Noi cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână în cinci județe / Un nou studiu relevă că poate declanșa amnezia sistemului imunitar

Noi cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână în cinci județe / Un nou studiu relevă că poate declanșa amnezia sistemului imunitar
Publicat: 02/11/2019, 12:08

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până vineri, 1 noiembrie, este de 18.517, dintre care 64 de decese.

În ultima săptămână, au fost raportate șase cazuri nou confirmate în Brașov, patru în Timiș, trei în Caraș-Severin și câte un caz în Mureș și Sălaj.

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Astfel, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.

Rujeola induce „amnezie” sistemului imunitar. Ce dezvăluie noul studiu

Virusul care provoacă rujeola are capacitatea de a șterge memoria sistemului imunitar, lăsând organismul vulnerabil în fața unor boli de care anterior era protejat, potrivit rezultatelor a două studii recente, citate de cnn.com.

Cele două studii, apărute în publicațiile Science și Science Immunology, au stabilit că virusul înalt contagios și potențial fatal poate induce sistemului imunitar o așa-numită „amnezie”, eliminând anticorpii care protejau organismul de alte boli.

Cercetători de la Harvard Medical School din SUA, autorii studiului apărut în Science, au prelevat mostre de sânge de la copii, înainte și după ce s-au îmbolnăvit de rujeolă. În cazul a 73% dintre pacienți, virusul a eliminat 11% dintre anticorpii protectori din organism, făcându-i vulnerabili în fața unor boli la care anterior fuseseră imuni.

Este vorba despre anticorpi formați în urma administrării unor vaccinuri contra unor infecții diverse, de la gripă la tuberculoză. Acesta este motivul pentru care epidemiile de rujeolă pot cauza o creștere a numărului cazurilor de alte maladii grave.

Potrivit autorilor studiului, pacienții care supraviețuiesc rujeolei își vor recăpăta în cele din urmă imunitatea pierdută, dar doar dacă vor fi expuși din nou la acele maladii, caz în care organismul generează din nou anticorpi protectori.

„Echipa a arătat în premieră că rujeola readuce sistemul imunitar uman la starea imatură a bebelușilor, limitând capacitatea de a răspunde unor infecții noi”, se arată și într-un comunicat de presă al cercetătorilor de la Wellcome Sanger Institute din Marea Britanie, autori ai studiului publicat în Science Immunology.

Virusul rujeolei, tipic uman, este înalt contagios – 9 din 10 persoane neimunizate din apropierea persoanei infectate se vor îmbolnăvi – și trăieste în căile respiratorii superioare ale pacientului. Se răspândește pe calea aerului, prin tuse și strănut, și poate supraviețui până la două ore în spațiul în care bolnavul s-a manifestat. O altă persoană se poate infecta dacă respiră aerul contaminat sau atinge suprafața infectată.

Virusul poate provoca febră, tuse, rinoree, conjunctivită, erupție cutanată. Efectele sunt mai severe în cazul persoanelor vulnerabile, precum copiii suferind de malnutriție sau pacienții cu deficiențe ale sistemului imunitar.

Cele două noi studii reliefează încă o dată importanța vaccinării. O singură doză de vaccin poate oferi o eficiență de 93% în prevenirea rujeolei. Două doze, recomandate de obicei în multe țări, oferă o eficiență de 97%.

Potrivit cercetătorilor de la Harvard, dacă un pacient se îmbolnăvește de rujeolă, ar trebui să își refacă toate vaccinurile anterioare pentru a preveni instalarea „amneziei” în sistemul imunitar.

Anul acesta s-au raportat mai multe epidemii de rujeolă peste tot în lume, chiar și în țări unde virusul fusese raportat ca eradicat.

Epidemia de rujeolă poate fi și o consecință a mișcării anti-vaccinare, dar și a unor legi promulgate în unele țări prin care se elimină obligația de a vaccina copiii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata