Surse: Ce le-a spus Iohannis liberalilor la întâlnirea de taină de la Vila Lac 2. Planul președintelui pentru a ieși din criză plus lista de reproșuri

Surse: Ce le-a spus Iohannis liberalilor la întâlnirea de taină de la Vila Lac 2. Planul președintelui pentru a ieși din criză plus lista de reproșuri
Publicat: 20/02/2020, 16:49

Președintele Klaus Iohannis și liberalii pun la cale ieșirea din criza care pare să fi ocupat scena politică. Șeful statului a avut o serie de reproșuri și indicații pentru peneliști. 

Klaus Iohannis le-a spus liberalilor, la întâlnirea de miercuri seara de la Vila Lac 2, că tot pe Ludovic Orban îl va desemna în funcția de premier, însă componența Cabinetului va fi un pic modificată, au declarat surse din PNL, pentru MEDIAFAX.

„Discuția a pornit de la faptul că rămânem la planul alegerilor anticipate. Tot Ludovic Orban va fi desemnat premier pentru a treia oară, însă componența echipei guvernamentale va fi un pic schimbată, pentru că nu este posibil constituțional să fie propusă aceeași echipă”, au explicat sursele citate.

Programul de guvernare rămâne în linii mari același, deoarece în această perioadă Executivul a fost interimar și nu a putut lua decizii importante. Este posibil ca unele măsuri ale programului să fie înăsprite, au adăugat sursele politice.

Iohannis nu se amestecă în alcătuirea listelor PNL pentru locale

Șeful statului le-a mai transmis liberalilor că nu va interfera în alegerile locale și să nu-i mai ceară unii sau alții să facă acest lucru. Deciziile cu privire la candidații la locale aparțin doar conducerii PNL.

În schimb, nu au fost deloc discuții dacă Violeta Alexandru ar putea fi varianta PNL pentru o candidatură la Primăria Capitalei, cu toate că partidul ar vrea să aibă un candidat propriu.

Strategia la votul de învestire

PNL va asigura prezența în plenul reunit de luni pentru învestirea Guvernului Orban 2, însă nu va vota, au precizat surse liberale, pentru MEDIAFAX. Rămâne ca PNL să discute cu USR și PMP, iar ulterior va fi anunțat felul în care vor proceda și celalte două partide.

„Luni la votul de învestire, problema este la PSD, nu la PNL. În momentul în care ei dau jos Guvernul, ei trebuie să își asigure cvorum pentru a propune un alt Guvern. Și noi când am dat jos Guvernul Dăncilă ne-am asigurat că ne facem cvorum să punem alt Guvern. Noi am zis acum că nu vrem alt Guvern, deci e în regulă”, au explicat sursele citate.

Ce invocă PSD cu așteptarea deciziei CCR pe conflictul Klaus Iohannis – Parlament privind desemnarea lui Ludovic Orban ca premier este doar un pretext, deaorece hotărârea care va fi luată de judecătorii Curții Constituționale nu are nicio legătură cu desemnarea în cauză. Decizia produce efecte pentru viitor, nu se aplică retroactiv, au mai spus sursele liberale.

Fără dispute cu USR

Liberalii au stabilit să nu mai intre în dispute sterile cu USR pentru că este un lucru care nu avantajează pe nimeni. PNL trebuie să guverneze și să se comporte exact potrivit situației în care este.

Klaus Iohannis le-a transmis liberalilor că vor guverna și după anticipate, cel puțin patru ani, au explicat sursele menționate.

Nu au lipsit reproșurile

Președintele Iohannis le-a spus liberalilor că puțini dintre ei i-au luat partea cu privire susținerea ordonanței de urgență pe sănătate. Șeful statului le-a reproșat liberalilor că a fost lăsat singur să explice și să promoveze subiectul, au precizat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

El le-a mai transmis ca PNL să nu mai speculeze atât de mult subiectul pensiilor și salariilor.

„A spus «ați crescut alocații și salariile, de ce aduceți în discuție subiectul pentru a putea fi exploatat de PSD»”, au conchis sursele menționate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară