Cătălin Ioniță, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost eliberat din funcţie: ”Ofiţerul este pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne”

Cătălin Ioniță, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost eliberat din funcţie: ”Ofiţerul este pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne”
Cătălin Ioniță, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost eliberat din funcţie
Publicat: 26/08/2020, 13:29
Actualizat: 26/08/2020, 13:34

Cătălin Ioniță, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost eliberat din funcţie, motivul fiind acela că ofițerul nu mai deține autorizația de acces la informații clasificate.

Oficiul Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) a refuzat să îi prelungească avizul ORNISS lui Cătălin Ioniță, actualul șef al Direcției Generale Anticorupție (DGA) din Ministerul de Interne, iar ofițerul este, în prezent, pus la dispoziție. Potrivit atribuțiilor din fișa postului, conducerea Direcției Generale Anticorupție va fi asigurată de unul dintre adjuncții săi.

”Directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie a fost eliberat din funcţie, întrucât nu mai deţine autorizaţia de acces la informaţii clasificate din partea Oficiului Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, necesară exercitării funcţiei. În prezent, ofiţerul este pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne în vederea stabilirii altor atribuţii profesionale. Conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie este asigurată, conform atribuţiilor din fişa postului, de către adjuncţii acestei structuri”, s-a precizat într-un comunicat transmis de MAI.

Avizul ORNISS

Avizul ORNISS – dă dreptul posesorului să aibă acces la informații clasificate – este obligatoriu pentru șefii structurilor din Ministerul de Interne. Direcția Generală Anticorupție are ca scop documentarea infracțiunilor de corupție din Ministerul de Interne.

Potrivit procedurilor, Direcția Generală pentru Protecție Internă din Ministerul de Interne (serviciul de informații al ministerului, fosta ”doi și-un sfert) face o verificare și transmite o propunere către Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, autoritate care dă decizia finală. Accesul interzis la informații secrete echivalează cu schimbarea din funcție, informează g4media.ro.

Cătălin Ioniță a fost urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații în forma continuată

Numit în ianuarie 2018 la conducerea Politiei Române, Cătălin Ioniță a demisionat șase luni mai târziu, din ”motive personale”. La o zi după demisie – pe data de 27 iunie – a fost chemat la DNA, unde i s-a comunicat este urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații în forma continuată, fapte comise în perioada în care era șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1, dosarul fiind constituit în 2018.

Potrivit procurorilor procurorilor, în perioada 2009-2010 – atunci când îndeplinea funcția de sef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 1 București –, Catalin Ionițăa pretins de la suspecta Dinu Petruța (persoana îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popești-Leordeni, județul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4 hectare din suprafață respectiva, promițând în schimb îi determina pe funcționarii publici cu atribuții în acest sens urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie”.

Cătălin Ioniță declara, la acea vreme, nu își face probleme, fiindcă este nevinovat, cariera fiind ”impecabilă”.

Cariera mea este impecabilă și voi merge până în pânzele albe îmi dovedesc nevinovăția. (…) Nu exista nicio abatere a mea de la lege și de la morală și voi demonstra acest lucru. Dincolo de suprinderea pe care o am, am determinarea clarific aceste aspecte”, spunea fostul sef al Poliției Române.

La o zi după prima citare la DNA, pe data de 28 iunie, chestorul Cătălin Ioniță revenea la conducerea Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne. Trebuie menționat că, la sfârșitul anului 2019, procurorii DNA au clasat dosarul în care Cătălin Ioniță a fost cercetat penal pentru trafic de influență și fals în declarații.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni