OUG. Guvernul anunță „o adevărată revoluție în domeniul proiectelor de infrastructură”. Decizia vizează autoritățile locale

OUG. Guvernul anunță „o adevărată revoluție în domeniul proiectelor de infrastructură”. Decizia vizează autoritățile locale
Autoritățile locale pot prelua în execuție proiecte de infrastructura pe rute rutele cu trafic intens care aglomerau comunitățile / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 12/06/2020, 12:09

Guvernul a adoptat, joi seară, o ordonanţă de urgenţă care dă posibilitatea autorităţilor locale să preia în gestiune şi în execuţie, pentru rutele cu trafic intens care aglomerau comunitățile, proiecte de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local, fie prin autoritatea locală, fie prin asociaţii de dezvoltare intercomunitare, pentru dezvoltarea şi execuţia unor lucrări pe infrastructura de interes naţional.

„Un alt act normativ adoptat în ședința de guvern de ieri reprezintă o adevărată revoluție în domeniul proiectelor de infrastructură derulate cu fonduri europene. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene a propus și a fost adoptată o ordonanță de urgență, care permite transferul proiectelor de infrastructură rutieră și feroviară de interes local, de la autoritățile centrale la nivelul autorităților locale”, a declarat, vineri, șeful șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă.

„O soluție așteptată, cerută de foarte mult timp de către autoritățile locale”

„În traducere liberă, ceea ce instituie această ordonanță de urgență este o soluție așteptată, cerută de foarte mult timp de către autoritățile locale, care asistau neputincioase la modul în care unele rute de transport cu trafic intens pur și simplu aglomerau comunitățile locale, aglomerau infrastructura de transport local la nivelul unor orașe și localități, fără a putea interveni pentru modernizarea, extinderea sau reabilitarea acestor infrastructuri. Prin această ordonanţă de urgenţă, se dă posibilitatea autorităţilor locale să preia în gestiune şi în execuţie proiecte de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local, fie prin autoritatea locală, fie prin asociaţii de dezvoltare intercomunitare, pentru dezvoltarea şi execuţia unor lucrări pe infrastructura de interes naţional”, a subliniat Ionel Dancă.

„Astfel, drumuri naţionale, centuri ocolitoare, care, până în present, nu erau în grafic de execuţie la nivelul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, de exemplu, vor putea fi transferate la autorităţile locale şi executate în gestiunea acestora, urmând ca, după finalizarea acestor lucrări, să revină în administrarea Companiei Naţionale de Autostrăzi”, a detaliat Dancă.

Se evită un risc de dezangajare de peste două miliarde de euro

Astfel, potrivit șefulului Cancelariei, prin acest mecanism, se rezolvă, de asemenea, o problemă acută a Programului Operaţional Infrastructură Mare. Este vorba de „un risc de dezangajare de peste două miliarde de euro, tocmai pentru că sunt proiecte care au întârziat, nu au fost pregătite suficient de către guvernările anterioare, din lipsa de interes, din lipsă de competenţă şi acum, acestea au posibilitatea să fie transferate la nivel local – unde există voinţă şi interes major pentru realizarea acestora – şi vor putea fi realizate astfel încât România să nu piardă banii europeni atât de importanţi pentru realizarea acestor proiecte”.

În ședința de ieri au mai fost adoptate măsuri de protecție socială, care vizează prelungirea concediului de creștere a copilului, pentru angajații din domeniile cu restricții.

În plus, premierul a detaliat, joi seara, care sunt restricţiile care vor fi ridicate începând cu 15 iunie. Se vor putea redeschide mall-urile, piscinele exterioare, grădiniţele şi afterschool-urile și nu va mai fi nevoie de izolare la domiciliu pentru românii care vin din anumite țări.

În ceea ce privește prelungirea stării de alertă, Guvernul va adopta săptămâna viitoare o hotărâre. Nevoia acestei măsuri a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis, după o ședință cu premierul și membri ai Executivului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...