Csaba Asztalos: Parteneriatul civil, inclusiv pentru cuplurile formate din persoane de același sex, ar putea deveni obligatoriu în 2021 în România

Csaba Asztalos: Parteneriatul civil, inclusiv pentru cuplurile formate din persoane de același sex, ar putea deveni obligatoriu în 2021 în România
Csaba Asztalos: Parteneriatul civil, inclusiv pentru cuplurile formate din persoane de același sex, ar putea deveni obligatoriu în 2021 în România. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 23/09/2020, 23:41

Parteneriatul civil, inclusiv pentru persoanele de același sex, ar putea să fie reglementat în România anul viitor, după decizia CEDO, decizie care ar urma să fie pronunțată împotriva Bucureștiului.

Declarația a fost făcută de către președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, pentru Europa Liberă.

Concluzia oficialului vine în contextul în care comisarul pentru drepturile omului din cadrul CEDO, Dunja Mijatovici, a publicat o opinie (amicus curiae) în care a criticat absența unui cadrul legal pentru recunoașterea și protejarea relațiilor dintre persoanele de același sex în contextul procesului Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru împotriva României și al altor 12 cazuri.

Csaba Asztalos crede că decizia CEDO împotriva României ar putea fi dată chiar în toamna anului acesta sau cel mai târziu în primăvara anului viitor.

În cazul unei asemenea decizii, Parlamentul României va fi obligat să adopte legea privind parteneriatul civil, lege care să le ofere și cuplurilor de același sex drepturi similare cu cele ale persoanelor căsătorite. Printre aceste drepturi se numără acela de a lua decizii unul în numele celuilalt în cazul unei internări în spital, dreptul de moștenire etc.

Proiectele privind parteneriatul civil care se află în Parlament, inclusiv cel propus de CNCD, exclud, însă, adopția în cazul cuplurilor de același sex.

Csaba Asztalos: Decizia CEDO este previzibilă

Șeful CNCD consideră că decizia CEDO este previzibilă, întrucât Curtea își va urma jurisprudența. Totodată, o astfel de decizie este în acord și cu decizia CCR privind articolul 272 din Codul Civil, în cauza Coman-Hamilton.

„CCR admite în excepția de neconstiuționalitate, că urmând jurisprudența CEDO, aceste cupluri au dreptul la recunoaștere și protecție. Ca urmare factorul politic va fi obligat să accepte o legislație privind parteneriatul civil”, spune oficialul.

Teoretic, spune Csaba Asztalos, România ar fi fost deja obligată să introducă o legislație de protecție a minorităților sexuale, dacă ar fi respectat standardele UE, doar că „factorul politic a refuzat permanent acest tip de standarde”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a oferit României și posibilitatea de a stinge cele 13 procese pe cale amiabilă, dar România a refuzat din motive politice.

„Niciun guvern din România nu vrea să-și asume politic o înțelegere de acest fel cu CEDO. Așa s-a ajuns la faza finală când CEDO se va pronunța pe fond, iar decizia de condamnare a României este foarte previzibilă. Cei mai mulți parlamentari n-ar vrea să deschidă acest front, dar după decizia CEDO, în următoarea legislatură, sunt convins în proporție de 99,9% că România va adopta o lege a parteneriatului civil, inclusiv pentru persoanele de același sex”, a mai spus Csaba Asztalos pentru Europa Liberă.

În 2015, CEDO a dat un verdict similar împotriva Italiei, iar în 2016 Italia a introdus parteneriatul civil.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Viața la bloc. Ce sancțiuni riști dacă ai musafiri gălăgioși de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale