PROIECT. Investiție de 80 de milioane de euro pentru un centru de recuperare medicală a veteranilor și a militarilor răniți . Turcan: „De ce să meargă în Germania, dacă pot să beneficieze și de servicii de calitate în România?” – GALERIE FOTO

PROIECT. Investiție de 80 de milioane de euro pentru un centru de recuperare medicală a veteranilor și a militarilor răniți . Turcan: „De ce să meargă în Germania, dacă pot să beneficieze și de servicii de calitate în România?” - GALERIE FOTO
Vicepremierul Raluca Turcan și miniștrii Nicolae Ciucă și Marcel Boloș au fost în vizita la Centrul de recuperare medicală a veteranilor și militarilor răniți de la Mănăstirea Dealu, Dâmbovița / Sursa: Facebook – Raluca Turcan
Publicat: 16/06/2020, 13:16
Actualizat: 16/06/2020, 20:49

Vicepremierul Raluca Turcan și miniștrii Nicolae Ciucă și Marcel Boloș au afirmat marți susținerea Guvernului pentru finanțarea și implementarea proiectului inițiat de Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” de realizare a Centrului de recuperare medicală a veteranilor și militarilor răniți de la Mănăstirea Dealu, Dâmbovița.

Centrul de recuperare medicală a veteranilor și militarilor răniți de la Mănăstirea Dealu, Dâmbovița, ar urma să primească o finanțare de aproximativ 80 de milioane de euro, prin atragerea de fonduri europene, pentru a putea deservi aproximativ 400 de beneficiari. Aceștia ar urma să fie atât militari, membri ai sistemului de ordine publică și siguranță națională, ai forțelor partenere NATO, dar și civili.

În cadrul conferinței de presă organizată după vizita la centru, Raluca Turcan a apreciat că obiectivul este baza care poate să ne conducă la un centru modernă de tratament și de recuperare pentru militarii din cadrul NATO, din sistemul național de apărare și o parte dintre civili care vor intra în acest proiect pe care Guvernul are voința de a-l construi și implementa.

O șansă pentru cei care au servit România în teatrele de operații de a se trata și în țară

„Sunt alături de ministrul Apărării, domnul Nicolae Ciucă, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și am răspuns unei provocări a Asociației Militarilor Veterani şi a Militarilor Răniți, de a da o șansă celor care au servit România în teatrele de operații de a se trata și în țară, de a se recupera și în țară, și de a putea simți că țara pe care au apărat-o cu prețul vieții de foarte multe ori le este recunoscătoare și le este aproape atunci când au probleme de sănătate”, a afirmat vicepremierul Raluca Turcan.

Potrivit vicepremierului, este vorba de aproximativ 50.000 de militari care au luptat în teatrele de operații pentru România, dintre aceștia, foarte mulți au suferit răni fizice, dar și psihice.

„Pe lângă afecțiunile traumatice, există și afecțiuni psihotraumatice care pot să își găsească reparația într-un astfel de centru modern NATO în România. Din secunda în care am primit acest proiect din partea asociației am spus «Da» și ministrul Fondurilor Europene, care până acum a realizat și a sprijinit România cu o atragere de 2,6 miliarde de euro de la preluarea guvernării, în baza politicii pe care noi am aplicat-o, de flexibilitate între axele de finanțare, astfel încât să putem muta bani de pe axe nefolosite în axe unde există proiecte de finanațare, a decis să discute foarte îndeaproape cu ministrul Apărării, domnul Nicolae Ciucă, astfel încât acest vis, preaslăvit până acum de mulți politicieni, să devină realitate”, a spus Raluca Turcan.

Care sunt etapele pentru implementare

„Îmi doresc ca, odată cu începutul exercițiului financiar viitor, acest proiect să devină unul copt, fezabil, astfel încât să intre la finanțare, cu o perioadă de proiectare rezonabilă, de câțiva ani, acest centru să devină funcțional. El poate servi nu numai sistemul de apărare din România, ci sistemul de apărare în cadrul NATO; în regim de parteneriat. Așa cum foarte mulți militari răniți aici au beneficiat de tratament în alte țări. De ce să meargă în Germania, dacă pot să beneficieze și de servicii medicale de calitate, dar și de centru de cazare, recuperare și tratament de calitate în România?”, a declarat vicepremierul.

Potrivit Ralucăi Turcan, investiția se poate ridica la aproximativ 80 de milioane de euro, poate să deservească aproximativ 400 de beneficiari, de persoane spitalizate, care nu trebuie să fie toate rănite, ci pot să fie răniți alături de familiile lor, astfel încât inclusiv afecțiune psihice să poată să fie tratate mai ușor.

În acest context, vicepremierul Raluca Turcan a subliniat determinarea Guvernului actual de a folosi fondurile europene.

