DREPTURILE OMULUI. O țară africană, acuzată că se folosește de restricțiile impuse din cauza COVID-19 pentru a interoga membri ai comunității LGBT

DREPTURILE OMULUI. O țară africană, acuzată că se folosește de restricțiile impuse din cauza COVID-19 pentru a interoga membri ai comunității LGBT
O țară africană, acuzată că se folosește de restricțiile impuse din cauza COVID-19 pentru a interoga membri ai comunității LGBT. Sursa foto: Sky News.
Publicat: 10/05/2020, 10:42

Autoritățile din Uganda sunt acuzate că ar profita de restricțiile impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19 pentru a persectuta minoritățile sexuale din țară, după apariția unei filmări în care un primar și mai multe forțe de ordine dintr-o localitate din apropierea capitalei, Kampala, abuzează verbal și fizic 23 de bărbați și femei despre care se crede că fac parte din comunitatea LGBT.

Acesta îi chestionează pe oamenii care stau așezați pe jos și le cere numele și numerele de telefon ale rudelor acestora. În momentul în care nu primește niciun răspuns, primarul începe să îi lovească cu un baston și să îi insulte, notează Sky News.

„Cine e șeful aici? Ce e cu prezervativele? De unde le aveți? Pentru ce le folosiți?”, îi întreabă primarul. Unul dintre oficiali îl întreabă pe un tânăr cu cine întreține relații sexuale, acuzându-l că este homosexual, însă acesta neagă acuzațiile.

Grupurile pentru drepturile omului au caracterizat incidentul, care a avut loc în dimineața zilei de 29 martie, ca fiind un atac homofob ce a avut loc la un adăpost pentru oamenii străzii. Declarațiile oficialilor locali la acel moment par să confirme acuzațiile ONG-urilor.

„Ni s-a spus despre homosexualii din zona noastră și ne întrebăm ce să facem în acest sens. Le-am spus oamenilor că ne ocupăm cu prioritate de această problemă”, a declarat secretarul municipal pentru informații, Vincent Nyanzi.

Persoana care filmează continuă să înregistreze incidentul, în timp ce polițiștii și oficialii locali le leagă mâinile persoanelor din adăpost, formând un lanț uman. Aceștia sunt apoi puși să meargă pe străzi, spre secția de Poliție, în timp ce sunt hărțuiți de trecători.

„Am vrea să le vedem soții care le-au închiriat o casă așa de mare” sau „Fiicele noastre nu sunt măritate, de ce nu vă căsătoriți cu ele, în loc să faceți asta?”, sunt doar câteva dintre strigătele trecătorilor.

Nouăsprezece persoane, inclusiv directorul adăpostului, au fost puse sub acuzare de către polițiști. Cu toate acestea, autoritățile nu i-au acuzat pe oameni de acte homosexuale, ci că nu ar fi respectat reglementările privind distanțarea socială, impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Potrivit avocatei inculpaților, Patricia Kimera, autoritățile au „adaptat” prevederile stării de urgență pentru a discrimina un grup deja marginalizat social.

Kimera spune că nu i-a fost permis să își vadă clienții, care se află de cinci săptămâni în arest preventiv.

„Aceste acuzații le sunt, de obicei, aduse persoanelor din comunitatea LGBT pentru «a le da o lecție». Se merge pe principiul «mergeți acolo, chiar dacă nu veți fi condamnați, dar veți învăța o lecție»”, spune Patricia Kimera.

Un grup de experți în domeniul drepturilor omului din cadrul ONU s-a declarat îngrijorat cu privire la acest incident. Raportorul special al ONU, Victor Madrigal-Borloz, a solicitat eliberarea inculpaților din închisoare. „Cred că este important să existe o examinare imediată a cererilor de eliberare depuse de aceste persoane. Cu siguranță, acești oameni trebuie să aibă acces la avocați”, spune acesta.

Primarul localității a fost contactat de Sky News, dar a refuzat să comenteze incidentul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii