CAMPANIE. „Avem o dragoste de dat”, transmite Fundația Regală Margareta a României. Vârstnicii resimt cel mai acut sentimentul de singurătate pe durata pandemiei de COVID-19

CAMPANIE. „Avem o dragoste de dat”, transmite Fundația Regală Margareta a României. Vârstnicii resimt cel mai acut sentimentul de singurătate pe durata pandemiei de COVID-19
„Avem o dragoste de dat”, transmite Fundația Regală Margareta a României
Publicat: 01/05/2020, 12:58

Inițiatorii campaniei „Avem o dragoste de dat” trag un semnal de alarmă asupra nevoilor actuale ale seniorilor din România determinate de pandemia de COVID-19, în contextul în care nu mai puțin de 24% dintre persoanele de peste 65 de ani au traversat prima lună de izolare singure.

Izolarea la domiciliu pe fondul pandemiei de SARS-CoV-2 și distanțarea socială impusă de decretarea stării de urgență afectează condițiile de viață și starea emoțională a vârstnicilor din România.

În prezent, o bună parte dintre aceștia se confruntă cu noi provocări și nu mai au pe nimeni care să-i ajute.

Ca atare, Fundația Regală Margareta a României demarează campania de donații prin SMS „Avem o dragoste de dat”.

Astfel, oricine dorește să sprijine nevoile urgente ale vârstnicilor din România, o poate face cu un simplu SMS cu textul SINGUR la 8844 pentru a dona 2 euro lunar.

În condițiile în care, la noi în țară, un milion de vârstnici sunt nevoiți să facă față pandemiei fără a avea un ajutor, orice sprijin acordat acestei categorii vulnerabile este binevenit.

„Prin campania «Avem o dragoste de dat pentru cei care ne-au construit viitorul», Fundația Regală Margareta a României își propune să finanțeze o rețea de servicii sociale active în comunitățile din toată țara, prin susținerea unor ong-uri și inițiative civice dedicate persoanelor vârstnice și prin derularea unor proiecte proprii, pentru a ajuta pe perioada crizei un număr de 20.000 de vârstnici.

Sprijinul vizează în special persoanele afectate de singurătate, imobilitate fizică, boli cronice, cu un trai precar sau cu o vârstă foarte înaintată, oferindu-le diverse tipuri de ajutor – material, practic sau emoțional, iar numărul beneficiarilor va crește pe măsură ce Fundația va strânge resursele necesare din donații și sponsorizări”, se menționează într-un comunicat transmis Gândul.ro.

„Măsurile impuse cu bună credință de autorități îi afectează profund pe seniori. Ele au fost luate fără a avea mecanisme de sprijin pentru cei care au nevoie de ajutor. Limitarea posibilității de a ieși din locuință la doar câteva ore pe zi a limitat și accesul acestora la alimente, medicamente și sprijin medical”.

„În plus, mai sunt și cazurile vârstnicilor nedeplasabili, a celor care se confruntă cu lipsuri materiale sau care suferă depresii în singurătate. Chiar și vârstnicii care primesc sprijin moral și material din partea familiei sau a persoanelor din cercul lor social, pot suferi stări de anxietate în contextul izolării și al riscurilor pandemiei.

„Persoanele vârstnice, mai mult ca niciodată, au nevoie de noi”, a declarat Mugurel Mărgărit, Director Executiv al Fundației Regale Margareta a României.

Potrivit unui studiu realizat recent de IRES despre cum au petrecut românii prima luna de izolare la domiciliu, 24% dintre vârstnicii de peste 65 de ani au traversat această perioadă de izolare singuri

Publicat în aprilie 2020, studiul relevă faptul că vârstnicii sunt cei care se confruntă și cu probleme de sănătate mai mari decât cele de dinaintea pandemiei de COVID–19, experimentând, în proporții ridicate, și sentimente de singurătate și frică de moarte provocată de infectarea cu noul coronavirus, dar și frica generată de o criză de alimente.

La rândul său, Telefonul Vârstnicului, linia națională de ajutor, a identificat și cartografiat în timp real nevoile urgente exprimate de vârstnicii din toată țara în ultimele săptămâni, acestea fiind: procurarea cumpărăturilor, ajutorul material, acces la servicii publice în perioada pandemiei, sprijin practic la domiciliu și consiliere emoțională și psihologică.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Mihai Albu are cancer! Declarații tulburătoare ale creatorului de modă după ce a început lupta...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
FOTO EXCLUSIV | Decizie de urgență luată de medici. Ce se întâmplă acum cu Florin...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Ioana Ancuța Popoviciu, judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu, continuă seria gafelor. A întrebat-o pe...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Tariful lui Florin Ristei pentru un concert. Suma este uriașă
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?