„Angajamentul nostru în fața membrilor asociației este acela că, pornind de la ce dumnealor au demonstrat dea lungul acestor ani, prin forțe proprii, prin spirit de solidaritate, prin inițiativă, prin voință și voluntariat, să reușim ca la nivel guvernamental, instituțional să acordăm sprijinul necesar astfel încât ceea ce vom realiza acum să dăinuiască în timp și România să se mândrească cu o astfel de facilitate, onorându-și astfel militarii care sunt dispuși ca, indiferent de situație, să-și sacrifice viața pentru țară”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Potrivit ministrului Apărării, viitoarea facilitate este destinată nu numai miltarilor, ci tuturor membrilor sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională, și societății civile, într-un anumit procent. Nicolae Ciucă a subliniat și faptul că prin această facilitate se va putea reciprocita gestul de camaraderie și solidaritate de care militarii români au beneficiat când au fost tratați în spitalele altor țări.

Potrivit unei informări a MapN de la finalul anului trecut, din anul 2002, pe parcursul misiunilor de luptă executate în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Kosovo, 30 de militari au căzut la datorie (dintre care 27 în Afganistan) și peste 180 au fost răniți.

O premieră în istoria fondurilor europene

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a detaliat procesul prin care acest proiect poate să se concretizeze.

„În urmă cu aproximativ două luni ne-am întâlnit cu preprezenanții Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi, m-a impresionat voința cu care asociația își susținea proiectul, dar și proiectul în sine, pentru că este un proiect de anvergură la nivel național”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

„Este o datorie a României ca față de cei care au luptat și care au militat pentru integritatea teritorială a României, dar nu numai, au fost trimiși în misiuni de război, să avem o minimă de recunoștință, iar aceste proiecte sunt dovada vie că o astfel de minimă recunoștință poate fi pusă în practică”, a adăugat Marcel Boloș.

„Mă bucur pentru că astăzi e o zi istorică în care punem bazele acestui proiect și sper din tot sufletul să îl putem duce la bun sfârșit. După cum cunoașteți, birocrația europeană și etapele pe care trebuie să le parcurgem sunt destul de complexe și uneori trebuie să dăm dovadă de multă răbdare și să depunem mult efort pentru ca un proiect să-l ducem la bun sfârșit, dar de acest lucru nu mi-e teamă, pentru că am simțit voința asociației și determinarea acestui proiect și mă bucur, pentru că există această perspectivă, pentru ca acest proiect să fie pus în practică. Mă bucur și că au reușit și mai apoi, din discuțiile cu doamna vicepremier și cu domnul ministrul al Apărării Naționale, ca pentru prima dată în istoria fondurilor europene, să avem o linie de finanțare pentru infrastructuri de tratament destinate persoanelor cu nevoi speciale și acest lucru a fost posibil pentru că a existat o astfel de inițiativă din partea asociației și apoi din partea Guvernului României, care a dat dovadă de deschidere pentru această nevoie la nivel național, fiind și un fel de recunoștință pentru tot ce au făscut pentru România toți cei care au fost implicați în misiuni de război sau în misiuni în afara României”, a spus ministruș Boloș.

„Cred că, prin demersurile pe care le vom face și prin negocierile pe care va trebui să le ducem la sfârșit cu Comisia Europeană, să putem avea această linie de finanțare în cadrul căreia să finanțăm aceste tipuri de proiecte care sunt binevenite pentru cei cu nevoi speciale”, a conchis Ministrul Fondurilor Europene.

Istoria centrului de la Mănăstirea Dealu

Inițiativa înființării Centrului de Recuperare și Refacere pentru Veterani aparține Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” (A.M.V.V.D.), organizație înființată în anul 2013 și care a devenit, în anul 2017, asociație de utilitate publică, conform informării Ministerului Apărării Naționale.

Obiectivul pe termen lung al Asociației este realizarea primului Centru de Recuperare și Refacere pentru Veterani din România, specializat în îngrijirea veteranilor cu afecțiuni medicale în secții de traumatologie, ortopedie, neurologie, psiho-psihiatrie, medicină internă și cardiologie. Proiectul prevede, de asemenea, înființarea unei baze sportive moderne și a unei baze de agrement și relaxare.

Potrivit MApN, terenul și construcțiile Centrului au fost atribuite gratuit A.M.V.V.D. de Primăria Târgoviște pentru o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă jumătate din timp.

Pe actualul amplasament a funcționat Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu, unde a studiat, printre alţii, şi regele Mihai, și ulterior, pentru o scurtă perioadă, spitalul „MĂNĂSTIREA DEALU”.

Potrivit MApN, primul pavilion, în suprafață de 5.202 metri pătrați, a fost reabilitat în proporție de 30 la sută, iar lucrările la cel de-al doilea pavilion, în suprafață de  16.506 metri pătrați, sunt preconizate a începe de anul viitor.

Obiectivul este dimensionat pentru cel puțin 120 de pacienți (internare și/sau ambulatoriul de specialitate) și 40 de cadre medicale de specialitate.

„La etaj vor fi disponibile 76 de paturi pentru spitalizare continuă cu funcțiuni pentru persoanele cu dizabilități și pentru cazare în regim hotelier, pentru familiile acestora. În urma finalizării primului pavilion, veteranii vor putea beneficia de tratament atât fizic cât și psihic de specialitate, astfel încât recuperarea lor să se desfășoare în țară, alături de familiile lor. A doua clădire va putea asigura cazarea a peste 400 de veterani și familiile acestora pe fiecare serie”, arată informarea MApN.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Simona Halep, în lacrimi. Veste CRUNTĂ despre campioana României
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro