Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) împarte 22.475 de tablete necesare pentru organizarea alegerilor locale din 27 septembrie. Cum sunt instruiți cei implicați în procesul electoral

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) împarte 22.475 de tablete necesare pentru organizarea alegerilor locale din 27 septembrie. Cum sunt instruiți cei implicați în procesul electoral
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) împarte 22.475 de tablete necesare pentru organizarea alegerilor locale din 27 septembrie. Cum sunt instruiți cei implicați în procesul electoral
Publicat: 08/09/2020, 10:54

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) împarte, în aceste zile, aproape 22.500 de tablete care vor fi utilizate pentru buna organizare a alegerilor locale programate în acest an, mai exact pe 27 septembrie.

Tabletele sunt predate operatorilor de calculator și informaticienilor, potrivit unui comunicat emis de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în cursul zilei de marți.

Odată cu desemnarea de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a operatorilor de calculator, STS a început activitatea de predare a echipamentelor informatice şi instruirea celor 22.475 de persoane din toată ţara, care vor utiliza tabletele din secţiile de votare şi birourile electorale de circumscripţie locală. În contextul pandemiei de coronavirus, sesiunile de instruire se vor realiza atât în săli, cu respectarea normelor de prevenire şi limitare a răspândirii noului coronavirus – COVID-19, cât şi în sistem de videoconferinţă”, a transmis STS.

STS a anunțat cum va funcționa votul

De precizat că operatorii de calculator vor primi sprijinul necesar pentru a utiliza corespunzător tabletele pe durata procesului electoral.

Amintim faptul că operatorii de calculator nu aparţin STS, fiind persoane selecţionate şi desemnate de către AEP. Reprezentanţii STS nu operează echipamentele informatice destinate procesului electoral. Pe tableta utilizată de operatorul de calculator în secţia de votare va fi instalată aplicaţia informatică ce verifică dreptul de vot, dezvoltată de STS, conform cerinţelor operaţionale elaborate de AEP, prin intermediul căreia CNP-urile alegătorilor sunt verificate în baza de date furnizată de AEP. Sistemul returnează mesaje prin care semnalează dacă persoanele care se prezintă în secţia de votare au drept de vot ori au mai votat. În toate aceste cazuri, preşedintele secţiei de votare decide dacă îi permite alegătorului să îşi exprime dreptul de vot”, a mai transmis STS.

Ședințe de instruire în perioada următoare

De asemenea, în aceste zile, STS organizează ședințe de instruire a persoanelor propuse de primării, în așa fel încât acestea să-și poată îndeplini atribuțiile de informatician, în birourile electorale de circumscripţie locală. Nici informaticienii nu sunt angajați ai Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Începând cu această săptămână, la sediul STS a fost operaţionalizat Centrul de Suport Tehnic ce oferă, prin Centrul de preluare a apelurilor, asistenţă tehnică pentru operatorii de calculator şi informaticieni. STS a instalat infrastructura de comunicaţii pentru toate birourile electorale de circumscripţie, înfiinţate pentru procesul electoral din luna septembrie. Pentru funcţionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), specialiştii STS au instalat şi configurat peste 9.000 de echipamente, pentru care asigură suportul tehnic IT&C”, a mai transmis STS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale