Surse: Ce le-a spus Iohannis liberalilor la întâlnirea de taină de la Vila Lac 2. Planul președintelui pentru a ieși din criză plus lista de reproșuri

Surse: Ce le-a spus Iohannis liberalilor la întâlnirea de taină de la Vila Lac 2. Planul președintelui pentru a ieși din criză plus lista de reproșuri
Publicat: 20/02/2020, 16:49

Președintele Klaus Iohannis și liberalii pun la cale ieșirea din criza care pare să fi ocupat scena politică. Șeful statului a avut o serie de reproșuri și indicații pentru peneliști. 

Klaus Iohannis le-a spus liberalilor, la întâlnirea de miercuri seara de la Vila Lac 2, că tot pe Ludovic Orban îl va desemna în funcția de premier, însă componența Cabinetului va fi un pic modificată, au declarat surse din PNL, pentru MEDIAFAX.

„Discuția a pornit de la faptul că rămânem la planul alegerilor anticipate. Tot Ludovic Orban va fi desemnat premier pentru a treia oară, însă componența echipei guvernamentale va fi un pic schimbată, pentru că nu este posibil constituțional să fie propusă aceeași echipă”, au explicat sursele citate.

Programul de guvernare rămâne în linii mari același, deoarece în această perioadă Executivul a fost interimar și nu a putut lua decizii importante. Este posibil ca unele măsuri ale programului să fie înăsprite, au adăugat sursele politice.

Iohannis nu se amestecă în alcătuirea listelor PNL pentru locale

Șeful statului le-a mai transmis liberalilor că nu va interfera în alegerile locale și să nu-i mai ceară unii sau alții să facă acest lucru. Deciziile cu privire la candidații la locale aparțin doar conducerii PNL.

În schimb, nu au fost deloc discuții dacă Violeta Alexandru ar putea fi varianta PNL pentru o candidatură la Primăria Capitalei, cu toate că partidul ar vrea să aibă un candidat propriu.

Strategia la votul de învestire

PNL va asigura prezența în plenul reunit de luni pentru învestirea Guvernului Orban 2, însă nu va vota, au precizat surse liberale, pentru MEDIAFAX. Rămâne ca PNL să discute cu USR și PMP, iar ulterior va fi anunțat felul în care vor proceda și celalte două partide.

„Luni la votul de învestire, problema este la PSD, nu la PNL. În momentul în care ei dau jos Guvernul, ei trebuie să își asigure cvorum pentru a propune un alt Guvern. Și noi când am dat jos Guvernul Dăncilă ne-am asigurat că ne facem cvorum să punem alt Guvern. Noi am zis acum că nu vrem alt Guvern, deci e în regulă”, au explicat sursele citate.

Ce invocă PSD cu așteptarea deciziei CCR pe conflictul Klaus Iohannis – Parlament privind desemnarea lui Ludovic Orban ca premier este doar un pretext, deaorece hotărârea care va fi luată de judecătorii Curții Constituționale nu are nicio legătură cu desemnarea în cauză. Decizia produce efecte pentru viitor, nu se aplică retroactiv, au mai spus sursele liberale.

Fără dispute cu USR

Liberalii au stabilit să nu mai intre în dispute sterile cu USR pentru că este un lucru care nu avantajează pe nimeni. PNL trebuie să guverneze și să se comporte exact potrivit situației în care este.

Klaus Iohannis le-a transmis liberalilor că vor guverna și după anticipate, cel puțin patru ani, au explicat sursele menționate.

Nu au lipsit reproșurile

Președintele Iohannis le-a spus liberalilor că puțini dintre ei i-au luat partea cu privire susținerea ordonanței de urgență pe sănătate. Șeful statului le-a reproșat liberalilor că a fost lăsat singur să explice și să promoveze subiectul, au precizat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

El le-a mai transmis ca PNL să nu mai speculeze atât de mult subiectul pensiilor și salariilor.

„A spus «ați crescut alocații și salariile, de ce aduceți în discuție subiectul pentru a putea fi exploatat de PSD»”, au conchis sursele menționate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?