Mărturia unui militar român care a fost în Afganistan și luptă pentru veteranii răniți în război: „În fiecare misiune spuneam Tătăl Nostru. Datoria față de țară ne-a învățat să nu ne fie frică” (EXCLUSIV)

Mărturia unui militar român care a fost în Afganistan și luptă pentru veteranii răniți în război: „În fiecare misiune spuneam Tătăl Nostru. Datoria față de țară ne-a învățat să nu ne fie frică” (EXCLUSIV)
Publicat: 01/12/2020, 19:45

De câteva decenii, România a fost ferită de conflicte armate directe. Chiar și în acest context, armata noastră este membră NATO, fiind recunoscută pentru calitatea militarilor săi, dar și pentru investițiile în armament. Mulți militari români sunt plecați să lupte în zone de conflict, având drept catalizator dragostea față de țară și speranța că le vor oferi celor dragi un trai mai bun. Mulți dintre ei se întorc răniți grav și au nevoie de un centru de recuperare, la ei acasă, în România, lucru pentru care Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități luptă din greu.

GÂNDUL.RO a vorbit cu Mihai Darie, un militar român care a fost în Afganistan în anul 2012,  în încercarea de a contura un portret de pe frontul războiului. Ce îi mână pe militarii plecați în Afganistan, ce înseamnă onoarea de țară, mândria de a purta haina militară, fidelitatea și patriotismul, dar și cât de copleșitoare este, deseori, revenirea în casă.

În iunie 2012, la doar 28 de ani, Mihai Darie pleca alături de alți militari români în misiune în Zabul, una dintre cele mai periculoase provincii, pe o perioadă de șase luni.

„E foarte greu de descris o experință pe front pentru cei care care nu au trăit-o. Eu am executat misiuni de poliție militară (patrulare), pe autrostrada A1, în provincia Zabul. Înainte de a pleca în Afganistan am avut o pregătire timp de șase luni în România. Trebuie să fii atent la orice pas pe care îl faci. Inclusiv o piatră pe care o vezi astăzi, iar mâine nu mai este, e un semn de întrebăre. Este o zonă destul de periculoasă. Riscurile cele mai mari sunt atacurile care pot interveni în orice clipă. Au fost și nopți în care nu dormeam, cum a fost ziua ziua de 11 septembrie. Atunci nu a dormit nimeni, deoarece cu un an în urmă fusese atacată baza. Orice ieșire în aria de patrulare era planificată cu strictețe și fiecare militar știa exact unde trebuie să se afle și care îi este misiunea în cadrul echipei”, își amintește Mihai Darie.

O zi la baza militară din Zabul

La fel ca alți militari plecați în misiune în Afganistan, Mihai a explorat sentimentul fricii. Un lucru de căpătâi pentru militari este însă camaderia și credința în Dumnezeu.

Ziua începea normal cu micul dejun, fixam o oră unde ne întâlneam la mașini, luam armamentul, muniția, echipați corespunzător și mergeam la pregătirea misiunii. Au fost și momente de teamă, în momentul în care s-a tras asupra noastră. Deși glonțul a venit la 3-4 metri de zona unde eram noi, nu mi-am pierdut curajul de a continua misiunea încredințată și totul s-a terminat cu bine. Sentimentul de frică îl ai de când pleci din țară, de când începi pregătirile. Noi nu știm ce e acolo când ajungem, deși avem pregătirea, nicio zi acolo nu este la fel ca cea de dinainte, mărturisește Mihai Darie.
Pe perioada misiunii din Afganistan, Mihai a ținut legătura cu familia pe internet. Gândul la familie și la țară e cel care de multe ori îi ține în viață pe cei plecați pe front. „E importantă și credința. Însă înainte de a pleca știam că trebuie să mă întorc. La fiecare misiune un camarad spunea Tătăl Nostru. Revenirea acasă a fost o bucurie enormă, dar eram ghidați și de bucuria succesului deoarece am dus misiunea la capăt cu bine”, mai spune Mihai Darie.

Tulburarea de strespostraumtic la militari

Mulţi militari români care au luptat pe diverse fronturi suferă de sindrom de stres posttraumatic. Într-o mică proporție, această tulburare îi afectează aproape pe toți militarii reîntorși acasă. O explozie, o alarmă, imaginile odioase ale războiului, toate lasă sechele la nivel psihic. Majoritatea trec însă peste aceste amintiri, cu sprijinul familiei sau prin terapie.
E diferit, nu e ca o durere de măsea pe care o simți și o tratezi. Am avut colegi care s-au confruntat cu acest sindrom. Este dificil, pentru că vorbim despre distanța de familie. Spre exemplu, un coleg suferea de sindromul stresului postrumatic, însă cu ajutorul familiei, cu al psihologilor este 99% același nou. E nevoie de specialiști, iar alături de cei dragi ne continuăm viața normal. Pentru că noi, militarii, suntem foarte asumați, nu este vorba de frică când trebuie să ne facem datoria față de țară, însă atunci când simțim că suntem într-un real pericol, există o strângere de inimă, dat fiind faptul ca nu există posibilitatea de a greși în aceste momente, iar in plus avem si responsabilitatea protecției camarazilor, care ne sunt ca frații în cele 6 luni de misiune”, spune Mihai Darie.
Anul trecut, Mihai Darie a defilat de 1 Decembrie în costumul de militar din Afganistan: „Îmbrăcându-mă după 7 ani am retrăit perioada de atunci. A fost o mare bucurie, o mândrie că defiliez cu haina pe care am îmbrăcat-o în misiunea din Afganistan. Am executat totul ca la carte și, cu puțin noroc, nu ne-am întors în scaun cu rotile, precum alți camarazi, din alte misiuni. Mulțumesc camarazilor din patrule, instructorilor, comandanților, dar și lui Dumnezeu”.
Foto: Parada militară 1 Decembrie 2019

Un spital pentru recuperea militarilor

În prezent, România nu are un centru de recuperare pentru militari. Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități luptă din greu pentru a pune bazele singurului centru medical de tratament și recuperare pentru militari din România şi din estul Europei. Centrul, format din două clădiri (pavilioane) se află lângă Mănăstirea Dealu, din comuna Aninoasa, şi are o suprafaţă de 102.000 mp2.
Este important să avem și noi acest spital pentru a nu îi mai trimit în vest sau în America pe cei care au nevoie. Mai avem mult de muncă, însă avem credința că vom avea acest spital. Va fi dedicat tutoror militarilor pentru a se trata în țară. Națiunile participante la misiuni alături de militarii români au fost mereu alături de noi, chiar și în momentele în care militarii români au fost grav răniti, punându-ne la dispozitie centrele lor de recuperare. De aceea este nevoie de acest centru de recuperare si în România, să ne putem trata acasă!”, spune Mihai Darie.
Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Vremea pune probleme în România. Urmează două săptămâni ciudate
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul