ACUZAȚII. Ambasadorii mai multor țări africane cer explicații Guvernului chinez în urma unor acuzații de discriminare

ACUZAȚII. Ambasadorii mai multor țări africane cer explicații Guvernului chinez în urma unor acuzații de discriminare
Africanii din Guangzhou acuză autoritățile chineze de discriminare. Sursa: Profimedia
Publicat: 13/04/2020, 09:54

Ambasadorii mai multor state africane în China au adresat o scrisoare ministrului chinez de Externe în care s-au declarat nemulțumiți de ceea ce ei consideră ca fiind discrimiarea africanilor din China, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19 în această țară.

De asemeea, mai multe state africane au solicitat, în mod separat Chinei, să ia măsuri în legătură cu discriminarea africanilor, în special în orașul Guangzhou, potrivit France 24.

După ce au reușit să controleze, într-un final, epidemia de COVID-19 care a izbucnit în orașul Wuhan, autoritățile chineze sunt acum îngrijorate de numărul de cazuri noi înregistrate la persoane care au călătorit în străinătate. Oficialii chinezi sunt acum acuzați că au înăsprit controalele în cazul cetățenilor străini care se află în China, însă Beijingul neagă că aceste controale ar fi discriminatorii.

În ultimele zile, africanii din Guangzhou s-au plâns că ar fi fost evacuați din locuințe de către proprietarii cărora le plăteau chirie, dar și că ar fi fost testați pentru COVID-19 de mai multe ori, fără să primească vreun rezultat. Totodată, aceștia acuză că sunt tratați nedemn de către cetățenii chinezi. Astfel de acuzații au fost făcute în principal pe rețelele sociale.

În scrisoarea adresată ministrului de Externe, ambasadorii statelor africane susțin că asemenea „stigmatizare și discriminare” creează falsa impresie că virusul ar fi răspândit în principal de către africani.

„Grupul Ambasadorilor Africani la Beijing cere încetarea imediată a testărilor forțate, a carantinei forțate și a altor tratamente inumane la care sunt supuși africanii”, se arată în document.

Reacția autorităților de la Beijing

În urma acuzațiilor de discriminare, purtătorul de cuvât al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că autoritățile din provincia Guangdong, unde se află orașul Guangzhou, fac eforturi pentru a îmbunătăți situația actuală.

„Prietenii africani se pot baza pe faptul că vor beneficia de o primire corectă, cordială și prietenoasă în China”, a adăugat oficialul chinez.

Acesta a mai spus că Ministerul de Externe menține legătura cu autoritățile din Guangdong pentru a se asigura că „apelurile legitime ale părții africane” sunt respectate.

Cu toate acestea, comunicatul lui Zhao nu face referire la scrisoarea ambasadorilor.

Un alt oficial din cadrul Ministerului de Externe a declarat că la Guangzhou au fost luate măsuri pentru combaterea răspândirii virusului, iar acestea se aplică pentru toate persoanele care au călătorit în străinătate, indiferent de naționalitate, rasă sau sex.

Ambasada Chinei la Harare, Zimbabwe, a respins sâmbătă acuzațiile potrivit cărora africanii ar fi în mod intenționat vizați de măsurile luate de autoritățile chineze.

„Este dăunător să transformăm în senzațional incidente izolate. China îi tratează pe toți, chinezi sau străini, în mod egal”, a anunțat ambasada.

Oficialii africani, dezamăgiți

Scrisoarea ambasadorilor a evidențiat mai multe incidente raportate pe rețelele sociale. Mai mulți africani au acuzat în ultimele zile că ar fi fost dați afară din hotelurile în care se aflau în plină noapte, că le-ar fi fost confiscate pașapoartele și că ar fi fost amenințați cu deportarea de către autorități.

Sâmbătă, ministrul Afacerilor Externe din Ghana, Ayorkor Botchwey, a declarat că l-a convocat pe ambasadorul chinez pentru a-și exprima dezamăgirea și pentru a-i solicita acestuia să ia măsuri.

Ministerul de Externe din Kenya și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu această situație și a anunțat că va colabora cu Guvernul de la Beijing pentru a rezolva problema.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Trei zodii care vor avea succes pe plan amoros în următoarele zile
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii