficient de magistrați”, conchide sursa menționată.

Inițiativa legislativă a Alinei Gorghiu este susțintă de alți 44 de liberali.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată