PRECIZĂRI. Virgil Popescu, despre producătorii români care vor primi ajutor de stat

Redactor:
Gandul
PRECIZĂRI. Virgil Popescu, despre producătorii români care vor primi ajutor de stat
PRECIZĂRI. Virgil Popescu, despre producătorii români care vor primi ajutor de stat / Mediafax Foto - Alexandru Dobre

Virgil Popescu, a anunțat, joi seara, că a modificat OUG 18/2019 și, astfel, producătorii români care au mai mult de 100.000 de angajați și care sunt mari consumatori de energie vor primi ajutor de stat, relatează Mediafax.

OUG care reglementează cine sunt marii producători care vor primi ajutoare:

„Am aprobat o OUG cu privire la susținerea marilor consumatori de energie. Este vorba de modificarea OUG 81/2019, care permitea susținerea a 15 ramuri din industrie, producători români care au angajați, direct și indirect, peste 100.000 de salariați, unde exista un risc foarte mare de relocare. (…) Am adus din nou competitivitate în industria românească”, a spus Virgil Popescu, în cadrul brifiengului de presă, organizat după ședința de Guvern de joi.

Ministrul Economiei a punctat că acest ajutor de stat a fost aprobat și de mecanismele europene.

Companiile din industria românească se confruntă cu probleme legate de preţul energiei. Producătorii de energie pe bază de cărbune sunt nevoiţi să cumpere de pe piaţă certificate de emisii de CO2. Preţul certificatelor este introdus în preţul energiei, care este plătit de consumatorul industrial. Acest ajutor de stat va asigura astfel compensarea unei părţi a acestor costuri cu certificatele de emisii de CO2, plătite în final de consumatorul industrial.

Schema de ajutor a fost aprobată de Comisia Europeană şi a fost transpusă din nou prin ordonanţă de urgenţă în legislaţie. Ministrul Economiei spune că în două zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, va fi publicat caietul de sarcini şi ghidul solicitantului prin ordinul ministrului.

Zece state membre ale UE care produc energie pe bază de cărbune au adoptat această schemă de ajutor, printre care Germania, Franţa, Marea Britanie, Belgia sau Polonia.

Inchide