PSD a depus moțiunea de cenzură „Guvernul PNL – de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”. Când va fi prezentată în Parlament

PSD a depus moțiunea de cenzură „Guvernul PNL - de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”. Când va fi prezentată în Parlament
PSD, moțiune de cenzură: ”Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”
Publicat: 17/08/2020, 19:55
Actualizat: 17/08/2020, 20:41

205 parlamentari au semnat moțiunea de cenzură care a fost depusă, astăzi, împotriva guvernului condus de Ludovic Orban, singurul dintre social-democrați care nu este prezent pe listă fiind Eugen Teodorovici.

Moțiunea, prezentată joi în Parlament

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD împotriva Guvernului va fi citită joi, de la ora 12:00, au decis luni Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, potrivit Agerpres.

Conform Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputatilor şi Senatului, dezbaterea moțiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedința comună a celor două Camere. Data şi locul şedinței comune, împreună cu invitația de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaților, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

După prezentarea moțiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de inițiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedința comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilității participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziției Guvernului. În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaților şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt, iar după încheierea dezbaterilor se procedează la votarea moțiunii de cenzură.

PSD: „Reprezentanții Guvernului și-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia

Social-democrații sunt de părere că guvernarea liberală a reprezentat un eșec incontestabil, iar lipsa de credibilitate a atins cote alarmante. În ceea ce privește criza medicală fără precedent indusă de noul coronavirus, social-democrații susțin că guvernul Orban nu a reușit să gestioneze perioada, abordând superficial chiar și pericolul infecției.

„Chermezele PNL în vremea pandemiei. Reprezentanții Guvernului și-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia. Au spus pe gură că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca și cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască și fără distanțare în clădirea guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitați și interlopi. Au încălcat toate regulile pe care le-au impus cetățenilor”, se arată în moțiunea de cenzură a PSD.

PSD: „O națiune întreagă l-a văzut pe șeful Executivului, Ludovic Orban, fără mască, fără distanțare, fumând trabuc la un pahar de whisky”

Textul moțiunii este unul extrem de dur la adresa lui Ludovic Orban și a lui Klaus Iohannis, aceștia fiind acuzați că au minimalizat pericolul reprezentat de noul coronavirus și au apărut, cu diferite ocazii, fără masca medicală.

Ludovic Orban a fost fotografiat fără mască chiar în biroul din clădirea Guvernului, iar Klaus Iohannis, ”impasibil”, nu a purtat mască la reuniunile de Bruxelles. Social-democrații consideră că ”șuetele” organizate de reprezentanții PNL nu sunt altceva decât o rușine națională.

„S-au purtat ca și cum s-ar fi aflat deasupra legii și a coronavirusului! Au sfidat un întreg popor pe care l-au forțat să respecte reguli și restricții, pe care ei înșiși le-au călcat în picioare fără nicio jenă! O națiune întreagă l-a văzut pe șeful statului român, Klaus Iohannis, stând impasibil, fără mască la reuniunile de la Bruxelles, într-un contrast jenant cu ceilalți lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecție. O națiune întreagă l-a văzut pe șeful Executivului, Ludovic Orban, fără mască, fără distanțare, fumând trabuc la un pahar de whisky, în clădirea Guvernului, după ce tocmai instituise pentru populație obligația de a purta masca în spațiile închise! Acestea sunt contraexemplele pe care românii le-au văzut. Toate aceste chermeze ale PNL din timpul pandemiei sunt o rușine națională! Sunt o sfidare la adresa cetățenilor obișnuiți care au fost obligați să stea în casă izolați”, se mai arată în moțiunea de cenzură.

„Oamenii au pierdut tot ce câștigaseră în guvernarea PSD. Unde s-au dus banii împrumutați de Guvernul Orban? Pentru ce plătim acest cost uriaș? Nu se vede nimic în economie! Dimpotrivă economia se prăbușește, în procente cu două cifre. Nu se vede nimic în nivelul de trai al populației. Dimpotrivă, puterea de cumpărare scade de la o zi la alta, în ritm accelerat. Creșterile de venituri din anii anteriori, toată bunăstarea pe care românii au reușit să o acumuleze, sunt anulate de prăbușirea puterii de cumpărare a populaţiei în scurta guvernare PNL. Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia și cercul vicios al salariilor micise mai arată în moțiunea de cenzură”

Extras din moțiunea de cenzură 

Nu a contat sănătatea muncitorilor români, înghesuiți în autobuze, în aeroporturi și în avioane

Partidul Social Democrat  acuză guvernarea liberală că a pierdut ”controlul pandemiei”, iar un astfel de eșec s-a datorat deciziilor și măsurilor ”contradictorii.

Reglementările unei ordonanțe au fost anulate de ordonanța următoare, acuză social-democrații, iar pentru a se reveni la normalitate a mai fost nevoie de ”încă două sau trei ordonanțe”. Sănătatea muncitorilor ”nu a contat”, iar aceștia, practic, ”au fost trimiși la export”.

„O altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2, a fost seria nesfârșită de decizii și măsuri contradictorii. La început au fost contradicțiile dintre Ordonanțele militare din starea de urgență. Ceea ce se reglementa într-o ordonanță se anula în ordonanța următoare, pentru ca apoi peste încă două sau trei ordonanțe să se revină la reglementarea inițială. Românii nu mai puteau ține pasul cu schimbările diametral opuse de la o zi la alta. Atunci a avut loc trimiterea românilor la export. Nu a contat sănătatea muncitorilor români, înghesuiți în autobuze, în aeroporturi și în avioane”, susțin social-democrații.

Pentru Iohannis și Orban a contat doar câștigarea bunăvoinței de la Înaltele Porți ale Europei, de unde veniseră apeluri pentru forța de muncă ieftină din România. A urmat apoi lunga serie de contradicții între relaxările și restricțiile reglementate alandala de către Guvernul Orban. A fost greu de înțeles pentru români, de ce nu puteau circula în spațiu deschis în parcuri, dar aveau voie să se îngrămădească în spații închise în supermarketuri. Este greu de înțeles pentru români, de ce poți merge la plajă cu soțul din certificatul de căsătorie, dar nu poți merge cu propriul copil pe care îl crești în parteneriat civil. Este greu pentru orice cetățean să înțeleagă de ce în viziunea Guvernului este periculos să mergi la teatru, dar ești în siguranță când mergi la cazino sau când joci păcănele.

Extras din moțiunea de cenzură

„Este greu de înțeles pentru cetățeni, de ce în localitățile sub cod roșu este riscant pentru elevi să meargă la școală, dar este sigur să se organizeze alegeri în aceleași săli de clasă”, se mai precizează în textul moțiunii de cenzură.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic