Revoltă publică în cazul Țăndărei, după ce toți inculpații au fost achitați: Mai multe organizații cer excluderea din magistratură a procurorului de caz

Revoltă publică în cazul Țăndărei, după ce toți inculpații au fost achitați: Mai multe organizații cer excluderea din magistratură a procurorului de caz
Publicat: 24/12/2019, 23:37

Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, Freedom House România, Cambridge Center for Applied Research in Human Trafficking (UK), Human Trafficking Foundation (UK), Asociația WorldTeach România, Valoare Plus, Asociația Femeilor Românce din Italia, Centrul Syene pentru Educație, Ușa Deschisă și Asociația Cultural Socială Economică Christiana au lansat o petiție prin care solicită demisia de onoare sau excluderea din magistratură a procurorului care a instrumentat Cazul Țăndărei, scrie news.ro.

„Împreună, noi – cetățenii României, solicităm demisia de onoare sau excluderea din magistratură a procurorului care nu a utilizat corespunzător probele și informațiile pe care le avea la dispoziție. Raportul UE din decembrie 2018 (pg.75) arată că românii reprezintă 74% dintre victimele traficului de persoane, cetățeni europeni, identificate în cele 28 de State Membre. În acest context de vulnerabilitate, există unii procurori în România care, deși au probe clare împotriva rețelelor de crimă organizată, nu le utilizează în mod corespunzător. Aceste situații trebuie să înceteze acum!”, se arată în petiția numită „O rază de lumină și speranță pentru copiii români, victime ale traficului de persoane”.

Curtea de Apel Târgu Mureș a decis luni, definitiv, achitarea celor 25 de inculpați din dosarul Țăndărei, acuzați că au constituit o rețea care trimitea copii la cerșit în Marea Britanie. Decizia a fost luată pentur că în cea mai mare parte a cazurilor a intervenit prescripția.

Cazul Țăndărei privește traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiți la cerșetorie și furturi. În Anglia, 120 de traficanți au fost prinși și băgați la închisoare. În România, cei 25 de romi arestați și puși sub acuzare în 2010 au fost eliberați după câteva luni.

După o primă decizie în acest caz, în luna februarie, reprezentanții DIICOT precizau că, în „dosarul Țăndărei” – în care Tribunalul Harghita dăduse deja o primă decizie de achitare a celor 25 de inculpați sau a constatat că faptele s-au prescris, faptele au fost reîncadrate după schimbarea legislației, iar prescripția a intervenit pentru unele infracțiuni, respectiv constituirea unui grup infracțional organizat și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, – pentru trafic de minori și spălarea banilor au apreciat că se impune condamnarea inculpaților.

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a afirmat, după ce toți inculpații din dosarul Țăndărei au fost achitați, că fie nu au fost probe, fie au fost probe și au fost ignorate însă în ambele cazuri ceva pare a fi în neregulă.

„Pot totuși să adaug că am fost și eu impresionat emoțional de acest rezultat. Nu pot fi multe alternative cu privire la explicații. Fie nu au fost probe acolo, fie au fost probe și au fost ignorate de către judecători. Și într-un caz, și în altul, ceva pare a fi în neregulă, mai ales că un alt expert în materie de anchete penale s-a pronunțat cu privire la acest lucru, pare-se în cunoștință de cauză”, a declarat ministrul Justiției.

Predoiu a mai subliniat că un pas pentru a remedia problemele din sistemul judiciar este concursul pentru ocuparea posturilor de conducere a parchetelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată