INDEMNIZAȚIE. Concediul de creștere a copilului, prelungit pentru angajații din domeniile cu restricții. Câți părinți ar urma să beneficieze de această măsură

INDEMNIZAȚIE. Concediul de creștere a copilului, prelungit pentru angajații din domeniile cu restricții. Câți părinți ar urma să beneficieze de această măsură
Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ
Publicat: 12/06/2020, 11:27
Actualizat: 12/06/2020, 11:38

Părinții care lucrează în domenii în care există în continuare restricții impuse de starea de alertă își pot prelungi concediul de creștere a copilului, ca urmare a adoptării unei ordonanțe de urgență, în ședința de joi a Guvernului, a explicat, vineri, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

„A fost adoptată o ordonanță de urgență în domeniul protecției sociale. Aici Ministerul Muncii și Protecției Sociale a inițiat un act normativ care, pe de o parte, vine să reglementeze prelungirea unor facilități acordate persoanelor pe perioada stării de urgență și stării de alertă, iar pe de altă parte să permanentizeze o serie de proceduri instituire în această perioadă, măsuri de simplificare a modului de depunere a documentațiilor pentru diverse drepturi și beneficii sociale”, a declarat Ionel Dancă.

Despre această facilitate a scris și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, joi seara, pe contul de Facebook.

„Comunicarea prin mijloace electronice va fi principalul mod de comunicare al cetățenilor cu Ministerul Muncii și cu instituțiile din coordonare. Nu îngrădesc dreptul unui cetățean de a se prezenta la sediul instituțiilor noastre. Dar, cei care doresc, pot trimite documente, cereri în format electonic și li se va răspunde tot electronic, se va purta o comunicare (inclusiv se vor transmite clarificări, documente suplimentare) până la soluționarea cererii când vor fi invitați să ridice documentele. Comunicarea la ghișeu va fi excepția, regula va fi comunicarea prin mijloace electronice”, a scris Violeta Alexandru.

Măsură prelungită până la sfârșitul anului

În ceea ce privește indemnizația pentru creșterea copilului, potrivit lui Dancă, pentru cei cărora le expiră perioada primirii acestei indemnizații pe perioada stării de alertă, se prelungește până la 31 decembrie 2020. Măsura este valabilă și în cazul stimulentului de inserție pentru cei care se întorc la muncă sau doresc să se angajeze după încheierea acestei perioade.

„Potrivit acestor prevederi, impactul acestor măsuri este de aproximativ de 13 milioane de lei, pentru două luni, în cazul indemnizației de creștere a copilului, de care vor beneficia aproximativ 3.000 de persoane în situația în care această indemnizație, așa cum cunoașteți, este de 2.200 de lei. Pentru stimulentul de inserție, se estimează un număr de beneficiari de aproximativ 5.000 de persoane și acest beneficiu se acordă în cuantum de 650 de lei, estimat pentru o perioadă de două luni”, a spus Dancă.

Pe de altă parte, odată cu încheierea şcolii va înceta măsură de sprijin care a fost instituită pentru a i se permite unui părinte să poată să stea acasă beneficind de plata a 75% din salariu, după cum a anunțat premierul Ludovic Orban, în ședința de Guvern.

Premierul a detaliat, joi seara, care sunt restricţiile care vor fi ridicate după 15 iunie. Se vor putea redeschide mall-urile, piscinele exterioare, grădiniţele şi afterschool-urile și nu va mai fi nevoie de izolare la domiciliu pentru românii care vin din anumite țări.

În ceea ce privește prelungirea stării de alertă, Guvernul va adopta săptămâna viitoare o hotărâre. Nevoia acestei măsuri a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis, după o ședință cu premierul și membri ai Executivului.

Și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a susținut necesitatea prelungirii stării de alertă. „Nu s-a terminat această pandemie, avem focare noi în ultimele zile, avem transmitere comunitară”, a spus Tătaru.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”