Vicepremierul Turcan: Bugetul Educației nu scade, ci crește în 2020. Putem miza real pe 3,8% din PIB

Vicepremierul Turcan: Bugetul Educației nu scade, ci crește în 2020. Putem miza real pe 3,8% din PIB
Publicat: 18/12/2019, 11:02

„Imediat după ce Ministerul Finanțelor Publice a pus în dezbatere proiectul de buget pentru anul 2020, în opinia publică s-a propagat informația falsă potrivit căreia bugetul alocat educației este unul diminuat, mai mic decât în anul 2019. Pentru o corectă informare, este necesar de precizat faptul că finanțarea sistemului de educație din România nu se realizează exclusiv prin Ministerul Educației și Cercetării, ci creditele bugetare sunt direcționate prin cel puțin cinci surse”, arată Turcan pe pagina sa de socializare.

Astfel, Turcan susține că din bugetul Ministerului Educației Naționale se plătesc salariile personalului didactic și auxiliar, se achită programe naționale, se editează și se tipăresc manuale școlare și se alocă bani pentru programe de investiții.

La Educație, însă, ajung fonduri prin transferurile de la unitățile administrației publice locale (sume defalcate din TVA) pentru finanțarea modernizării și întreținerii infrastructurii școlare, pentru derularea unor programe naționale, pentru copiii cu nevoi speciale, stimulente pentru eliminarea abandonului școlar, alte măsuri cu caracter social.

O altă direcție de finanțare a Educației, susține vicepremierul, este din resursele bugetare proprii ale administrațiilor publice locale pentru plata burselor pentru elevi, pentru acoperirea costurilor privind microbuzele școlare și salariile șoferilor, pentru paza unităților școlare.

De asemenea, bani ajung și prin intermediul programelor finanțate din fondurile europene nerambursabile – de tipul Programul UE pentru școli – cornul și laptele, fructe în școli, dar și prin programe de investiții de finanțate din fonduri nerambursabile de la UE sau rambursabile de la Banca Mondială (de ex. Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE), împrumut Banca Mondială), explică Turcan.

„Prin proiectul de buget pentru anul 2020, dacă vom însuma resursele financiare pe care le primește sistemul de educație din toate sursele enumerate mai sus, oricine poate constata o creștere substanțială a finanțării educației, în mod special prin: sumele defalcate din impozitul pe venit, care vor fi transferate către administrațiile locale vor fi cu aproape 4,5 miliarde lei mai mari, de la 21,6 miliarde la 26,2 miliarde; sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor,sectoarelor și Municipiului București cresc cu 2,76 miliarde lei, de la 1,68 miliarde de lei în 2019, la 4,44 miliarde lei în 2020; sumele atrase de la Uniunea Europeană în anul 2020 prin Programe: 554 milioane euro prin POR, 464 milioane euro prin POCU și 540 milioane euro prin componenta POC pe cercetare. Total – 1,558 miliarde euro – 0,66% din PIB; prin creșterea transferurilor din venitul pe impozit către primării la 64%, acestea vor avea resurse suplimentare pentru a acoperi cheltuielile proprii pentru educație”, susține vicepremierul.

Conform sursei citate, cumulând aceste modalități de finanțare, se poate constata că față de anul 2019, când execuția bugetară pentru educație a fost de sub 2,8% din PIB, proiectul de buget pentru anul 2020 propune o creștere a finanțării pentru educație mai mare cu cel puțin 1% din PIB.

„Putem miza real pe 3,8% din PIB pentru educație. Având în vedere obiectivul PNL de a asigura o finanțare adecvată pentru sistemul de educație din România, până la ținta de 6% din PIB, considerăm că progresul bugetar din anul 2020 ne va permite ca în următorii 2-3 ani să putem ajunge la îndeplinirea acestui obiectiv”, conchide sursa menționată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Ce poți face cu resturile de prăjituri și cozonac rămase de la masa de Paști
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Inteligență Artificială a ținut pasul cu un pilot uman în timpul unui zbor istoric