Orban a aprobat plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal și zootehnic aferente anului de cerere 2019 / „De acord!” (premier)

Orban a aprobat plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal și zootehnic aferente anului de cerere 2019 / „De acord! (premier)
Publicat: 17/01/2020, 11:29

„Secretar de stat: Domnule prim-ministru, vă rugăm să aprobați introducerea pe ordinea de zi a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal și zootehnic aferent cererii, anului de cerere 2019. Este vorba de subvențiile pe care le acordăm fermierilor români. Așa cum v-am obișnuit, continuăm plata subvențiilor către fermieri și vă informăm că la momentul acesta avem autorizate la plată 1,995 miliarde de euro care au intrat în conturile fermierilor din România. Ludovic Orban: De acord”, se arată în stenograma ședinței Executivului de la București.

Conform textului proiectului de act normativ propus spre consultare pe pagina E-consultare Gov.ro, prin Art. 1, alin. 1 se aprobă plafoanele maxime ale ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil – ANT 1, precum și pentru culturile de in pentru fibră – ANT 2, cânepă pentru fibră – ANT 3, tutun – ANT 4, hamei – ANT 5 și sfeclă de zahăr – ANT 6, pentru anul de cerere 2019, în limita sumei de 97.253,350 mii euro, în echivalent 461.914,511 mii lei, sumă care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2020.

Potrivit sursei citate, 93.831,650 mii euro vor merge către culturile amplasate pe teren arabil, 6,050 mii euro către in pentru fibră și cânepă pentru fibră, 1.656,200 mii euro pentru tutun, 92,400 mii euro pentru hamei, respectiv 1.667,050 mii euro pentru sfeclă de zahăr.

La Art. 2, alin. 1 din proiectul de act normativ se prevede aprobarea plafoanelor aferente plăților pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru anul de cerere 2019, în limita sumei de 148.979,050 mii euro, în echivalent 707.590,895 mii lei, sumă care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat MADR pe anul 2020. Sumele și în acest caz se vor distribui astfel: a) 20.376,400 mii euro pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte; b) 85.631,700 mii euro pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne; c) 42.970,950 mii euro pentru schema cuplată de producție, speciile ovine/caprine.

Plățile pentru ANT se fac în lei, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2019 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 329 din 1 octombrie 2019.

Sursă foto: Gov.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic