Platformă care măsoară calitatea aerului în Capitală. Zece senzori amplasați în diferite zone

Platformă care măsoară calitatea aerului în Capitală. Zece senzori amplasați în diferite zone
Publicat: 13/12/2019, 10:52

Începând de joi, 12 decembrie, bucureștenii pot consulta platforma care măsoară calitatea aerului prin intermediul a zece senzori amplasați în puncte esențiale ale Capitalei.

„Platforma își propune pentru 2020 să ajungă la cel puțin 50 de senzori integrați. În urma măsurătorilor realizate în perioada 13 August – 3 Decembrie, concentrația medie zilnică de PM10 a depășit limitele zilnice europene impuse cu privire la calitatea aerului de 40 ori, cumulat, la toate stațiile de monitorizare. Cele mai multe depășiri – 11 zile – au fost înregistrate la stația Calea Moșilor, iar cea mai mare depășire a limitei a fost înregistrată la stația Piața Sudului, stația măsurând o valoare a PM10 de 123 ug/m3 (mai mult de dublul limitei europene, de 50 µg/m3)”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit lui Ștefan Voinea, expert de la Observatorul Român de Sănătate (organizație parteneră a proiectului), datele obținute prin intermediul platformei aerlive.ro sunt un nou semnal de alarmă cu privire la impactul negativ pe care aerul poluat îl are asupra sănătății.

„Peste 25.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului, iar majoritatea acestora sunt din București, conform Agenției Europene a Mediului. Poluarea este responsabilă pentru o treime din cazurile de cancer la plămâni, iar copiii sunt cei mai afectați. Expunerea la particulele toxice generate de traficul auto afectează inima, plămânii și creierul copiilor, ducând la astm, alergii și funcționare cerebrală redusă”, a explicat Ștefan Voinea, în același comunicat de presă.

Datele obținute de la cei zece senzori sunt transpuse într-un Indicator de Calitatea Aerului (ICA), desemnat de stația care înregistrează cele mai mari depășiri, la nivelul orașului.

ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă.

„În perioada următoare ICA va fi format din măsurătorile înregistrate pentru pulberile în suspensie PM 2.5 și PM10, iar după o perioadă de testare va încorpora și datele pentru gaze măsurate: monoxid de carbon CO, dioxid de azot NO2 și dioxid de sulf SO2″, se mai arată în comunicat.

Platforma se găsește online, în varianta beta, până la 1 martie 2020, timp în care vor fi sa derulate, în continuare, teste.

Senzorii utilizați în cadrul aerlive.ro se numesc uRADMonitor Industrial, au un design compact și capabilitatea de a transmite date, în timp real, la distanțe mari de până la 8 km în mediul urban. Stațiile sunt produse de compania timisoreană Magnasci și sunt instalate în peste 1500 locații în toată lumea. Datele înregistrate pot fi vizualizate sub forma de medii orare și zilnice.

Cifrele oficiale comunicate prin sistemul de Monitorizare a Calității Aerului arată că limitele nivelului de poluare din Capitală au fost depășite pentru acest an. În același timp, Greenpeace România arată că sistemul de monitorizare funcționează cu sincope majore, situație recunoscută de autorități.

Pentru anumite zile din 2019, potrivit datelor publicate prin sistemul de monitorizare – gestionat de Agenția Națională pentru Protecția Mediului – valorile de poluare au fost aproape duble față de limita admisă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...