Condițiile de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești: Pacienții, hrăniți cu pâine înmuiată în apă, amestecată cu margarină și salam – VIDEO

Condițiile de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești: Pacienții, hrăniți cu pâine înmuiată în apă, amestecată cu margarină și salam - VIDEO
Publicat: 10/01/2020, 18:58

În imaginile filmate în blocul alimentar al Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești, se vede cum în castroane de metal sunt puse pâine înmuiată, bucăti de salam, eugenii înmuiate și margarină.

Întrebată ce e în castroane și dacă cu acele alimente au fost hrăniți cei internați, una dintre bucătărese spune: „noi nu avem nicio vină, ce primim, aia dăm”.

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Călărași, instituție care are în subordine Centrul de la Plătărești, în imagini se văd, de fapt, resturile micului dejun și că, oricum, hrana celor internați acolo este înmuiată pentru ca bolnavii să o poată înghiți.

„În blocul alimentar sunt boluri în care sunt resturi alimentare. În cadrul centrului sunt instituționalizate persoane cu probleme neuropsihice grave și accentuate, cu nivel ridicat de afectare a dezvoltării fizice și mentale, au probleme în ceea ce privește hrănirea, iar bolurile acelea în care era pâinea înmuiată au fost micul dejun, cu salamul respectiv și margarină pentru că au probleme de masticație și glutiție. Nu este un caz singular. În țară și în lume se practică în spitalele cu pacienți neuropsihici acest protocol alimentar, să îi spunem așa. Toate alimentele sunt pasate, sunt înmuiate și înghițite”, a declarat, pentru Mediafax, Marinela Voivozeanu, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Călărași.

Potrivit sursei citate, pacienții internați la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești au avut la micul dejun pâine înmuiată, bucăți de salam tăiate mărunt și margarină.

„Ce a filmat (…) nu au fost decât niște resturi alimentare, boluri strânse după ce s-a încheiat micul dejun”, a mai spus Voivozeanu.

La Centrul de la Plătărești, pacienții primesc hrana printr-un serviciu de catering, cu care DGASPC Călărași colaborează, firma asigurând astfel de servicii și pentru alte instituții similare, oferind hrană pentru 800 de persoane.

„Meniul zilnic întocmit respectă normativele în domeniu, fiind avizat de un dietetician, cu respectarea caietului de sarcini. Am înțeles de la colegii mei că după achiziția făcută de firma de catering s-au făcut vizite și verificări în ceea ce privește alimentele care sunt pregătite pentru pacienți și depozitarea, nu numai la Plătărești, cât și la firma care înțeleg că e din București, s-a mers la firmă pentru a fi verificată. Nu a fost nicio problemă”, a declarat Marinela Voivozeanu.

Atât Direcția de Asistență Socială din Călărași, cât și Consiliul Județean Călărași fac, totuși, anchete interne, în urma imaginilor postate pe Facebook.

Potrivit Direcției de Asistență Socială Călărași, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești „asigură persoanelor adulte cu dizabilități neuropsihice aflate în situație de dificultate socială, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, servicii de găzduire, asistență medicală, îngrijire, recuperare, reabilitare, consiliere psihologică, terapie ocupațională, socializare, petrecere a timpului liber, asistență paleativă, în vederea aplicării politicilor și strategiilor de asistență specială a persoanelor cu dizabilități, pentru creșterea șanselor recuperării și/sau integrării acestora în familie ori în comunitate și de a acorda sprijin și asistență pentru prevenirea situațiilor ce pun în pericol securitatea acestora”.

Sursă FOTO / VIDEO: Marin Badea / Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete