Subiectul investigării infracțiunilor în Justiție pune pe jar lumea politică/ Orban: Desființarea SIIJ, o propunere corectă/ Ciolacu: Revoltător! Zi de zi vedem ticăloșiile și abuzurile din Justiție!

Subiectul investigării infracțiunilor în Justiție pune pe jar lumea politică/  Orban: Desființarea SIIJ, o propunere corectă/ Ciolacu: Revoltător! Zi de zi vedem ticăloșiile și abuzurile din Justiție!
Publicat: 27/12/2019, 22:14

„Analizăm propunerea. De principiu mi se pare o propunere corectă și de altfel e și în programul de guvernare, iar angajamentul nostru e transpunere a recomandărilor, pentru că obiectivul nostru este să punem capăt acestui Mecanism de Cooperare și Verificare”, a afirmat Ludovic Orban, la începutul ședinței de vineri seara a Guvernului.

Cătălin Predoiu: SIIJ iese din principiile de funcționare ale Ministerului Public

Cătălin Predoiu a spus, în ședința de Guvern unde s-a discutat desființarea SIIJ, că structura de parchet „iese din principiile de funcționare” ale Ministerului Public și a fost criticată și de forurile europene chiar înainte de a fi înființată. „Ce a urmat a confirmat temerile”, a spus ministrul.

„Această Secție a fost înființată prin Legea 7/2018 care a modificat legea 304 din 2004. Aș vrea să reamintesc contextul în care au fost promovate aceste modificări. Unul plin de tensiune, fără consultare publică, cu o critică foarte clară și severă din partea partenerilor europeni. Prin modificarea inițială s-au stabilit modalitățile de numire a conducerii SIIJ, o modificare precară, ceea ce a determinat Ministerul Justiției de a promova o OUG în care se aducea clarificări privind modalitățile de numire a conducerii SIIJ”, a spus Cătălin Predoiu în ședința de Guvern.

Ministrul Justiției a atras atenția că OUG prin care se înființa Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost critificată de forurile europene. Instituțiile europene au recomandat României să renunțe la înființarea structurii de parchet.

„S-a arătat că modul de structurare a acestei secții nu poate să ducă la o bună funcționare și combatere a corupției. S-a mai arătat că modalitatea de funcționare contravine principiului ierarhic de funcționare în Ministerul Public. Toate aceste critici au fost prealabile operaționalizării SIIJ. Ceea ce a urmat după a confirmat aceste temeri. Au fost deschise o serie de acțiuni unor procurori și judecători care criticau procesul de modificare a Legilor Justiției a codurilor penale la acea dată”, a mai spus ministrul.

Deși s-a discutat despre o decizie a CCR care spune că SIIJ e constituțională, Predoiu punctează că CCR s-a pronunțat la compatibilitatea cu Constituția și nu la partea de funcționalitatea Secției, „care e în afara jurisdicției CCR”.

„E o instituție sui generis care iese din principiile de funcționare ale Ministerului Public, prin faptul că s-a creat o categorie de cetățeni care ar putea beneficia de o imunitate de jurisdicție, respectiv procurorii din cadrul SIIJ. Ar putea conduce la posibilitatea procurorilor de a participa la ședințele de judecată să fie oprită”, a spus ministrul.

Marcel Ciolacu: E revoltătoare desființarea SIIJ, când zi de zi vedem ticăloșiile din justiție

Liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că este revoltătoare intenția Guvernului de a desființa Secția specială în contextul în care vedem zilnic „ticăloșiile și abuzurile din justiție”. El a mai spus că orice dezbatere pe acest subiect trebuie să aibă loc în Parlament.

„Este revoltătoare, în contextul actual, când zi de zi vedem ticăloșiile și abuzurile din justiție, chiar și o discuție despre desființarea Secției speciale. Cazul Țăndărei, vă spune ceva, domnule Orban? Dar Cazul Rompetrol? Dar Cazul Hidra, al mafiei fierului vechi??”, a scris Marcel Ciolacu, vineri, pe Facebook.

Acesta a adăugat că românii s-au pronunțat printr-un referendum privind justiția în legătură cu emiterea ordonanțelor de urgență în acest domeniu și a precizat că dezbaterea pe astfel de subiecte trebuie să se desfășoare în Legislativ.

„P.S. Poporul român s-a pronunțat prin referendum ca legile privind justiția să nu mai fie modificate prin OUG-uri. Orice dezbatere pe această temă trebuie să aibă loc doar în Parlament și prin consultarea asociațiilor de magistrați și a tuturor instituțiilor interesate (CSM, parchete, instanțe) pentru că independența magistraților este vitală pentru o justiție corectă”, a conchis Ciolacu.

Ana Birchall: Adoptarea memorandumului care propune desființarea SIIJ este un pas important

Fostul ministru al Justiției Ana Birchall a spus că este binevenit memorandumul care propune desființarea SIIJ, deoarece reprezintă punctele de vedere ale instituțiilor și asociațiilor profesionale, adăugând că cei care susțin secția ar trebui să se uite la modificările „toxice” introduse.

