TRANȘE. Când vor fi încasate stimulentele de risc de către personalul medical implicat în tratarea bolnavilor de COVID-19

TRANȘE. Când vor fi încasate stimulentele de risc de către personalul medical implicat în tratarea bolnavilor de COVID-19
Aproximativ 75.000 de cadre medicale implicate în tratarea bolnavilor de COVID-19 ar urma să încaseze stimulente de risc în valoare de 2.250 lei net
Publicat: 12/05/2020, 06:28
Actualizat: 12/05/2020, 06:30

Aproximativ 75.000 de cadre medicale implicate în tratarea bolnavilor de COVID-19 ar urma să încaseze stimulente de risc în valoare de 2.250 lei net, care va fi acordate în două tranșe, și anume în lunile mai și iunie 2020.

Anunțul a fost făcut luni, 11 mai 2020, într-o emisiune televizată, de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

„Stimulentul nu este în funcţie de veniturile personalului medical, pentru că există un singur risc la care se expune tot personalul medical implicat în tratarea bolnavilor, de aceea l-am stabilit în sumă fixă, el fiind acordat în două tranşe, în lunile mai şi iunie, pentru drepturile salariale aferente lunilor aprilie şi mai, cu o lună decalaj.

Sunt 75.000 de cadre medicale pe care le-am luat în calcul, le-am estimat să beneficieze de acest stimulent medical şi cred că este o recompensă pe care şi alte state membre au acordat-o tuturor celor implicaţi în această perioadă în tratarea pacienţilor bolnavi cu COVID-19”, a precizat Boloş, la Digi 24.

Relocări de fonduri europene pentru stimulentele de risc

Potrivit precizărilor oficialului guvernamental, în acest context este vorba de 120 de milioane de euro, bani care au fost relocaţi din proiectele pe care le avea în derulare Ministerul Fondurilor Europene.

„Este de remarcat flexibilitatea de care a dat dovadă CE şi ne-a aprobat destul de repede, prin modificările de regulamente, posibilitatea de a utiliza banii europeni în scopul acesta al acordării de stimulente medicale.

Discutăm de cei 2.500 de lei brut care se impozitează doar cu impozitul pe venit, deci rămâne în mână la personalul medical 2.250 de lei şi beneficiază de acesta de la medici până la asistenţi medicali, personalul care deserveşte ambulanţele, personalul paramedical, întreaga gamă de personal medical care este implicată în transportul, echiparea, diagnosticarea, tratamentul bolnavilor de Covid-19 are acest stimulent asigurat”, a adăugat Boloş.

De asemenea, ministrul cabinetului Orban a precizat că asistenţii sociali, o altă categorie importantă, beneficiază de suportarea costurilor cu salariile pentru serviciile sociale de sprijin la domiciliu.

„Discutăm de 1.000 de asistenţi sociali cărora le vor fi suportate costurile cu salariile din fonduri europene, pentru 100.000 de persoane vârstnice de peste 65 de ani care locuiesc singure şi au nevoie de aceste servicii. Sper să fie utile aceste servicii pentru că intenţionăm să le suportăm până la finele anului”, a conchis Marcel Boloş.

Aprobare

Marți, 5 mai 2020, Senatul României adopta proiectul de aprobare a Ordonanţei Guvernului, prin care personalul medical primeşte un stimulent de risc de 2.500 de lei.

Proiectul prevede şi decontarea din fonduri europene a cheltuielilor pentru echipamente medicale.

Stimulentul de risc se acordă medicilor, personalului medico-sanitar, paramedical, dar şi cel auxiliar, implicat în transport, echipare, evaluare, diagnosticarea pacienţilor infectaţi.

„Proiectul are ca obiect de reglementare aprobarea unor măsuri în vederea decontării din fonduri europene a cheltuielilor cu echipamente medicale, dispozitive medicale, dispozitive medicale şi de protecţie medicală, echipamente de transport specializat, echipamente pentru decontaminare şi suport triaj, containere de logistică medicală, formaţiuni medicale mobile diagnostic şi tratament utilizate la combaterea răspândirii coronavirusului COVID-19”.

„De asemenea, se prevede acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şli tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19, pe perioada stării de urgenţă.

„Din fondul de salarii al unităţii angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de sănătate sau după caz, de la bugetul de stat. Stimulentul de risc se acordă tuturor medicilor de familie”, prevede iniţiativa legislativă.

Senatul este primă Cameră, for decizional fiind Camera Deputaţilor.

Sursă foto: Mediafax foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Vestea zilei despre Digi/RCS-RDS. Mai multe televiziuni, scoase din Grila de programe
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern