MĂRTURIE. Declarațiile tulburătoare a unei românce asistente din Franța infectată cu noul coronavirus: „Atâta moarte de om nu am văzut în toată cariera mea. Aveam cadavre peste tot”

MĂRTURIE. Declarațiile tulburătoare a unei românce asistente din Franța infectată cu noul coronavirus: „Atâta moarte de om nu am văzut în toată cariera mea. Aveam cadavre peste tot”
Foto-Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 27/04/2020, 20:25

Simona Suciu, asistent medical în Franța, susține că statul în care lucrează nu a luat în serios pandemia de coronavirus, astfel încât situația a scăpat de sub control.

Femeia în vârstă de 42 de ani, din Zalău, locuiește în Paris de 12 ani și lucrează ca asistent medical atât în sistemul privat de sănătate, cât și în cel public, pe Secțiile de Medicină Geriatrică și Medicină Internă relatează adevărul.ro.

„În Franţa, pandemia a luat pe toată lumea prin surprindere, pe nepusă masă, cum zice românul sau à la légère, cum spune francezul. Cu toate că, în decembrie, COVID-19 şi-a făcut apariţia în Wuhan, în februarie s-au explicat cazurile de contaminări în Italia, în Franţa toţi o luau ca pe o gripă simplă.

«Nimic grav, nu vă îngrijoraţi!», auzeam la muncă. Încercam să le spun că e foarte grav, că fratele meu, asistent medical în Italia, plânge zilnic că nu mai poate de atâta moarte de om, dar nimeni nu mă asculta.

Franţa nu a fost deloc pregătită şi nici nu a învăţat din greşeala Italiei, adică să se pregătească cu măşti şi echipamente de protecţie. Când a venit valul de epidemie, am căzut toţi ca spicele de grâu”, a povestit aceasta pentru sursa citată.

„Transmiteam virusul pacienților”

De asemenea, aceasta a precizat că la începutul pandemiei în Franța cadrele medicale nu au fost deloc protejate. De exemplu, în centrul de bătrâni în care lucra i s-a oferit o singură mască chirurgicală pe zi, iar măștile FFP2 „trebuiau” păstrate doar pentru situația în care apăreau noi infectări cu noul coronavirus.

„Dar deja eram mai toţi contaminaţi, chiar dacă la început asimptomatici, şi transmiteam virusul, fără să vrem, la pacienţi”, a explicat aceasta.

Ulterior, au început să apară și primele decese cauzate de coronavirus la centrul de bătrâni în care aceasta lucra.

„În 24 martie a murit primul infectat. Apoi, unul după altul. În 20 de zile, au fost 33 de decese, în prima săptămână câte trei-patru pe zi. Aveam cadavre peste tot… îi închideau în sicrie, iar familia nu avea dreptul să vadă trupul. Atâta moarte de om, în timp aşa scurt, nu am văzut în toată cariera mea. Mureau singuri şi fără să îşi poată lua măcar adio de la familie şi fără ca noi, cadrele medicale, să putem face ceva pentru ei. Plângeam în fiecare zi. Nu ştiam ce se va întâmpla. Pompele funebre nu mai reuşeau să ia sicriele cu cei morţi şi îi ţineau la noi, pe unde puteau”, a relatat românca.

Testată de trei ori

Simona Suciu a fost testată de trei ori: pe 3 și 26 martie, cu rezultate negative, ar și pe 6 aprilie când a aflat că este bolnavă de coronavirus.

Aceasta a povestit că și-a dat seama că este infectată întrucât își pierduse brusc mirosul și gustul și resimțea o oboseală extremă, însă nu a avut o formă gravă de boală.

După cele 14 zile de autoizolare, româna a revenit din nou în linia întâi.

„Experienţa asta ne va schimba categoric vieţile. Va trebui să învăţam să trăim cu acest virus, pentru că, după cum susţin cercetătorii de la Centre de Recherche Pasteur din Paris, ne vom confrunta cu el în fiecare an. Ar trebui să învăţăm să fim mai pregătiţi în cazul în care ne lovim de o nouă pandemie, adică să luăm măsuri de protecţie din timp şi să se investească mai mult în sistemul sanitar, în cercetare. Şi să fim mai buni unii cu alţii, că nu se ştie când ne vine rândul”, a punctat aceasta.

La momentul transmiterii acestei știri, în Franța au fost confirmate peste 120.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus iar aproximativ 22.000 de persoane au decedat, în timp ce aproape 45.000 au fost declarate vindecate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Ion Iliescu va fi înmormântat în cimitirul Sfânta Vineri! Și-a pregătit locul de veci
Unul dintre cei mai bogați români, alături de soție. Rar a fost văzut în asemenea...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Balonul de Aur câștigat de Maradona în 1986, scos la licitație