Tătaru: Urmează o lună septembrie cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a transmiterii comunitare a coronavirusului

Tătaru: Urmează o lună septembrie cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a transmiterii comunitare a coronavirusului
Nelu Tătaru
Publicat: 28/08/2020, 11:44
Actualizat: 06/04/2021, 16:18

Ministrul Sănătății avertizează că prima lună de toamnă va avea mai mulţi factori care pot duce la o creştere a numărului de cazuri de coronavirus. În contextul începerii școlii și redeschiderii restaurantelor și cinematorgafelor, Nelu Tătaru face un nou apel la respectarea normelor de protecție sanitară în vederea limitării răspândirii virusului SARS-CoV-2.

 „Urmează o lună septembrie cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a numărului de cazuri, în consecinţă a creşterii transmiterii comunitare. Luni va fi o ultimă zi înainte de reluarea activităţii în unităţile de servire cu capacitate închisă, teatre, cinematografe. Tocmai în acest context evaluăm capacitatea spitalelor de a gestiona o eventuală creştere. Repet ce spunem în ultima perioadă, această pandemie nu se tranşează în spital, se tranşează în prespital, acolo unde trebuie să avem grijă să respectăm acele precauţii pentru a avea o transmitere comunitară scăzută. Noi suntem capabili să adaptăm numărul de paturi, terapii intensive, unităţi modulare, dar să nu forţăm această limită pentru a nu colmata sistemul medical”, a spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: Cam cinci la sută din cazurile care vin vor merge în terapie intensivă

Ministrul spune că cinci la sută din raportările zilnice de cazuri noi de coronavirus sunt în stare gravă și merg la ATI.

„Din câte ştim, cam cinci la sută din cazurile care vin vor merge în terapie intensivă. Din studiile făcute de noi, o capacitate de 600 de paturi ar putea fi ocupată în condiţiile în care avem 1500 de pacienţi noi timp de 10 zile. Avem studii şi avem evaluări făcute pe anumite perioade, dar sperăm ca acele recomandări să fie respectate pentru a avea o transmitere comunitară scăzută”, a adăugat el.

Ministrul Tătaru a vorbit și despre regulile care trebuie respectate în restaurantele în spații închise.

„Regulile rămân aceleași, de distanțare între mese, la masă, discuțiile au fost de o masă da o masă nu, creșterea capacități la masă de la 4 la 6 persoane. Unitățile hoteliere pot primi la masă pe toți cei cazați în hotel, indiferent de zonă. Vor fi deschise restaurantele unde avem sub 1,5 de cazuri la mia de locuitori, la hoteluri acest indice nu se aplică”, a mai spus el.

Tătaru: Capacitatea spitalelor de pediatrie, evaluată, în contextul începerii anului școlar

Capacitatea spitalelor de pediatrie va fi evaluată, în următoarea perioadă, pentru a stabili unde pot fi tratate eventualele cazuri de infecție cu noul coronavirus, în rândul copiilor, în contextul începerii anului școlar, a anunțat, vineri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„În următoarea perioadă, vom evalua și spitalele de pediatrie, pentru a putea avea avea și capacitatea lor, în eventualitatea creșterii numărului cazurilor odată cu deschiderea școlilor.(…) Urmează o lună septembrie, o lună cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a numărului de cazuri, în consecinţă a creşterii transmiterii comunitare. Luni va fi o ultimă zi înainte de reluarea activităţii în unităţile de servire cu capacitate închisă, precum și în hoteluri, teatre, cinematografe. Tocmai în acest context, evaluăm capacitatea spitalelor de a putea gestiona o eventuală creştere. Repet ce spuneam în ultima perioadă: această pandemie nu se tranşează în spital, se tranşează în pre-spital, acolo unde trebuie să avem grijă să respectăm acele precauţii, acele recomandări, pentru a avea o transmitere comunitară scăzută și un număr scăzut de cazuri de la o zi la alta. Noi suntem capabili să adaptăm numărul de paturi, terapii intensive, unităţi modulare, dar să nu forţăm această limită pentru a nu colmata sistemul medical” a spus, vineri, ministrul Sănătăţii, prezent la Sfântu Gheorghe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...