REȚETĂ. Cum faci cel mai dulce și pufos blat de tort. Idei de desert pentru masa de Paște

REȚETĂ. Cum faci cel mai dulce și pufos blat de tort. Idei de desert pentru masa de Paște
Cum faci cel mai dulce și pufos blat de tort. Idei de desert pentru masa de Paște / Foto - Shutterstock
Publicat: 13/04/2020, 14:26
Actualizat: 13/04/2020, 14:35

Cu toții simțim nevoia să mâncăm ceva dulce, mai ales în perioada sărbătorilor pascale, când, pe lângă drob de miel, friptura de miel, drob și ouă roșii, ceva dulce îți poate face ziua perfectă.

Astfel, îți prezentăm o rețetă de neuitat a celui mai delicios și pufos blat, o rețetă pe care o puteți face foarte ușor, dar de care vă veți bucura din plin.
Ingrediente: 5 ouă, 5 linguri apă rece, 10 linguri cu vârf de zahăr, 10 linguri făină, puțină sare, puțin unt pentru uns forma, hârtie de copt

Mod de preparare:
Este foarte important că prima dată să ne pregătim toate ingredientele măsurate și formă în care vom coace blatul.
Prima dată decupăm hârtia de copt pentru a tapetă formă.

Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le presăram cu un praf de sare și începem să le mixam până devin spumă.

Adăugăm treptat zahărul și mixam aproximativ 5-7 minute până obținem o bezea care nu curge atunci când întoarcem castronul. Se adaugă gălbenușurile, toate o dată, adăugăm și apă și amestecăm ușor.

Pornim cuptorul la 180 grade astfel încât până terminăm de făcut blatul, acesta să fie încins. Cernem făină (și cacao – dacă vrem un blat negru).
Adăugăm treptat toată făină (cacao) și amestecăm ușor, de jos în sus, cu o spatulă, până se încorporează perfect.

Turnam compoziția în formă tapetata cu hârtie de copt, scuturăm ușor formă astfel încât aluatul să se „așeze” și punem la cuptor pentru aproximativ 30-40 minute până ce trece testul scobitorii.
Primele 15 minute nu deschidem ușa cuptorului că să nu oprim blatul din crescut. Îl scoatem din formă, îl așezăm pe un grătar și îl lăsăm să se răcească până a două zi.

Sursa: bucătăraș.ro.

De asemenea, cozonacul cu nucă şi rahat ar putea fi un desert excelent.

Ingrediente:

Pentru aluat: 2 ouă, 10 gr. drojdie, 60 gr. unt, 200 ml lapte, 100 gr. zahăr, 1/2 linguriţă sare, coajă portocala, 550 gr făină
Pentru umplutură: nucă măcinată, cîteva linguri de zahăr (depinde cât de dulce vă place), un plic de zahăr vanilat, 3 linguri de cacao, lapte cât pentru a omogeniza totul, câteva bucăţele de rahat

Pentru uns: un gălbenuş de ou, 2 linguri lapte

Preparare:

Drojdia se freacă cu o lingură de zahăr până se lichefiază, apoi se amestecă cu 50 ml lapte călduţ şi puţină făină. Am obţinut în felul aceste maiaua, pe care o lăsăm puţin la crescut, la loc călduţ. Apoi punem în cuva maşinii de pâine… maiaua, ouăle întregi, restul de zahăr, laptele călduţ, untul care a fost topit şi răcit, în prealabil. Apoi adăugăm făina amestecată cu sarea. Setăm maşina de pâine pe programul special pentru frământat şi dospit, fără coacere… şi ne vedem de alte treburi. Altfel frământâm totul până obţinem un aluat elastic şi lăsăm la crescut la loc cald.

Când e crescut bine, se răstoarnă aluatul pe masă şi se imparte în două. Luăm o bucată şi o împărţin iar în două bucăţi egale.

Luăm câte o bucată şi întindem cu sucitorul o foaie cam de 1,5 cm grosime. Se pune umplutură de nuci şi cacao şi câteva bucăţele de rahat tăiat. Se rulează strâns. Repetăm operaţiunea.

Apoi luăm cele doua rulouri umplute şi le impletim unul cu celălalt. Punem în tava de copt, şi lăsăm la loc cald cam 20-30 minute.

Apoi ungem cu gălbenuşul de ou amestecat cu lapte şi dăm la cuptorul încins cam 40 minute, până se rumeneşte frumos.

Sursa: gusto.ro
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Rețeta pe care o adoră Ion Iliescu. Are un sos special
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb