RATA DECESELOR provocate de COVID-19 în București, accelerată de episoadele de POLUARE EXTREMĂ. ONG-urile solicită INVESTIGAREA INFRACȚIUNILOR de ardere ilegală a deșeurilor

RATA DECESELOR provocate de COVID-19 în București, accelerată de episoadele de POLUARE EXTREMĂ. ONG-urile solicită INVESTIGAREA INFRACȚIUNILOR de ardere ilegală a deșeurilor
Sursă foto: aerlive.ro/ 8 aprilie 2020
Publicat: 15/04/2020, 17:26
Actualizat: 15/04/2020, 17:28

Organizaţiile non-guvernamentale din domeniul mediului solicită autorităţilor oprirea incinerării deşeurilor medicale şi non-medicale în zonele locuite şi în apropierea acestora, precum şi stoparea importurilor de deşeuri pe toată perioada stării de urgenţă. Aceasta în contextul în care studiile arată că aerul poluat crește incidența cazurilor și complicațiilor COVID-19. 

„Dorim implementarea urgentă a acestor cerinţe, în contextul apariţiei mai multor studii care dovedesc că un aer poluat creşte incidenţa cazurilor şi complicaţiilor virusului COVID-19. Efectele unui aer poluat sunt devastatoare în acest context, mai ales pentru aglomerările urbane şi vedem în toată lumea mai multe cazuri şi mai multe decese în aceste zone”, se arată într-o scrisoare deschisă, publicată miercuri, şi semnată de 38 de ONG-uri, printre care Comunitatea Declic şi Societatea Română de Pneumologie, 65 de activişti de mediu şi experţi, relatează Agerpres.

Reamintim că Gândul.ro a scris în repetate rânduri despre depășirea limitelor de poluare din Capitală și a arătat că, în ciuda faptului că un studiu făcut recent de Universitatea Harvard arată că nivelurile ridicate de poluare sunt asociate cu rata crescută de decese provocate de coronavirus, mii de bucureșteni sunt obligați să suporte săptămânal niveluri foarte mari de poluare.

Gândul.ro a semnalat de mai multe ori niveluri alarmante de poluare, situații în care au fost identificate ca surse fie  bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci de la Periș, fie persoane particulare care ar fi dat foc deșeurilor la marginea Bucureștiului. Autoritățile nu au demarat o verificare serioasă a tuturor surselor de poluare din Capitală, în sensul respectării standardelor.

Potrivit documentului, printre măsurile solicitate de semnatarii scrisorii adresată autorităţilor se află oprirea arderilor de orice tip a deşeurilor medicale sau non-medicale în zonele locuite sau în apropierea zonelor locuite, în toate situaţiile în care emisiile rezultate depăşesc parametrii agreaţi de Ministerul Mediului.

ONG-urile propun investigarea tuturor infracţiunilor ce privesc arderea necontrolată şi ilegală de deşeuri care a avut loc în ultimele săptămâni şi sancţionarea instituţiilor responsabile pentru lipsa de intervenţie, precum şi publicarea rezultatelor pe site-ul oficial al MMAP; interzicerea importului de deşeuri cu orice scop şi a bunurilor second-hand pe perioada pandemiei COVID-19; urgentarea achiziţiilor de echipamente de monitorizare a dioxinelor, furanilor şi bifenililor policloruraţi (PCB) şi punerea lor în operaţiune, implementând publicarea măsurătorilor la zi pe site-ul ministerului de resort.

ONG-urile cer, în acest context, intervenţia Gărzii Naţionale de Mediu la orice oră în care se semnalează o potenţială infracţiune de mediu, inclusiv flagrant, dar şi alinierea la nivel european a sancţiunilor şi taxelor practicate pentru depozitarea şi incinerarea deşeurilor municipale şi asimilabile.

Studii recente publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Harvard University arată că o creştere de doar 1 microgram/mc de PM2,5 este asociată cu o rată de mortalitate de 15% a celor infectaţi cu SARS-COV2.

Estimările Agenţiei Europene de Mediu şi Societăţii Române de Pneumologie evidenţiază că, în România, peste un milion de persoane suferă de afecţiuni ale sistemului respirator, în timp ce anual 23.000 de persoane mor prematur din cauze asociate aerului poluat.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Arcul de Triumf din București, iluminat în albastru de Ziua Europei