„Din punctul meu de vedere, este foarte bine că pe masa ședinței de guvern din această seară se află și adoptarea unui memorandumul care propune desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Adoptarea acestui memorandum este un pas important și prezinta concluzia majoritară (de care am vorbit public de nenumărate ori și care mi-a adus și multă „furie” din partea unora) desprinsă din punctele de vedere ale tuturor instituțiilor și asociațiilor profesionale, (puncte de vedere care au fost transmise grupului de lucru pe care l-am înființat, special, la începutul verii, la ministerul justiției), continuate și cu consultările actualului ministru al justiției”, a scris fostul ministru al Justiției pe Facebook.

Vosganian: Cei care vor desființarea SIIJ, vor să revenim la practicile inchizitoriale 2014-2017

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a afirmat, vineri, că cei care doresc desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) vor ca România să se reîntoarcă la „practicile inchizitoriale” din perioada 2014 – 2017.

„Modul în care este abordată desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu face decât să confirme maniera defectuoasă, părtinitoare și slugarnică în care este abordată chestiunea Justiției în România. Orice discuție despre existența sau inexistența SIIJ trebuie să pornească de la cauzele care au generat înființarea ei. Cei care promovează desființarea SIIJ încearcă să ne convingă, probabil, că înainte de apariția Secției practica judiciară era în totală armonie cu respectarea drepturilor omului, că răspunderea magistraților era efectivă și că modul în care erau investigate infracțiunile din Justiție era unul exemplar”, a scris Varujan Vosganian, vineri, pe Facebook.

El mai spune că ignorarea cauzelor care au dus la apariția SIIJ dovedește că persoanele care vor să desființeze Secția vor reîntoarcerea la perioada anilor 2014 – 2017.

„Ceea ce noi știm bine că nu era adevărat. Ignorarea cauzelor care au dus la apariția SIIJ dovedește clar că cei care doresc desființarea și nu reformarea SIIJ nu vor altceva decât să ne reîntoarcem la practicile inchizitoriale ale anilor 2014 – 2017″, a completat Vosganian.

Deputatul ALDE a făcut o trecere în revistă și a argumentelor prezentate de Cătălin Predoiu pentru desființarea Secției.

„Pentru desființarea SIIJ, ministrul Justiției ne oferă, în principal, două argumente. Cel dintâi argument potrivit căruia, întrebați fiind, magistrații au spus că doresc desființarea Secției, e hilar. E ca și cum ai întreba conducătorii auto dacă doresc desființarea patrulelor rutiere de pe străzi. Iar celălalt argument, cum că așa ni se cere din afara țării, este de-a dreptul slugarnic. Nici nu doresc să-l comentez”, a completat Varujan Vosganian.

Purtătorul de cuvânt al ALDE a mai precizat că este inacceptabil să luăm drept „literă de lege” niște recomandării privitoare la Secția specială.

„Înțeleg că trebuie să ne supunem legislației europene la dezbaterea și adoptarea cărora participă și reprezentanții noștri în instituțiile europene. Dar să luăm ca literă de lege declarații, opinii sau recomandări, după cum ne sunt de folos, asta nu poate fi acceptat. Și, culmea, tot noi protestăm împotriva Europei cu două viteze, după ce acceptăm să pășim supuși în spatele altora”, a conchis Vosganian.

În memorandumul prezentat Executivului, Cătălin Predoiu aduce în discuție recomandările forurilor europene în legătură cu Secția. În concluzii, ministrul Justiției precizează că soluția este desființarea SIIJ.

„Văzând recomandările cuprinse în documentele europene menționate, dispozițiile legale care reglementează funcționarea și organizarea SIIJ, precum și modul concret în care a funcționat Secția de la înființare până în prezent, propunem ca poziția Ministerului Justiției în raporturile cu autoritățile și instituțiile publice, respectiv cu instituțiile Uniunii Europene sau internaționale pe această temă să fie în sensul susținerii soluției desființării SIIJ”, arată documentul.

Forma memorandumului prezentat la reuniunea de vineri seara de la Palatul Victoria nu mai este aceeași cu cea inițială, despre care Executivul a discutat și în ședința din 6 decembrie.

În prima variantă a documentului, Cătălin Predoiu vorbea despre desființarea Secției de anchetare a magistraților sau „regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a acesteia”.

„Văzând recomandările cuprinse în documentele europene menționate, dispozițiile legale care reglementează funcționarea și organizarea SIIJ, precum și modul concret în care a funcționat Secția de la înființare până în prezent, propunem ca poziția Ministerului Justiției în raporturile cu autoritățile și instituțiile publice, respectiv cu instituțiile Uniunii Europene sau internaționale pe această temă să fie în sensul susținerii uneia din următoarele soluții (care să fie dezbătute/adoptate în cadrul procedurilor parlamentare derulate cu privire la propunerile legislative aflate pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate): desființarea SIIJ ori, după caz, regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a acesteia”, conchide memorandumul inițial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
A murit marele actor. A fost iubit de toată lumea. L-au adorat
Exclusiv: Borcea își inițiază fiul în tainele afacerilor. Cei doi au fost surprinși în acțiune
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Actorul Kevin Spacey a negat noi acuzații de comportament sexual nepotrivit