Vaccinarea anti-COVID a românilor riscă să devină un „coșmar logistic”/ Europarlamentarul Dan Nica: Transportul, depozitarea şi distribuirea la minus 80 de Grade a vaccinului, esențială

Vaccinarea anti-COVID a românilor riscă să devină un „coșmar logistic”/ Europarlamentarul Dan Nica: Transportul, depozitarea şi distribuirea la minus 80 de Grade a vaccinului, esențială
3 miliarde de oameni ar putea lupta pentru a obține un vaccin COVID-19, deoarece nu există suficiente frigidere pentru a-l depozita. Foto: Business Insider
Publicat: 17/11/2020, 16:49
Actualizat: 06/04/2021, 14:37

România s-ar putea confrunta cu un „haos logistic” în ce privește vaccinarea anti-COVID a populației, în condițiile în care vaccinul anunțat de Pfizer- BioNTech, instabil la temperaturi care depășesc minus 70 de grade Celsius, necesită condiții cu totul speciale de transport, depozitare şi distribuire. Eurodeputatul PSD Dan Nica a argumentat, în cadrul unei conferinţe online organizate de Biroul Parlamentului European în România, că ar fi o tragedie ca autoritățile române să fie în situația de a nu avea infrastructura necesară distribuției vaccinului în momentul în care acesta va fi disponibil. 

În acest moment, deși atenția lumii este concentrată pe aprobarea unui vaccin eficient împotriva COVID-19, cea mai mare problemă, imediat după aprobare, va fi livrarea și depozitarea acestuia, precum și vaccinarea în sine.

Vaccinurile Moderna și BioNTech-Pfizer sunt cele mai avansate datorită metodei de producție. Pentru că nu conțin substanțe de prezervare, durata de producție a acestor vaccinuri este foarte mică, dar și durata de depozitare este la fel de scurtă și necesită temperaturi extrem de scăzute.

Vaccinul BioNTech-Pfizer trebuie transportat la -80 de grade Celsius, de exemplu. Apoi, odată deschis, el rezistă în depozitare la frig maximum 5 zile.

Vaccinul trebuie păstrat la minus 80 de grade deoarece conține ARN, o moleculă extrem de instabilă

Octavian Voiculescu, cercetător român la Cambridge, specializat în genetică, a explicat recent la Digi24 că vaccinul trebuie menținut la această temperatură extrem de scăzută deoarece conține ARN, care este o moleculă extrem de instabilă. Este dezavantajul formulei folosite de BioNTech și este destul de nepractic.

„Există congelatoare de minus 80, dar sunt puține, în laboratoarele specializate. Vaccinul se poate transporta pe gheață carbonică, dar nu e deloc simplu, spune cercetătorul. Logistic, nu suntem pregătiți, așa că trebuie să ne mișcăm cât mai repede cu putință”, avertizează Octavian Voiculescu.

Mai multe ţări, state membre ale Uniunii Europene,  pregătesc de două luni de zile infrastructura pentru ca vaccinurile anti-COVID să poată fi depozitate şi transportate

Dacă Uniunea Europeană va putea trimite un vaccin pentru COVID-19 în decembrie şi România nu va avea pusă la punct logistica pentru transportul, depozitarea şi distribuirea lui, acest lucru ar fi de neacceptat, a declarat Dan Nica marţi, în cadrul unei conferinţe online organizate de Biroul Parlamentului European în România, El a precizat, în context, că pregătirea din timp a condiţiilor de transport, depozitare şi distribuţie de către statele membre este esenţială.

„Cel puţin cel care este dezvoltat de BioNTech este un vaccin cu totul special, pentru că necesită o temperatură de păstrare de minus 80 de grade Celsius. Celălalt, Moderna, merge şi la minus 20 de grade şi după aceea poate fi ţinut câteva zile în frigider. Dacă România nu îşi pune la punct reţeaua de transport, logistică, pentru distribuirea acestui vaccin, vom fi în situaţia în care UE ne va trimite acest vaccin în decembrie, poate înainte de Crăciun, dacă va primi aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentului, şi nu va putea fi utilizat. Acest lucru este de neacceptat”, a declarat eurodeputatul PSD Dan Nica.

Dan Nica; „Este nevoie să înceapă Guvernul, de urgenţă, să facă această pregătire pentru logistica necesară transportului, utilizării şi distribuirii acestui vaccin”

„Cu certitudine, vom avea probabil patru vaccinuri disponibile undeva în luna ianuarie-februarie. Comisia ITRE (Comisia pentru industrie, cercetare şi energie – n.r.), al cărui coordonator sunt în grupul S&D, se ocupă şi de partea de industrie farmaceutică, şi am o îngrijorare. Marile ţări, state membre, au început să pregătească de două luni de zile infrastructura pentru ca aceste vaccinuri să poată să fie depozitate şi transportate”, a mai spus Dan Nica, şeful delegaţiei române în grupul europarlamentar S&D.

Eurodeputatul PNL Daniel Buda, participant şi el la videoconferinţă, s-a grăbit să dea asigurări că guvernul român este pregătit pentru această sarcină.

„Vă asigur că acest lucru este posibil în România şi să dea Dumnezeu să avem cât de repede acest vaccin, pentru că avem condiţiile prin care să-l transportăm, să-l depozităm”, a spus Buda.

Nica nu s-a arătat foarte convins de aceste asigurări, afirmând, ironic  că „probabil în zilele următoare vom vedea lista facilităţilor unde acest vaccin poate fi depozitat şi cum anume se va realiza această operaţiune de vaccinare la nivelul României şi vom afla şi care sunt priorităţile pentru vaccinarea românilor”.

Președintele Asociației Medicilor de Familie: Vaccinul nu vine ambalat în așa fel încât să poată fi luat „cu tășcuța” de la DSP, cum facem noi în România

Vaccinul trebuie ținut în condiții speciale și se va pune problema unor centre speciale de vaccinare, unde „se va face numai asta non-stop, ca să valorifici fiecare secundă, pentru că vom fi și contracronometru. Durează câteva zile din momentul în care vine până când se va epuiza”, a explicat Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

„Deocamdată, se pune problema cum o să ajungă acest vaccin în țările Uniunii Europene, pentru că și avioanele trebuie să asigure această temperatură foarte scăzută. Apoi, în momentul în care ajunge, se pune problema de a avea o rețea de distribuție către acele centre unde se va face vaccinarea. Trebuie să înțeleagă toată lumea că acest vaccin nu poate fi făcut în cabinetele medicilor de familie și nici nu s-a pus problema, pentru că el nu vine ambalat în așa fel încât să poată fi luat cu tășcuța de la DSP, cum facem noi în România”, a declarat la Digi24 medicul Sandra Alexiu.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA