AJUTOR. Împrumuturi subvenționate sau garanții de stat în valoare de 4 miliarde de lei, aprobate de Comisia Europeană. Ce companii pot accesa schema de finanțare

AJUTOR. Împrumuturi subvenționate sau garanții de stat în valoare de 4 miliarde de lei, aprobate de Comisia Europeană. Ce companii pot accesa schema de finanțare
Sursa: Mediafax Foto
Publicat: 02/07/2020, 17:07

Întreprinderile mici și mijlocii cu o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei în 2019 și întreprinderile mari din România care au fost afectate de pandemia de coronavirus pot accesa schema de finanțare, în valoare de 4 miliarde de lei, aprobată joi de Comisia Europeană.

Schema aprobată de Comisia Europeană, în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat, are o valoare de 4 miliarde de lei, respectiv aproximativ 800 milioane de euro, iar în în cadrul acestui sistem, sprijinul public va lua forma unor împrumuturi subvenționate și a unor garanții de stat pentru împrumuturi, a transmis, joi, Reprezentanța Comisiei Europene, printr-un comunicat de presă.

Potrivit Comisiei, sistemul va fi deschis întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri care a depășit 20 milioane RON (aproximativ 4 milioane EUR) în 2019, precum și întreprinderilor mari.

Măsurile vizează îmbunătățirea accesului la finanțare pentru aceste întreprinderi, ceea ce le va permite să își continue activitățile în timpul pandemiei de coronavirus și după aceasta.

Aceste măsuri vor fi gestionate de către ramura de dezvoltare a Băncii de Export Import a României, EximBank, care va acționa în numele statului român și total  independent de activitățile comerciale ale Eximbank.

CE: Măsuri „necesare, adecvate și proporționale”

Potrivit documentului transmis, Comisia a constatat că măsurile cu privire la România sunt în conformitate cu condițiile stabilite în Cadrul temporar, sunt necesare, adecvate și proporționale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru.

Mai precis, pentru ambele măsuri, scadența împrumuturilor este limitată la șase ani, iar valoarea împrumuturilor corespunde nivelului prevăzut în Cadrul temporar în ceea ce privește nevoile de lichidități ale beneficiarilor. În plus, împrumuturile se referă la nevoile în materie de capital circulant și de investiții, iar autoritățile române au instituit garanții pentru a se asigura că ajutorul este efectiv transferat către beneficiarii finali, de exemplu solicitând băncilor finanțatoare să mențină sau să amelioreze condițiile împrumuturilor eligibile pentru garanție.

Anunțul privind această schemă de finanțare vine după ce, marți, Comisia Europeană a adoptat o a treia modificare prin care extinde domeniul de aplicare al Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat, astfel încât statele membre să poată acorda sprijin public tuturor microîntreprinderilor și întreprinderilor mici, chiar dacă acestea se aflau deja în dificultate financiară la 31 decembrie 2019.

Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat a fost adoptat la 19 martie 2020 pentru a sprijini economia în contextul pandemiei și a fost modificat pentru prima dată la 3 aprilie 2020 astfel încât să se ofere mai multe posibilități de sprijin public pentru cercetarea, testarea și fabricarea de produse relevante pentru combaterea pandemiei de coronavirus, să se protejeze locurile de muncă și să se sprijine în continuare economia. La 8 mai 2020, Comisia a extins a doua oară domeniul de aplicare al Cadrului temporar pentru a include măsuri de recapitalizare și de datorie subordonată.

În baza modificărilor operate prin transpunerea directivei europene, statul român a decis susținerea producătorilor români care au mai mult de 100.000 de angajați   și care sunt mari consumatori de energie, prin compensarea unor costuri cu certificatele de emisii de CO2.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Viața la bloc. Ce sancțiuni riști dacă ai musafiri gălăgioși de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale