Mesajul unui polițist către colegii care vor sporuri: „S-ar simți oare mai sănătoși și intangibili față de virus, doar știind că-n ziua de salariu vor primi ceva mai mulți bani?”

Mesajul unui polițist către colegii care vor sporuri: „S-ar simți oare mai sănătoși și intangibili față de virus, doar știind că-n ziua de salariu vor primi ceva mai mulți bani?”
Agent șef Daniel Zontea, din cadrul Biroului Rutier Brașov / Sursa: Facebook - Daniel Zontea
Publicat: 02/11/2020, 19:10
Actualizat: 06/04/2021, 15:28

Daniel Zontea, polițist rutier în Brașov, a postat pe contul de Facebook un comentariu critic la adresa colegilor care susțin acordarea de sporuri pentru a-și face datoria în contextul epidemiologic actual.

Agent șef Daniel Zontea, din cadrul Biroului Rutier Brașov, a explicat, în postarea de pe contul de Facebool, că nu i se pare corect ca pericolul infectării cu COVID-19 să fie un motiv pentru creșterea salariului polițiștilor și consideră că acești bani ar putea fi folosiți mai bine în lupta contra virusului.

Daniel Zontea a devenit viral pe rețelele de socializare în luna aprilie, când a postat un mesaj de Paște, pe Facebook, îmbrăcat în uniformă și purtând o mască de iepuraș. Fotografia amuzantă ascundea o poveste emoționantă, declanșată chiar de activitatea lui: este fotografia transmisă fetiței lui, de cinci ani, pe care, prin prisma serviciului care presupune interacțiunea cu multe persoane, a decis să o izoleze la bunici.

„Nu este corect”

„După ce zilele trecute a apărut în spațiul public forma unui proiect legislativ, prin care o categorie de funcționari publici ar fi urmat să beneficieze de anumite sporuri salariale, ca un stimulent de risc la actualul context de infectare cu acest virus vagabond, am fost întrebat de mai multe persoane cunoscute, ba chiar la rându-mi m-am gândit, dacă este corect ca unii să primească bani în plus, iar polițiștii, categorie din care fac și eu parte, să nu primească nici măcar un sfanț, pentru riscul de infectare la care sunt expuși.

De fiecare dată am răspuns că nu este corect și că, în viziunea mea, nu ar trebui să primească acești bani, tot așa cum nici eu nu găsesc corect să pretind vreodată să fiu plătit în plus pentru invocarea acesor motive – de infectare.

Pot enumera și argumenta multe alte poziții, pentru care salariul de polițist să fie mărit, însă nu reușesc să găsesc considerentul de a primi bonificații, cum că eu aș fi în vârful piramidei a celor expuși la infectare.

Poate că răspunsul primit nu era cel pe care interlocutorii l-ar fi așteptat și poate ar fi dorit să găsească în mine o formă mocnită de revoltă, însă am să le dau, acum, pe larg, și motivele pentru care am gândit în felul acesta.

Chiar de la începutul pandemiei am fost în stradă și mi-am făcut serviciul, determinându-i pe oameni să respecte prevederile Ordonanței Militare nr.1, apoi pe cele ale Ordonațelor nr. 2, 3 și tot așa, până la cele ale Legii nr. 55, cea aflată acum în vigoare.

În toată această perioadă am cunoscut sute de oameni și sute de dificultăți cu care ei s-au confruntat. De la probleme familiale, pân’ la cele financiare, iar în unele dintre situații cu excese de disperare.

Așadar nu pot pretinde că eu, care controlam,  din pragul ușii și pentru câteva minute, un autobuz plin cu navetiști, pentru a verifica dacă ocupanții poartă pe față masca de protecție, eram mai expus riscului de infectare decât ei. Nu pot spune că eu, cel care verificam în trafic taximetristul, în mașina căruia se aflau trei persoane necunoscute, eram mai expus decât acesta.

Nu vreau să cred că paznicul de la intrarea în Lidl, care zilnic a trebuit să ia sute de temperaturi și să raspundă, probabil, tot cam atâtor sute de comentarii ale acelora care refuzau să poarte masca, a fost mai puțin expus, decât am fost eu în toată această perioadă.

Știu că argumentele date pot crea iritare în rândul unor colegi de-ai mei, dar, sincer, ce ar face cu acei bani primiți în plus?

Poate că unii și-ar scoate iubita/nevasta în oraș, alții i-ar pune deoparte pentru concediul din vară (dacă va mai putea fi concediu ca-n anii trecuți) ori s-ar gândi să-și schimbe telefonul.

Să le regăsească locul nu ar fi o problemă, dar oare acesti bani i-ar face mai imuni la virus? I-ar face să ajungă mai în siguranță acasă, la ceilalti membri ai familiei?

S-ar simți oare mai sănătoși și intangibili față de virus, doar știind că-n ziua de salariu vor primi ceva mai mulți bani?

Oare minerul care se află la câteva sute de mentri în adâncimea minei, ce preferă să primească mai întâi în schimbul cărbunelui extras: un stimulent la salariu, știind că oricând i se poate „stinge felinarul” din cauza aerajului subred sau o investiție în retehnologizarea puțului de mină?

Eu, sincer, prefer ca acei bani să meargă dintâi acolo unde se poate pompa oxigen și menține aprinsă „flacăra felinarului” în lupta contra virusului.

Apoi ce-o mai fi, om mai vedea!”

De la începutul pandemiei și până în 27 octombrie s-au  înregistrat 4.117 cazuri de infecții și 9 cazuri de decese din cauza noului coronavirus, potrivit declarațiilor ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela.

România a înregistrat în ultimele 24 de ore 4.041 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, a anunțat luni Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Până astăzi, 2 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 250.704 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 177.361 de pacienți au fost declarați vindecați.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto