EXCLUSIV. Ionuț Butoi, militarul din scaunul cu rotile care a luat viața de la capăt

EXCLUSIV. Ionuț Butoi, militarul din scaunul cu rotile care a luat viața de la capăt
Publicat: 05/03/2020, 11:05
Actualizat: 13/03/2020, 07:53

Îl cheamă Ionuț Butoi și are 42 de ani, însă oamenii îl știu cel mai bine drept plutonierul Butoi. În iulie 2008 pleca în Afganistan, iar în luna august rămânea paralizat de la brâu în jos, în urma unei explozii.

Au trecut 12 ani de la evenimentul care i-a schimbat viața. Amintirea acelei clipe este încă puternică, greu de povestit, prea dureroasă, copleșitoare uneori. „A fost o explozie cu mașina de luptă. Pe 16 iulie am plecat în misiune, pe 31 august am avut incidentul. A fost un exploziv improvizat și am sărit în aer. Șansa mea e că m-am aruncat de pe mașina de luptă, iar în momentul căzăturii cu spatele mi-am fracturat coloana. Bomba a fost plantată de un taliban să îi spunem. Au fost 80 de kilograme de exploziv”, spune Ionuț.

Timp de opt zile, Ionuţ Butoi a stat în comă. Militarul s-a trezit într-un spital din Germania, acolo unde a aflat că nu va mai merge niciodată.

În misiunea din Afganistan l-a pierdut pe Dragoș Alexandrescu: camaradul, prietenul și șeful său: „Niciodată nu ținea cont că este șef. Era o prietenie aparte între noi. Eram uniți. Unul pentru toți, tot pentru unul. Lucram într-o echipă”, povestește Ionuț.

„Nu știam ce se va întâmpla. Nu știam ce voi face. Știam că am o familie, soția era însărcinată. Ușor ușor lucrurile au intrat pe făgașul normal. După șase luni de zile s-a născut băiețelul și atunci am avut un motiv să merg înainte”, mărturisește militarul.
Drumul lui până aici a fost, însă, unul trecut prin bolgiile dantești. La vremea aceea a trebuit să suporte de unul singur costurile tratamentelui, iar la trei ani și jumătate după accident Ionuț a divorțat.
Treptat, și-a refăcut viața, s-a recăsătorit și este tatăl a trei copii. Anual, de  Ziua Naţională a României defilează la parada militară. Din fiecare cădere a învățat cate ceva. În primul rand, să se ridice.
Medaliat la jocurile Invictus
Ionuț, cel de acum, se consideră norocos că trăiește oricum, și îi e recunoscător lui Dumnezeu pentru asta. Nu spune că i-a fost greu, ci „a fost puțin mai greu pentru mine”.

Deși e țintuit într-un scaun cu rotile, militarul veteran Ionuț Butoi, este campion la tir cu arcul la Jocurile Paralimpice ”Invictus”. Este medaliat cu argint la individuală și de două ori cu aur cu echipa.

Se consideră norocos că nu s-a confruntat cu stresul post-traumatic, sindrom pe care îl dezvoltă militarii care participă la misiuni în teatrele de operații.
„Dacă îl aveam nu cred că aș fi fost unde sunt acum. Fiecare militar îl are în el, însă deocamdată la mine nu s-a declanșat. E în funcție de caracterul fiecăruia.  Eu am fost un caz mai fericit. Dumnezeu m-a întărit”, povestește Ionuț.

Ionuț cel de azi, e activ, muncește și face recuperare prin sport. A început să lucreze ca dactilograf la Unitatea Militară de Chimie din Câmpulung Muscel, însă o mare parte a timpului o dedică sportului.

„Din păcate nu există centru de recuperare pentru militari.  Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități luptă pentru centrul de la Târgoviște pentru că realmente e nevoie.Patru ani de zile am făcut recuperare la Băile Felix, acolo este singurul centru din țară în care poți face o recuperare. Costurile erau de 4.000 lei lunar, iar banii i-am suportat din buzonarul propriu. Nu te ajuta nimeni”, mai spune acesta.

Ionuț Butoi ar fi putut să refuze lupta, să se izoleze, să intre poate într-o depresie, însă curajul, voința, pofta de viață l-au transformat într-o lecție de putere și voință pentru noi toți.

Sursă foto: Ionuț Butoi/Facebook

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Șase pași pentru un gazon perfect. Sfaturile unui grădinar
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...