Explicații privind normele de începere a școlii. Nelu Tătaru: „Noi adaptăm o evoluție pandemică într-un context de sezon rece cu boli respiratorii și participarea la orele de clasă”

Explicații privind normele de începere a școlii. Nelu Tătaru: „Noi adaptăm o evoluție pandemică într-un context de sezon rece cu boli respiratorii și participarea la orele de clasă”
Nelu Tătaru, despre numărul de paturi de terapie intensivă pentru copiii cu COVID-19 din spitalele românești / Sursă Foto: Mediafax Foto, Alexandru Dobre
Publicat: 19/08/2020, 12:24
Actualizat: 06/04/2021, 16:48

Nelu Tătaru a vorbit despre propunerile de norme ale Ministerului Sănătății pentru începerea anului școlar 2020-2021. Ministrul spune că autoritățile vor adapta o evoluție pandemică într-un context de sezon rece cu boli respiratorii și participarea la orele de clasă, amintind faptul că părintele este dator să facă triajul epidemiologic al copilului său: Triajul observațional făcut de părinți va trebui adus la cunoștință profesorilor, spune ministrul.

„Există un set de reguli atât pentru activitatea în școală, cât și în pauze, cât și ce ar trebui să facă corpul didcatic, ce ar trebui să facă acea medicină școlară în cadrul unui triaj observațional și epidemiologic. Acest ordin va deveni funcțional în măsură în care trecerea în Parlament a proiectului legislativ se va face cât mai repede”, a declarat ministrul.

În ceea ce privește declarația pe care părinții trebuie să o semneze la începutul anului școlar, ministrul Tătaru a explicat că „dacă putem spune că un părinte își cunoaște cel mai bine copilul, veți înțelege și această declarație”.

Acel triaj epideomologic sau acel triaj observațional pe care îl face părintele acasă trebuie adus la cunoștință tot ce înseamnă medicină școlară și inclusiv învățătorului sau profesorului, care gestionează acel grup de copii. Noi trebuie să ne gândim la sănătatea întregii clasei și întregului grup de elevi, care se prezintă în acel moment la școală. În măsura în care putem respecta niște reguli, putem avea și o prevenție corectă.

De ce pentru elevi distanțarea minimă e stabilită la 1 metru?

Întrebat de ce pentru elevi distanțarea minimă e stabilită la 1 metru, în condițiile în care sfatul specialiștilor pentru cetățeni a fost până acum distanțarea de 1 metru și jumătate. „În condițiile în care ECDC și INSP au ajuns la evalurea siguranței în condițiile în care să păstrăm și masca și dezinfectantul în clasa, distanță de 1 metru este suficientă. Noi avem și studiile făcute în țările europene, multe dintre ele renunțând la această distanță de un metru, neavând spațiu suficient, dar adaptând acele separatoare din plastic sau păstrând cu strictețe acele reguli cum sunt dezinfectanții și măștile”, a declarat ministrul Tătaru.

În condițiile în care va veni perioada virusului gripal, minstrul spune că autoritățile vor adapta situația epidemiologică în sezonul rece.

„Oricare dintre acești copii au dreptul la sănătate, dar oricare dintre acești copii au și dreptul la a învăța, deci noi adaptăm o evoluție pandemică într-un context de sezon rece cu boli respiratorii și participarea la orele de clasă. După cum ați putut vedea, noi avem acele 3 scenarii, dintre care unul implică și part-time, inclusiv online, ca mod de învățare”, a declarat ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni