NASA a creat costumele astronauților care vor merge pe Lună în 2024. xEMU, primul pas din programul Artemis 3 – GALERIE FOTO și VIDEO

NASA a creat costumele astronauților care vor merge pe Lună în 2024. xEMU, primul pas din programul Artemis 3 - GALERIE FOTO și VIDEO
NASA a creat costumele astronauților care vor merge pe Lună în 2024. xEMU, primul pas din programul Artemis 3 - GALERIE FOTO / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 07/10/2020, 16:17
Actualizat: 07/10/2020, 16:20

NASA a creat un nou costum spațial menit a-i proteja pe astronauţi în condiţiile improprii vieţii de la suprafaţa Lunii. Invenția poartă numele Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) şi este testată în prezent într-un mediu care reproduce gravitaţia selenară, pe fundul bazinului special din cadrul Neutral Buoyancy Laboratory, de la Centrul Spaţial Johnson din Houston.

Experții NASA susțin că noul costum este foarte diferit de cele folosite de astronauţi în ultimele decenii, în cadrul misiunilor pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Premieră: NASA concepe primul costum după 40 de ani!

„Costumul xEMU reprezintă primul nou costum spaţial dezvoltat de NASA după mai bine de 40 de ani. Deocamdată, totul se desfăşoară conform programului”, a declarat George Nield, fost administrator asociat pentru transporturi spaţiale comerciale în cadrul Administraţiei Aviatice Federale şi care este în prezent membru al Comitetului Consultativ al NASA pentru Siguranţă Aerospaţială.

Din spusele lui Nield, NASA intenţionează să construiască într-o etapă ulterioară cinci costume xEMU. Unul dintre ele, ce va fi folosit de inginerii aerospațiali pentru derularea diferitelor teste de verificare, va fi gata în luna decembrie. Un al doilea costum va fi destinat tot pentru desfăşurarea unei serii de teste, iar al treilea va fi îmbrăcat de astronauţi în cadrul activităţilor extravehiculare desfăşurate pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Ultimele două costume din această serie de cinci vor fi folosite de astronauţii care vor păşi pe Lună în 2024, în cadrul misiunii denumite de NASA Artemis 3.

În afara acestor costume spaţiale, fiecare astronaut din cadrul programului Artemis va avea nevoie de un combinezon intern de răcire, iar NASA a finalizat primul prototip al acestui combinezon ce va fi purtat pe sub costumul spaţial. În plus, NASA trebuie să modernizeze Sistemul Portabil de Susţinere a Vieţii – „rucsacul” pe care îl poartă astronauţii în spate şi în care sunt instalate sistemele de menţinere în viaţă.

xEMU, testat în condiții subacvatice

Între timp, personalul NASA testează noile costume xEMU în bazinul de la Neutral Buoyancy Laboratory, din cadrul Centrului Spaţial Johnson din Houston. NASA foloseşte acest laborator pentru a simula activităţile extravehiculare din spaţiu pentru că inginerii pot reproduce aici diferite niveluri ale gravitaţiei sub apă. În mediul subacvatic, astronauţii se obişnuiesc să se mişte în noile costume spaţiale şi să folosească diferite instrumente şi dispozitive de care vor ave anevoie în misiunea selenară.

xEMU va fi primul costum spaţial purtat de oameni pe suprafaţa Lunii de la încheierea programului de misiuni Apollo, în anii ’70. Noul costum conceput de NASA prezintă o serie de îmbunătăţiri, una dintre ele fiind legată de mărime şi de modul în care acest nou costum este conceput să se potrivească tuturor astronauţilor, bărbaţi sau femei, indiferent de talia acestora. De asemenea, el oferă astronauţilor un grad de mobilitate mult mai mare decât modelele precedente.

În plus, datorită unei tehnologii îmbunătăţite de filtrare a dioxidului de carbon din respiraţie, astronauţii vor putea să-şi petreacă mai mult timp desfăşurând activităţi extravehiculare – noile costume au o autonomie de 8 ore, plus încă o oră de rezervă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Putin a dat ORDIN. Armele nucleare ale Rusiei...
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?