Ludovic Orban își asumă răspunderea pe modificarea legii electorale: 80% din cetățeni au fost nemulțumiți / Marcel Ciolacu anunță: Mâine dimineață depunem moțiune de cenzură. Nu avem matematic numărul de voturi

Ludovic Orban își asumă răspunderea pe modificarea legii electorale: 80% din cetățeni au fost nemulțumiți / Marcel Ciolacu anunță: Mâine dimineață depunem moțiune de cenzură. Nu avem matematic numărul de voturi
Publicat: 29/01/2020, 16:19

ORA 16:15 Orban, despre desființarea SIIJ: Vom găsi cea mai bună soluție să o punem în practică

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că desființarea Secției Speciale (SIIJ) rămâne o prioritate și că Guvernul Orban va găsi cea mai bună soluție pentru a pune în practică angajamentul.

Citește continuarea…

ORA 15:00Marcel Ciolacu anunță: Mâine dimineață depunem moțiune de cenzură. Nu avem matematic numărul de voturi

Marcel Ciolacu a declarat că joi dimineață va depune moțiunea de cenzură pe angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi. Potrivit liderului social-democraților, partidul nu a strâns voturile necesare dar a spus că nici Guvernul nu le-a avut la învestire.

„Mă așteptem ca azi prim-ministrul să nu mai vină în fața Parlamentului cu asumare a răspunderii după o asemenea decizie a CCR. Decizia Curții Constituționale și sesizarea noastră nu este pe fond, este pe formă. La OUG 114 este și pe fond și am văzut că a amânat decizia. Curtea a spus că este neconstituțional, cu alte cuvinte, ilegal, să vii cu asumări pe anumite proiecte de lege care sunt în formă finală în dezbatere în Parlament, cum este și cazul legilor electorale”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri, în Parlament, după ce Guvernul și-a angajat răspunderea pentru adoptarea legislației privind alegerea primarilor în două tururi.

Citește continuarea…

ORA 14:45 Orban, către PSD: Voi ar trebui să susțineți alegerea în două tururi. Nu înțeleg motivele moțiunii

Premierul Ludovic Orban le-a spus social-democraților, că ar trebui să susțină acest sistem, fiindcă peste 1500 din primarii PSD care au câștigat alegerile au fost aleși cu 50% plus1. El i-a întrebat dacă se tem ca primarii lor să nu mai aibă apacitatea să obțină voturi.

„Am văzut că PSD a anunțat că depune o moțiune de cenzură. Sincer, nu înțeleg motivele acestei moțiuni. M-am uitat pe rezultatele alegerilor locale din 2016, în care trebuie să știți, domnilor parlamentari care nu știți, peste 1500 din primarii care au câștigat alegerile au fost aleși cu 50% plus1. Păi, voi ar trebui să susțineți acest sistem de alegere”, a spus premierul Ludovic Orban, miercuri, în cadrul discursului de la ședința asumării pe legea electorală.

El i-a întrebat pe social-democrați dacă se tem ca primarii lor să nu mai aibă apacitatea să obțină voturi.

„Poate vă e frică că acești primari nu și-au făcut treaba în comunitățile locale, că au fost afectați de guvernarea dezastruoasă pe care le-ați adus-o ca o năpastă peste capul românilor, că nu mai au capacitatea să ia 50% plus unu, deși ați pompat toate resursele, fără număr, de la bugetul de stat, fie din fonduri de rezervă a Guvernului, fie din PNDL distribuit pe bani frumoși, fie prin toate avcile de muls, reușind să inventați până și cum să finanțați comunități PSD fără să aveți bani de la buget, prin celebrul FDI”, a argumentat el.

Orban a mai zis că PSD poate „băga” 10 moțiuni de cenzură, fiindcă nu le schimbă liberalilor „punctul de vedere și nici al celor peste 82% dintre cetățenii români care vor alegeri democratice, care doresc să aibă primari reprezentativi, legitimi, iar asta nu se poate realzia decât când 50% plus unu decide”.

ORA 14:30 Ludovic Orban își asumă răspunderea pe modificarea legii electorale: 80% din cetățeni au fost nemulțumiți

„Guvernul pe care îl conduc a luat decizia de a-și angaja răspunerea în fața Parlamentul pentru modificarea legii alegerilor locale, astfel încât să permitem cetățenilor să-și aleagă primarii ptrintr-un sistem de alegeri care să cofnere legitiimitate primarilor, anume prin 50 %+1 din alegătorii care-și exercită dreptul de vot. Acest mecanism de vot e unul care cred că nu conferă un drept deplin cetățenilor dintr-o comunitate locală de a alege un primar care să aibă elgitimitate pentru a conduce destinele comunității. Acest sistem restrânge dreptul cetățenilor nemulțumiți dintr-o comunitate locală de a schimba un primar care nu și-a făcut treaba, care nu șia respectat promisiunile elctorale”, a spus Orban, în plenul reunit al Parlamentului.

Premierul a subliniat că 80% din cetățeni sunt nemulțumiți și vor să schimbe primarul comunității lor.

„Chiar dacă numărul cetățenilor nemulțumiți de gestionarea comunității depășește procentul de 70%, sau chiar dacă 80% din cetățeni au fost nemulțumiți, n-au putut să schimbe primarul”, a subliniat Orban.

Ședința reunită a Parlamentului a început la ora 14:00.

PSD a anunțat deja că va depune moțiune de cenzură, joi, pentru demiterea Guvernului Orban.

Ciolacu vrea demisia premierului: „Dacă Orban nu ar fi un laș, ar recunoaște că asumările sunt abuzuri la democrație și și-ar da demisia”

Marcel Ciolacu i-a solicitat, miercuri, premierului Ludovic Orban să retragă proiectul de asumare pe alegerea primarilor în două tururi. Liderul PSD susține că „dacă Orban nu ar fi un laș, ar recunoaște că asumările sunt abuzuri la democrație și și-ar da demisia”.

Citește continuarea…

FOTO: Gândul

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Iohannis a RENUNŢAT! Iese la pensie. A depus deja cererea oficială
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro