BREAKING NEWS. Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Novichok

BREAKING NEWS. Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Novichok
Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, externat din spitalul Charite, după ce a fost otrăvit cu novichok / Foto: Shutterstock
Publicat: 02/09/2020, 17:02
Actualizat: 02/09/2020, 17:50

Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Novichok, au anunțat miercuri reprezentanți ai Guvernului de la Berlin.

Informația a fost publicată de către jurnaliștii de la BBC.

Potrivit Guvernului german, testele toxicologice au prezentat „dovezi de necontestat” că în cazul lui Aleksei Navalnîi a fost folosit Novichok, o substanță neurotoxică.

Guvernul de la Berlin a condamnat din nou incidentul, în cei mai duri termeni și a făcut apel la Rusia să prezinte urgent explicații în legătură cu acest caz.

„Este extrem de supărător faptul că Aleksei Navalnîi a fost victima unui agent neurotoxic în Rusia”, se arată într-un comunicat al Guvernului german.

Potrivit comunicatului,  cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a întâlnit cu mai mulți miniștri pentru a discuta următoarele măsuri în acest caz.

Potrivit agenției ruse de presă TASS, Kremlinul susține că nu a primit încă informații de la Guvernul german cu privire la faptul că Navalnîi ar fi fost otrăvit cu Novichok.

Informația confirmă suspiciunile apropiaților lui Navalnîi

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, se află internat într-un spital din Germania după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion cu care se deplasa de la Tomsk către Moscova. El a fost internat inițial într-un spital din Rusia, dar a fost transferat ulterior în Germania pentru a primi îngrijiri.

În momentul de față, Navalnîi este în comă indusă.

Membrii echipei sale susțin că acesta ar fi fost otrăvit în aeroportul din Tomsk și l-au acuzat pe președintele țării, Vladimir Putin, că ar fi ordonat asasinarea disidentului.

Procurorii ruși au anunțat săptămâna trecută că nu se impune o anchetă penală în ceea ce privește îmbolnăvirea subită a lui Aleksei Navalnîi.

Joi, Parchetul General al Rusiei a anunțat că nu există indicii potrivit cărora Navalnîi ar fi fost victima unei fapte penale, motiv pentru care nu se impune o anchetă.

Parchetul a mai informat că autoritățile germane vor coopera cu Rusia în acest caz și a făcut apel la Germania să ofere Moscovei informații despre tratamentul primit de Navalnîi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat marți că nu vede nevoia de a demara o investigație în legătură cu posibila otrăvire a lui Navalnîi.

Angela Merkel, a făcut apel la Rusia să demareze o investigație în legătură cu posibila otrăvire a lui Navalnîi și să îi tragă la răspundere pe cei vinovați.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult