Inventatorul neurotoxinei Noviciok, Vladimir Uglev: Și dacă va fi salvat Navalnîi, e greu de spus care vor fi consecințele pe termen lung

Inventatorul neurotoxinei Noviciok, Vladimir Uglev: Și dacă va fi salvat Navalnîi, e greu de spus care vor fi consecințele pe termen lung
Inventatorul neurotoxinei Noviciok, Vladimir Uglev: Și dacă va fi salvat Navalnîi, e greu de spus care vor fi consecințele pe termen lung / Sursă FOTO: Vladimir Uglev (arhivă personală) via Libertatea
Publicat: 08/09/2020, 08:03

Inventatorul neurotoxinei Noviciok, substanța cu care a fost otrăvit Alksei Navalnîi, opozantu rus, a mărturisit recent, într-un interviu – „am un păcat pe cunoștință”. Acesta a făcut mai multe dezvăluiri și pentru o publicație din România, căreia i-a menționat că e greu de săus ce consecințe are substanța asupra unei persoane.

În prezent, inventatorul Vladimir Uglev locuiște în orașul Shikhany, situat la aproximativ 1.000 de kilometri de Moscova, unde în fosta Uniune Sovietică era punctul central al cercetării și dezvoltării programelor clasificate centrate pe dezvoltarea de arme chimice, inclusiv agenți neurotoxici.

Inventatorul neurotoxinei Noviciok, Vladimir Uglev, despre substanța cu care a fost otrăvit Navalnîi

Vladimir Uglev a făcut parte din echipa de cercetători ruși care a dezvoltat neurotoxina Noviciok, substanța folosită în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, opozantul lui Putin.

„Noviciok, mai precis substanța A-230, aparținând clasei amididofluorofosfonat, a fost descoperit în 1972 de Peter Kirpichev. În 1975, după ce am absolvit Institutul de Tehnologie Chimică din Moscova, numit după D.I. Mendeleev, am fost trimis să lucrez în Shikhany și am intrat în grupul lui Kirpichev”, a explicat cercetătorul pentru Libertatea.

Au trecut trei săptămâni de la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi cu neurotoxina Noviciok, însă Rusia continuă să nege implicarea în acest caz. Însă chimistul susține că are încredere în medicii germani, care au descoperit substanța în organizmul opozantului rus.

„Nu există un antidot eficient pentru Noviciok”

„Eu am încredere în specialiștii germani. Dacă ei spun că au găsit urme de Noviciok în probele de piele, în sânge, în urină, pe sticla din care a băut, pe haine, atunci, acest lucru indică în mod clar că s-a folosit Noviciok. (…) Din câte știu, nu există un antidot eficient pentru Noviciok, dar metodele de tratament au fost probabil dezvoltate de specialiștii englezi și aplicate în tratamentul lui Serghei Skripal. Sper că Aleksei va fi salvat, dar este greu de spus care vor fi consecințele pe termen lung”, a declarat acesta.

Specialist a făcut câteva precizări și despre modul în care Noviciok se răspândește și cum ar putea ajunge în organism

Nu se știe cât timp rămâne Noviciok în organism

„La contactul cu pielea, agentul a fost absorbit și a pătruns în sânge. După ce a pus mâna pe haine, Aleksei a dus-o, probabil, la ochi, la nas, la gură. Dacă a intrat în contact cu alte persoane, este posibil să le fi transferat și lor o anumită cantitate de Noviciok, dar mai mică. Mă tem că aproape nimeni nu va putea răspunde corect la întrebarea cât timp rămâne Noviciok în organism. Acest lucru depinde de mai mulţi factori. În primul rând, de cantitatea de substanţă care a pătruns în organism. (…) În plus, din hainele contaminate ale lui Aleksei, dacă Noviciok s-a evaporat, agentul ar fi putut intra și în corpurile celor din jur, prin aerul inhalat”, a mai explicat Vladimir Uglev.

Aleksei Navalnîi a ieșit din comă

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, otrăvit în Rusia, a ieșit din comă. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții spitalului din Berlin unde acesta este tratat, potrivit BBC. Potrivit anunțului instituției medicale, starea de sănătate a reprezentantului opoziției este mai bună.

Navalnîi s-a aflat în comă indusă în urma otrăvirii sale cu o substanță despre care medicii germani au anunțat că ar fi Novichok. De asemenea, reprezentanții spitalului Charité  din Berlin, unde Navalnîi se află internat, au anunțat că acesta răspunde la stimulii verbali.

Totodată, el nu ar mai avea nevoie în acest moment de ventilație mecanică. Cu toate că starea sa de sănătate s-a îmbunătățit, reprezentanții clinicii spun că este mult prea devreme pentru a putea evalua efectele pe care otrava le-a avut asupra corpului lui Navalnîi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cum faci să nu mai risipești pâinea. Cel mai bun truc, dezvăluit de un brutar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”